Maharashtra Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees

Balbharti Maharashtra State Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees Notes, Textbook Exercise Important Questions, and Answers.

Maharashtra State Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees

Class 8 English Chapter 4.3 The Bees Textbook Questions and Answers

Warming Up:

1. Match the professions with the field of work:
Maharashtra Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees 1
Answer:
(1) Chief Minister – Administration
(2) Magistrate – Law
(3) Soldier – Defence
(4) Trader – BusIness
(5) Builder – Construction
(6) Driver – Transport
(7) Teacher – Education

Maharashtra Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees

2. Living creatures, birds, animals, insects, etc. are often used in us – as comparisons, because of some special characteristics they hold.
Fill in the gaps, choosing words from the brackets to make appropriate comparisons.

(tall / quiet / humble / merry / busy / slippery / fast / sly /slow / big)

Question 1.
as _____ as a lark
Answer:
as merry as a lark

Question 2.
as _____ as a snail
Answer:
as slow as a snail

Question 3.
as ______ as a giraffe
Answer:
as tall as a giraffe

Question 4.
as _____ as a bee
Answer:
as busy as a bee

Question 5.
as ______ as an elephant
Answer:
as big as an elephant

Question 6.
as _____ as a mouse
Answer:
as quiet as a mouse

Maharashtra Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees

Question 7.
as _____ as an eel
Answer:
as slippery as an eel

Question 8.
as ______ as a fox
Answer:
as sly as a fox

Question 9.
as _____ as a deer
Answer:
as fast as a deer

Question 10.
as ____ as a worm
Answer:
as humble as a worm

1. Honey-bees live unorganized life like human beings. Discuss what work the following honey-bees do, us per the poem. Write it down in your own words, in your notebook.
(a) King / Emperor bee
(b) Magistrate bees
(c) Merchant bees
(d) Soldier bees
(e) Mason bees
(f) Civilian bees
(g) Porter bees
(h) Judge bee
Answer:
(a) King/Emperor bee – supervises the building of the beehive
(b) Magistrate bees – do corrective work
(c) Merchant bees – go out to trade for nectar
(d) Soldier bees – loot nectar from flowers and protect the hive
(e) Mason bees – build the hive
(f) Civilian bees – make honey from nectar
(g) Porter bees – carry the nectar brought by the other bees
(h) Judge bee – delivers his sentence

Maharashtra Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees

2. Complete the following choosing the appropriate option:

Question 1.
Human beings can learn from honey bees _________.
(i) How to make food
(ii) how to live joyfully
(iii) how to lead an organized nation
Answer:
how to lead an organized nation

Question 2.
The soldier-bees carry home _______.
(i) the velvet buds
(ii) nector, looted from flowers
(iii) their weapons
Answer:
nector, looted from flowers

Question 3.
The emperor-bee supervises the building of _________.
(i) the beehive
(ii) bridges
(iii) a tower
Answer:
the beehive

Question 4.
The ________ bees make honey from nectar
(i) officers
(ii) civilian citizens
(iii) magistrates
Answer:
civilian citizens

Question 5.
The drone is given a death sentence because he _______.
(i) attacked the emperor
(ii) killed other bees
(iii) does not do any work
Answer:
does not do any work

Maharashtra Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees

3. A. Complete the phrases using words from the poem:

(i) _______ march
Answer:
merry march

(ii) ________ tent
Answer:
royal tent

(iii) ________masons
Answer:
singing masons

(iv) ________ porters
Answer:
poor porters

(v) ________ burdens
Answer:
heavy burdens

(vi) ________ executors
Answer:
pale executors

3. B.
(i) Find any two Alliterative lines.
Answer:
Which pillage they with merry march bring home.Repetition of the sound of the letter ‘m’.
The civil citizens kneading up the honey. Repetition of the sound of the letter ‘c’.

(ii) Pick out the line that contains an Onomatopoetic word.
Answer:
The singing masons building roofs of gold. The word ‘singing’ indicates sound.

Maharashtra Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees

3. C.Pick out three tines that create an Imuqe In your mind of bees, busy at work.
Answer:
(i) Make boot upon the summer’s velvet buds.
(ii) The singing masons building roofs of gold.
(iii) The civil citizens kneading up the honey.

4. A. Refer to a good dictionur which carries phonetic transcriptions printed next to words. The words below are familiar to you. Copy their phonetic transcription from the dictionary and sa it aloud us ou write. (You may take our teacher’s help, if needed)

  • work
  • bees
  • boot
  • home
  • mason
  • citizen
  • porters

Stress – Stress is the extra force we use when pronouncing a syllable in a word.
For example: In the word ‘King-dom’ the syllable ‘king’ is stressed.
In the word re-li-gion the second syllable is stressed.
Stress upon a syllable can be shown with short vertical line above the syllable that is stressed.
Maharashtra Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees 3

4. B. Say the following words aloud and put the stress mark on the stressed syllables:

  1. crea-tures
  2. bur-den
  3. me-cha-nic
  4. e-xe-cu-tor
  5. de-li-ve-ring
  6. ma-gis-trate

Answer:

  1. crea-tures
  2. bur-den
  3. me-cha-nic
  4. e-xe-cu-tor
  5. de-live-ring
  6. ma-gis-trate

Maharashtra Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees

5. Project:

Gather information about the following insects. Draw their images or get pictures.
On one sheet each. fix the image I picture and below it write the information. Compile these pages and make a file of ‘Insects – our friends’.
Insects: Bee / Praying mantis / Butterfly
Beetle / Wasp / Dragon-fly

Class 8 English Chapter 4.3 The Bees Additional Important Questions and Answers

Complete the following:

Question 1.
The honey bees teach us the ______.
Answer:
art of organization and living in order

Question 2.
Roofs of gold refer to _______.
Answer:
the structure of the golden beehive

Question 3.
The death sentence is given to ________.
Answer:
the drones

Question 4.
The bee-hive is being built by _________.
Answer:
the mason bees

Maharashtra Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees

Answer the following:

Question 1.
Where does the emperor-bee sit and what does he do?
Answer:
The emperor-bee sits in a tent and supervises the building of the bee-hive.

Question 2.
Analysis/Appreciation Of The Poem
Answer:

  • Poem and poet: ‘The Bees’ by William Shakespeare.
  • Theme: The organized, disciplined lives of the bees, with death penalty to those who do nothing.
  • Tone: Reflective and serious: shows admiration for the organization of the bees.
  • Structure and stanzas: No separate stanzas; lines of unequal length
  • Rhyme and Rhythm: No rhymescheme or rhythm free verse
  • Language and Imagery: Language is old English Vivid images created of the activities of the bees.
  • Figures of Speech: Onomatopoeia, Alliteration, Inversion.

Leave a Comment

Scroll to Top