Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.   

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies

Class 6 Civics Chapter 3 Rural Local Government Bodies Textbook Questions and Answers

1. Put a tick (✓) in the right box:

Question 1.
The ______ looks after the local adiministration of the village.
(a) Gram Panchayat
(b) Panchayat Samiti
(c) Zilla Parishad
Answer:
(a) Gram Panchayat

Question 2.
It is binding to hold at least ______ meetings of the Gram Sabha in each financial year.
(a) four
(b) five
(c) six
Answer:
(c) six

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies

Question 3.
At present, there are _______ districts in Maharashtra.
(a) 34
(b) 35
(c) 36
Answer:
(c) 36

2. Make a list of the functions of the Panchayat Samiti.
Answer:

  • Building roads, gutters, wells and borewells.
  • Organising vaccination drives.
  • Providing clean drinking water.
  • Maintaining cleanliness of roads and arrange for the disposal of waste.
  • Helping the farmers improve agriculture and livestock.
  • Provide primary education.
  • Promote handicrafts and cottage industries.
  • Provide financial aid to the weaker sections

3. What is your opinion?

Question 1.
The Gram Panchayat levies various taxes.
Answer:

  • The Gram Panchayat looks after the administration of the village.
  • It carries out the functions relating to water supply, electricity, registration of births, deaths and marriages.
  • To carry out these functions money is required and taxes are one of the sources of income of Gram Panchayat.

Question 2.
The number of Zilla Parishads is less than the total number of districts in Maharashtra.
Answer:

  • Every district has a Zilla Parishad. At present, the state of Maharashtra has 36 districts but only 34 Zilla Parishads.
  • The reason is that Mumbai city district and Mumbai Suburban District do not have a rural population.
  • Therefore, they do not have Zilla Parishads.

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies

4. Complete the Table:

My Taluka, My Panchayat Samiti :
Name of the Taluka: ______.
The name of the chairman of the Panchayat Samiti: ____.
The name of the Deputy Chairman of the Panchayat Samiti: _____.
The name of the Block Development Officer: ______.
The name of the Block Education Officer: _______.

5. Write a brief note on:

Question 1.
The Sarpanch:
Answer:

  • The elections to a Gram Panchayat are held every five years.
  • The elected members elect a Sarpanch and Deputy Sarpanch from amongst themselves.
  • The meetings of the Gram Panchayat are held under the chairmanship of the Sarpanch.
  • It is his responibility to implement the development schemes of the village.
  • The members of the Gram Panchayat can bring a motion of no confidence against Sarpanch who is not carrying out his responsibilities properly.
  • In the absence of the Sarpanch, the Deputy Sarpanch looks after the work of a Gram Panchayat.

Question 2.
The Chief Executive Officer:
Answer:

  • The decisions taken by the Zilla Parishad are implemented by the Chief Executive Officer of the Zilla Parishad.
  • He is appointed by the State Government.

Project:

  • Organize a mock Gram Sabha and enact the roles of the Sarpanch, members of the Gram Panchayat,voters, Gram Sevak.
  • Make a chart depicting the possible structure of a Balsansad and display it in the class.
  • Obtain information about the schemes run by the Zilla Parishad in your area or near your city.

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies

Class 6 Civics Chapter 3 Rural Local Government Bodies Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks by appropriate words from the options given below:

Question 1.
If the population of a village is less than ______ then two or more such villages come under one Gram Panchayat, this is then called a ‘Group Gram Panchayat’.
(a) 750
(b) 500
(c) 600
Answer:
500

Question 2.
The state of Maharashtra has _____ Zilla Parishads.
(a) 34
(b) 35
(c) 36
Answer:
(a) 34

Question 3.
Elections of the Zilla Parishad are held every _______ years.
(a) six
(b) five
(c) three
Answer:
(b) five

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies

Question 4.
The chief executive officer of the Zilla Parishad is appointed by the ______.
(a) State Government
(b) Central Government
(c) Elected member of Zilla Parishad from among themselves
Answer:
(a) State Government

Name the following:

Question 1.
The local government bodies at the rural level :
Answer:

  1. The Gram Panchayat.
  2. The Panchayat Samiti.
  3. The Zilla Parishad.

Question 2.
He implements the development schemes of the village :
Answer:
Sarpanch.

Question 3.
In the absence of the Sarpanch the office bearer who looks after the work of the Gram Panchayat :
Answer:
Deputy Sarpanch.

Question 4.
The secretary of the Gram Panchayat :
Answer:
The Gram Sevak.

Question 5.
The assembly of all the voters of the village or rural area :
Answer:
Gram Sabha.

Question 6.
Minimum number of meetings which must be held in each financial year:
Answer:
Six.

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies

Question 7.
Any two issues raised by women before the meeting of the Gram Sabha :
Answer:

  1. Employment
  2. Health

Question 8.
Any two sources of the revenue of the Gram Panchayat :
Answer:

  1. Water tax
  2. Pilgrimage tax

Question 9.
The link between the Zilla Parishad and Gram panchayat:
Answer:
Panchayat Samiti.

Question 10.
The office bearer who has the responsibility of calling the meetings and conducting business of the meetings of the Panchayat Samiti:
Answer:
The chairman.

Question 11.
Any two sources of income of the Panchayat Samiti :
Answer:

  1. Money from district fund.
  2. Grants from the State Government.

Question 12.
Local self government at the district level :
Answer:
Zilla Parishad.

Question 13.
He implements the decisions taken by the Zilla Parishad :
Answer:
Chief excutive officer.

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies

Make a list of the functions of the:

Question 1.
Gram Panchayat.
Answer:

  1. The Gram Panchayat looks after the administration of the village.
  2. The Gram Panchayat carries out the functions relating to water supply, electricity, registration of births, deaths and marriages.

Question 2.
Gram Sevak.
Answer:

  1. Looks after the day-to-day functioning of the Gram Panchayat.
  2. Explains its development scheme to the residents of the village.

Question 4.
Zilla Parishad provides the following facilities.
Answer:
Education facilities, health facilities, water supply facilities, making provision of seeds, supply of electricity, tree plantation drives in the village.

Question 5.
President of the Zilla Parishad
Answer:

  1. He presides over the meetings of the Zilla Parishad.
  2. He exercise control over business conducted during the meetings.
  3. He control the financial transactions of the Zilla Parishad.

What is your opinion?

Question 1.
Local self government bodies at the rural level have an important role to play.
Answer:

  1. Local self government bodies play an important role in providing good governance to the rural areas.
  2. People too get an opportunity to take part in the decision making.
  3. It is also a training ground for democracy.

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies

What would you do?

Where would you tell Dinesh and Naina to go for the following things?

Question 1.
To get their younger sibling vaccinated :
Answer:
Primary Health centre.

Question 2.
To accompany their father to get the 7/12 extract:
Answer:
Reveue department.

Question 3.
To learn about the use of a new manure :
Answer:
Agriculture department.

Question 4.
To complain against contaminated water supply :
Answer:
Sanitation department.

Question 5.
To get a birth certificate :
Answer:
Health Department.

Question 6.
To get the income / caste certificate :
Answer:
Revenue Department.

Maharashtra Board Class 6 Civics Solutions Chapter 3 Rural Local Government Bodies

Write a brief note on:

Question 1.
Women’s participation in the Gram Sabha:
Answer:
A meeting of the women of a village is held before the meeting of the Gram Sabha. Here, women feel free to discuss a variety of issues. During the Gram Sabha, they speak with greater concern about issues such as drinking water, prohibition, employment, fuel, health etc. They also suggest measures for bringing about necessary changes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top