Maharashtra Board 8th Class Maths Miscellaneous Exercise 1 Solutions

Balbharti Maharashtra State Board Class 8 Maths Solutions covers the Miscellaneous Exercise 1 8th Std Maths Answers Solutions.

Miscellaneous Exercise 1 8th Std Maths Answers

Question 1.
Choose the correct alternative answer for each of the following questions.
i. In ₹PQRS, m∠P = m∠R = 108°, m∠Q = m∠S = 72°. State which pair of sides of those given below is parallel. [Chapter 8]
(A) side PQ and side QR
(B) side PQ and side SR
(C) side SR and side SP
(D) side PS and side PQ
Solution:
(B) side PQ and side SR

Hint:
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 1
In ₹PQRS,
m∠P + m∠S = 108°+ 72
= 180°
Since, interior angles are supplementary.
∴ side PQ || side SR

ii. Read the following statements and choose the correct alternative from those given below them. [Chapter 8]
a. Diagonals of a rectangle are perpendicular bisectors of each other.
b. Diagonals of a rhombus are perpendicular bisectors of each other.
c. Diagonals of a parallelogram are perpendicular bisectors of each other.
d. Diagonals of a kite bisect each other.
(A) Statements (b) and (c) are true
(B) Only statement (b) is true
(C) Statements (b) and (d) are true
(D) Statements (a), (c) and (d) are true.
Solution:
(B) Only statement (b) is true

iii. If 19³ = 6859, find \(\sqrt[3]{0.006859}\). [Chapter 3]
(A) 1.9
(B) 19
(C) 0.019
(D) 0.19
Solution:
(D) 0.19

Hint:
\(\sqrt[3]{0.006859}\)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 2

Question 2.
Find the cube roots of the following numbers. [Chapter 3]
i. 5832
ii. 4096
Solution:
i. 5832 = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3
= (2 × 3 × 3) × (2 × 3 × 3) × (2 × 3 × 3)
= (2 × 3 × 3)³
= (18)³
\(\sqrt[3]{5832}=18\)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 3

ii. 4096 = (4 × 4) × (4 × 4) × (4 × 4)
= (4 × 4)
= 16³
\( \sqrt[3]{4096}=16\)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 4

Question 3.
m∝n,n = 15 when m = 25. Hence
i. Find m when n = 87,
ii. Find n when m = 155. [Chapter 7]
Solution:
Given that, m ∝ n
∴ m = kn …(i)
where, k is the constant of variation.
When m = 25, n = 15
∴ Substituting, m = 25 and n = 15 in (i), we get
m = kn
∴ 25 = k × 15
∴ k = \(\frac { 25 }{ 15 }\)
∴ k = \(\frac { 5 }{ 3 }\)
Substituting k = \(\frac { 5 }{ 3 }\) in (i), we get
m = kn
∴ m = \(\frac { 5 }{ 3 }n\) …(ii)

i. When n = 87, m = ?
Substituting n = 87 in (ii), we get
m = \(\frac { 5 }{ 3 }n\)
m = \(\frac { 5 }{ 3 }\) × 87
m = 5 × 29
m = 145

ii. When m = 155, n = ?
∴ Substituting m = 155 in (ii), we get
m = \(\frac { 5 }{ 3 }n\)
∴ 155 = \(\frac { 5 }{ 3 }n\)
∴ \(\frac{155 \times 3}{5}=n\)
∴ n = 31 × 3
∴ n = 93

Question 4.
y varies inversely with x. If y = 30 when x = 12, find [Chapter 7]
i. y when x = 15,
ii. x when y = 18.
Solution:
Given that,
\(y \propto \frac{1}{x}\)
∴ \(y=k \times \frac{1}{x}\)
where, k is the constant of variation.
∴ y × x = k …(i)
When x = 12, y = 30
∴ Substituting, x = 12 and y = 30 in (i), we get
y × x = k
∴ 30 × 12 = k
∴ k = 360
Substituting, k = 360 in (i), we get
y × x = k
∴ y × x = 360 ….(ii)

i. When x = 15,y = ?
∴ Substituting x = 15 in (ii), we get
y × x = 360
∴ y × 15 = 360
∴ y = \(\frac { 360 }{ 15 }\)
∴ y = 24

ii. When y = 18, x = ?
∴ Substituting y = 18 in (ii), we get
y × x = 360
∴18 × x = 360
∴ x = \(\frac { 360 }{ 18 }\)
∴ x = 20

Question 5.
Draw a line l. Draw a line parallel to line l at a distance of 3.5 cm. [Chapter 2]
Solution:
Steps of construction:

  1. Draw a line l and take any two points M and N on the line.
  2. Draw perpendiculars to line l at points M and N.
  3. On the perpendicular lines take points S and T at a distance 3.5 cm from points M and N respectively.
  4. Draw a line through points S and T. Name the line as n.

Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 5
Line n is parallel to line l at a distance of 3.5 cm from it.

Question 6.
Fill in the blanks in the following statement.
The number \((256)^{\frac{5}{7}}\) is __ of __ power of __. [Chapter 3]
Solution:
The number \((256)^{\frac{5}{7}}\) is 7th root of 5th power of 256.

Question 7.
Expand.
i. (5x – 7) (5x – 9)
ii. (2x – 3y)³
iii. \(\left(a+\frac{1}{2}\right)^{3}\) [Chapter 5]
Solution:
i. (5x – 7) (5x – 9)
= (5x)² + (-7 -9) 5x + (-7) × (-9).
…[∵ (x + a) (x + b) = x² + (a + b)x + ab]
= 25x² + (-16) × 5x + 63
= 25x² – 80x + 63

ii. Here, a = 2x and b = 3y
(2x – 3y)³
= (2x)³ – 3 (2x)² (3y) + 3 (2x) (3y)² – (3y)³
…[∵ (a – b)³ = a³ – 3a²b + 3ab² – b³]
= 8x³ – 3 (4x²) (3y) + 3 (2x) (9y²) – 27y³
= 8x³ – 36x²y + 54xy² – 27p³

iii. Here, A= a and B = \(\frac { 1 }{ 2 }\)
\(\left(a+\frac{1}{2}\right)^{3}=(a)^{3}+3(a)^{2}\left(\frac{1}{2}\right)+3(a)\left(\frac{1}{2}\right)^{2}+\left(\frac{1}{2}\right)^{3}\)
…[(A + B)³ = A³ + 3A²B + 3AB² + B³]
\(=\mathbf{a}^{3}+\frac{3 \mathbf{a}^{2}}{2}+\frac{3 \mathbf{a}}{4}+\frac{1}{8}\)

Question 8.
Draw an obtuse angled triangle. Draw all of its medians and show their point of concurrence. [Chapter 4]
Solution:
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 6
The point of concurrence of the medians PS, RU and QV is G.

Question 9.
Draw ∆ABC such that l(BC) = 5.5 cm, m∠ABC = 90°, l(AB) = 4 cm. Show the orthocentre of the triangle. [Chapter 4]
Solution:
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 7
Here, point B is the orthocentre of ∆ABC.

Question 10.
Identify the variation and solve.
It takes 5 hours to travel from one town to the other if speed of the bus is 48 km/hr. If the speed of the bus is reduced by 8 km/hr, how much time will it take for the same travel? [Chapter 7]
Solution:
Let, v represent the speed of the bus and t represent the time required to travel from one town to the other.
The speed of the bus varies inversely with the time required to travel from one town to the other.
∴ \(\mathbf{v} \propto \frac{1}{\mathbf{t}}\)
∴ \(\mathbf{v}=\mathbf{k} \times \frac{1}{\mathbf{t}}\)
where, k is the constant of variation.
∴ v × t = k …(i)
It takes 5 hours to travel from one town to the other if speed of the bus is 48 km/hr.
i.e., when v = 48, t = 5
∴ Substituting v = 48 and t = 5 in (i), we get
v × t = k
∴ 48 × 5 = k
∴ k = 240
Substituting k = 240 in (i), we get
v × t = k
∴ v × t = 240 …(ii)
Since, the speed of the bus is reduced by 8 km/hr,
∴ Speed of the bus in second case (v)
= 48 – 8 = 40 km/hr
∴ When v = 40, t = ?
∴ Substituting v = 40 in (ii), we get
v × t = 240
∴ 40 × t = 240
∴ \(t=\frac { 240 }{ 40 }\)
∴ t = 6
∴ The problem is of inverse variation and the bus would take 6 hours to travel the distance if its speed is reduced by 8 km/hr.

Question 11.
Seg AD and seg BE are medians of ∆ABC and point G is the centroid. If l(AG) = 5 cm, find l(GD). If l(GE) = 2 cm, find l(BE). [Chapter 4]
Solution:
The centroid of a triangle divides each median in the ratio 2:1.
i. Point G is the centroid and seg AD is the median.
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 8

ii. Point G is the centroid and seg BE is the median.
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 9
∴ l(BG) × 1 = 2 × 2
∴ l(BG) = 4 cm
Now, l(BE) = l(BG) + l(GE)
∴ l(BE) = 4 + 2
∴ l(BE) = 6 cm

Question 12.
Convert the following rational numbers into decimal form. [Chapter 1]
i. \(\frac { 8 }{ 13 }\)
ii. \(\frac { 11 }{ 7 }\)
iii. \(\frac { 5 }{ 16 }\)
iv. \(\frac { 7 }{ 9 }\)
Solution:
i. \(\frac { 8 }{ 13 }\)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 10

ii. \(\frac { 11 }{ 7 }\)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 11

iii. \(\frac { 5 }{ 16 }\)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 12

iv. \(\frac { 7 }{ 9 }\)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 13

Question 13.
Factorize.
i. 2y² – 11y + 5
ii. x² – 2x – 80
iii. 3x² – 4x + 1
Solution:
i. 2y² – 11y + 5
= 2y² – 10y – y + 5
= 2y(y – 5) – 1(y – 5)
= (y – 5)(2y – 1)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 14

ii. x² – 2x – 80
= x² – 10x + 8x – 80
= x (x – 10) + 8 (x – 10)
= (x – 10)(x + 8)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 15

iii. 3x² – 4x + 1
= 3x² – 3x – x + 1
= 3x(x – 1) – 1(x – 1)
= (x – 1) (3x – 1)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 16

Question 14.
The marked price of a T.V. set is Rs 50,000. The shopkeeper sold it at 15% discount. Find the price of it for the customer. [Chapter 9]
Solution:
Here, marked price = Rs 50,000,
discount = 15%
Let the discount percent be x
∴x = 15%
i. Discount
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 17
= 500 × 15
= Rs 7,500

ii. Selling price = Marked price – Discount
= 50,000 – 7,500
= Rs 42,500
∴The price of the T.V. set for the customer is Rs 42,500.

Question 15.
Rajabhau sold his flat to Vasantrao for Rs 88,00,000 through an agent. The agent charged 2 % commission for both of them. Find how much commission the agent got. [Chapter 9]
Solution:
Here, selling price of the flat = Rs 88,00,000
Rate of commission = 2%
Commission = 2% of selling price
= \(\frac { 2 }{ 100 }\) × 88,00,000
= 2 × 88,000
= Rs 1,76,000
∴ Total commission = Commission from Rajabhau + Commission from Vasantrao
= Rs 1,76,000 + Rs 1,76,000
= Rs 3,52,000
∴ The agent got a commission of Rs 3,52,000.

Question 16.
Draw a parallelogram ABCD such that l(DC) = 5.5 cm, m∠D = 45°, l(AD) = 4 cm. [Chapter 8]
Solution:
Opposite sides of a parallelogram are congruent.
∴ l(AD) = l(BC) = 4 cm and
l(DC) = l(AB) = 5.5 cm
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 18

Question 17.
In the figure, line l || line m and line p || line q. Find the measures of ∠a, ∠b, ∠c and ∠d. [Chapter 2]
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Miscellaneous Exercise 1 19
Solution:
i. line l|| line m and line p is a transversal.
∴m∠a = 78° …(i) [Corresponding angles]

ii. line p || line q and line m is a transversal.
∴m∠d = m∠a …[Corresponding angles]
∴m∠d = 78° …(ii)[From (i)]

iii. m∠b = m∠d …[Vertically opposite angles]
∴m∠b = 78° …[From (ii)]

iv. line l|| line m and line q is a transversal.
∴m∠c + m∠d = 180° …[Interior angles]
∴m∠c + 78° = 180° … [From (ii)]
∴m∠c =180° – 78°
∴m∠c = 102°
∴m∠a = 78°, m∠b = 78°, m∠c = 102°, m∠d = 78°

Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions

Leave a Comment

Scroll to Top