Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School …

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School … Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School …

Class 6 English Chapter 1.4 Children are Going to School … Textbook Questions and Answers

1. Read the poem aloud.

Question 1.
Read the poem aloud.

2. Find atleast two things from the poem that show the following:

Question a.
It is early morning:
Answer:

  1. Morning light spreads over the earth.
  2. The sun, after his morning dip in the river dressed up in his golden muslin turban waits and smiles on one side of the road.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School ...

Question b.
The atmosphere is pleasant.
Answer:

  1. Breezes sing their songs of blessings.
  2. Fragrant flowers awaken the sleepy roads with their melodies.

3. Apart from children, no other human beings are mentioned in the poem. However, many natural elements are shown to act like person. Name them and also write what they do.

Question 1.
Apart from children, no other human beings are mentioned in the poem. However, many natural elements are shown to act like person. Name them and also write what they do.
Answer:

  1. The sky: Sky bows his head in respect for children going to school.
  2. The sun: The sun waits and smiles on one side of the road for the children are going to school.
  3. The breezes: Through the green-topped branches, breezes sing their songs of blessings.
  4. The fragrant flowers: They awaken the sleepy roads with their melodies.
  5. The peepal tree: It waves his hands for the children going to school.
  6. Every particle of the earth: Throbs like a mother’s heart for the children going to school.
  7. Pigeons: Fly in the sky for children going to school.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School ...

4. Draw a picture of the scene described in the poem.

Question 1.
Draw a picture of the scene described in the poem.

5. The whole world is happy because children are going to school. Why is it so? Discuss it in the classroom.

Question 1.
The whole world is happy because children are going to school. Why is it so? Discuss it in the classroom.
Answer:
Children going to school is a beautiful sight. The fun they have, the little games they play, the mischievous things they do enroute to the school, all make it a pretty picture. So, the whole world is happy to witness this sight. Apart from this, it is important that children go to school for their development and the development of the world at large. So, the whole world is happy because children are going to school.

6. Write about how your family supports you to go to school.

Question 1.
Write about how your family supports you to go to school.
Answer:
My family is my greatest support system. They support me in every way to go to school. Packing my lunch box and bag with books and learning material is done by my mother. My father helps me to keep my books complete. He also helps me to get ready to go to school before dropping me to school.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School ...

7. What would happen if children didn’t go to school? Discuss the question in groups of 5-8 and prepare a short composition on it.

Question 1.
What would happen if children didn’t go to school? Discuss the question in groups of 5-8 and prepare a short composition on it.
Answer:
School is a temple of knowledge. If children didn’t go to school, they would not attain knowledge. In a school, they learn different subjects, good qualities and various skills. This helps them to become good individuals and great citizens. Children who don’t go to school will be denied all these experiences. They will also miss out all the fun other children have in schools.

We should ensure that every child is sent to school so that he receives good education. This will not only help him to realise his dreams but also help him contribute towards national development. Let us educate and empower ourselves and work towards a bright future.

8. Write in short about what your parents/guardians feel when they send you to school.

Question 1.
Write in short about what your parents/guardians feel when they send you to school.
Answer:
Parents/guardians experience mixed feelings when they send us to school. They feel happy that we are going to school to acquire knowledge, skills and values and at the same time they miss our absence from home too.
Sometimes, if the school is far away, parents and guardians are worried till we get back. At the same time they are aware that for our bright future it is essential to go to school. They are proud that we are doing our best in school by making the most of our experiences.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School ...

9. List five of your favourite Hindi or Marathi poems or songs. Try to translate any one of them into English.

Question 1.
List five of your favourite Hindi or Marathi poems or songs. Try to translate any one of them into English.

10. Visit a library. Find a school poem. Recite it to your parents.

Question 1.
Visit a library. Find a school poem. Recite it to your parents.

Class 6 English Chapter 1.4 Children are Going to School … Additional Important Questions and Answers

Answer in one or two sentences.

Question 1.
When and to whom does the sky bow his head in respect?
Answer:
When the morning light spreads over the earth, the sky bows his head in respect to the children going to school.

Question 2.
How has the poet described the sun in the poem?
Answer:
The sun is described beautifully by the poet. He says that after the sun’s morning dip in the river, dressed up in golden muslin turban it waits and smiles on one side of the road for the children going to school.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School ...

Question 3.
Who waves at the children going to school?
Answer:
The peepal tree waves his hands at the children going to school.

Question 4.
Why is every road shining bright?
Answer:
The angels of light have set out and so every road is shining bright.

Reading Skill, Vocabulary and Poetic Devices

Read the following extract and complete the activities that follow.

Question 1.
Complete the web diagram with the elements of nature mentioned in the extract.
Answer:
Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School 1

Question 2.
What does the poet convey through the above poem?
Answer:
The poet conveys the happiness of all the elements of nature at the sight of children going to school.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School ...

Question 3.
What do the breezes do as the children are going to school?
Answer:
Through the green-topped branches, the breezes sing their songs of blessings.

Question 4.
What do the fragrant flowers do as the children are going to school?
Answer:
The fragrant flowers awaken the sleepy roads with their melodies as the children are going to school.

Question 5.
What has the poet compared the throbbing of every particle of the earth to?
Answer:
The poet has compared the throbbing of every particle of the earth to the throb of a mother’s heart.

Question 6.
Explain the line:
Angels of light have set out Every road is a-gleam.
Answer: The sunlight is rejoicing at the sight of the children going to school and it has made the roads shining bright for the children.

Question 7.
Name the rhyme scheme used in the last four lines of the poem.
Answer:
abed

Question 8.
Pick out an example of Simile from the extract.
Answer:
At this hour, every particle of the earth throbs like a mother’s heart.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School ...

Question 10.
What are the emotions you experience at the thought of going to school?
Answer:
I am filled with happiness and joy at the thought of going to school. I look forward to have fun, frolic and enjoyment in school and so I get very excited at the very thought.

Student’s Activity:

Spot the words based on the clues given.
Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School 2
Answer:

  1. Greenery, leafy cover
  2. Sweet music
  3. A kind of soft cotton fabric
  4. Light wind

Observe the words given below. Write a story in about hundred words based on the same:

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School 3

Children are Going to School … Summary in English

‘Children Going to School’ is a beautiful poem translated from ‘Bachche School Ja Rahe Hai’ written by Nida Fazli. The poem talks about how natural elements like the sky, sun, breezes, fragrant flowers, peepal tree, every particle of the earth and pigeons etc., are happy at the sight of children going to school. They express their happiness in different ways as the children find their way to school.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 1.4 Children are Going to School ...

Introduction:

The poem highlights the reaction of different elements of nature at the sight of children going to school.

Glossary:

  1. dip (n) – plunge into the river (here)
  2. muslin (n) – a kind of soft cotton fabric
  3. green-topped branches – branches covered with leaves
  4. breezes (n) – light wind
  5. melodies (n) – sweet music
  6. foliage (n) – greenery, leafy cover
  7. gleam (n) – shining bright

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top