Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.   

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society

Class 6 Civics Chapter 1 Our Life in Society Textbook Questions and Answers

1. Fill in the blanks:

Question 1.
Man felt the need for ______ for the day to day affairs of society to run smoothly.
Answer:
rules

Question 2.
_______ helps the development of people’s talents.
Answer:
Society

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society

Question 3.
We all have some emotional and some _____ needs too.
Answer:
physical

2. Answer in one sentence:

Question 1.
What are the basic needs of man.
Answer:
Food, clothes, shelter, education and health 1 are the basic needs of man.

Question 2.
Whose company do we like?
Answer:
We like the company of our family members, relatives and friends.

Question 3.
What opportunities does society provide us with?
Answer:
Society provides the opportunities for expressing our thoughts and feelings and to develop our artistic and other talents.

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society

3. What do you think? Answer in two or three sentences:

How is a society formed?
Answer:

  • A society is formed when people come together to achieve certain common objectives.
  • A society includes different groups, institutions and organisations.

Question 2.
Why is it necessary to set up a permanent system in society?
Answer:

  • In order to fulfil needs like food, clothing, shelter and security, society has to create a , permanent system.
  • Without a system, the day-to-day affairs of the society cannot be carried on.
  • A system is essential for the continued existence of the society.

Question 3.
What makes life in society more stable and organised?
Answer:

  • A Vast systen needs to be created includes factories to manufacture tools and equipment used for farming, a market for the goods produced, etc.
  • The existence of many such systems makes a society stable and organised.

Question 4.
If there were no social institutions what difficulties would we have faced?
Answer:

  • If there were no social institutions individual development would not have taken place at the fullest. It would be difficult to meet our physical and emotional needs.
  • There would be no social stability or security.

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society

4. What would you do in the following situations?

Question 1.
Your friend has forgotten to bring something he needs in school.
Answer:
First, I would ask him if I could help. I will offer him the things which he needs. If I don’t have it I will inform the teacher and ensure that it reaches him. After all a friend in need is a friend indeed.

Question 2.
You meet a blind or otherwise handicapped person on the way.
Answer:
I will first ask if he needs help and extend a helping hand to him. I will help him cross the road and ensure that he reaches his destination safely.

Activities:

  • Meet a skilled tradesman who makes farmers’ tools. Make a list of all those who help the farmer in his work.
  • Visit a nearby bank and find out the different purposes for which the bank lends money.
  • Make a list of man’s basic needs and some additional needs.

Class 6 Civics Chapter 1 Our Life in Society Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks:

Question 1.
Variety of ______ leads to development of our skills and capabilities.
Answer:
occupations

Question 2.
Our life in society is ______.
Answer:
interdependent

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society

Question 3.
Every person is bom with some qualities and _______.
Answer:
capabilities

Question 4.
Society helps in the development of our ________ capabilities and the power to think.
Answer:
emotional

Question 5.
A society is formed when people come together to achieve certain common ________.
Answer:
objectives

Question 6.
A ________ is essential for continued existence of the society.
Answer:
system

Question 7.
The existence of many systems makes a society _______.
Answer:
stable

Question 8.
Education and health related services and facilities allow us to live with _____.
Answer:
dignity

Question 9.
Our ________ is a part of the society.
Answer:
family

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society

Name the following:

Question 1.
Any two physical needs of man:
Answer:
Food, clothing.

Question 2.
The people who provide companionship:
Answer:
Family members, friends.

Question 3.
Two basic needs:
Answer:
Education, health.

Question 4.
Two emotional needs of man:
Answer:
Security, appreciation.

Question 5.
Artists whose talents are developed in the society:
Answer:
Singers/ musicians.

Complete the analogy:

Question 1.
Food : Physical needs :: appreciation : __________.
Answer:
emotional need

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society

Question 2.
Nomadic stage : No stability and security :: settled : ______.
Answer:
organised and security life way of life.

State whether the following statements are true or false giving reasons:

Question 1.
There are rules in society.
Answer:
TRUE

  • Living in society, man felt the need for rules to help in the smooth functioning of day-to¬day matters.
  • Rules have made our life organised and stable.

Question 2.
A society is a mob or crowd of people.
Answer:
FALSE
A society is formed when people come together to achieve certain common objectives

Answer in one sentence:

Question 1.
From which stage has man moved into a settled social life?
Answer:
Man has moved from a nomadic stage to a settled social life.

Question 2.
What was one of the main motivations for the creation of society?
Answer:
Man realised that living in a group provides him security and develops an organised way of life and this was one of the main motivation for creation of society.

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society

Question 3.
What did rules give rise to?
Answer:
Rules gave rise to conventions, ethics, values, rules and laws.

Question 4.
Which facilities allow us to live with dignity?
Answer:
Education and health related services and facilities allow us to live with dignity.

Question 5.
In what way does society help us to develop our personality?
Answer:
Society helps in the development of our emotional capabilities and power to think. It also provides the opportunity for expressing our thoughts and feelings.

Answer in two or three sentences:

Question 1.
What would happen in the field of agriculture if there was no system to carry out various activities.
Answer:
(a) Various institutions are created to perform all functions related to agriculture which includes factories to manufacture farming tools and equipments, banks to provide loans to the farmers and a market for the agricultural products.

(b) If the above systems did not exist it would be difficult to carry out agricultural activities.

What would you do in the following situations ?

Question 1.
There is a melodious singer in your society, but he cannot nurture his talent due to lack of funds.
Answer:
I will encourage him to pursue his talent and will inform the elders in the society about his talent and request them to help j him. I can also encourage him to participate in the functions organised by the society and thereby showcase his talent.

Give reasons:

Question 1.
Our social life is interdependent.
Answer:

  • A variety of industries and occupations help to fulfil our needs.
  • This leads to development of our skills and capabilities.
  • Our basic needs are fulfilled in society.
  • We depend on each other for our emotional’ needs such as security, appreciation, praise, j support, etc.
  • Thus our life in society is interdependent.

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 1 Our Life in Society

Question 2.
The variety of occupations in the society help us in fulfilling our needs.
Answer:

  • A variety of industries and occupations help us to fulful our needs, for example, we need books for studying and paper for books.
  • That is why occupations like manufacturing papery printing books, binding, etc. also develop.
  • Thus the variety of occupations in the society. help us in fulfilling our needs.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top