Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure

Class 6 English Chapter 4.1 Sleep, My Treasure Textbook Questions and Answers

1. Answer the following questions.

Question 1.
Who is the speaker in the poem?
Answer:
The mother is the speaker in the poem.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure

Question 2.
Whom is the poem being addressed to?
Answer:
The poem is addressed to the child/baby.

Question 3.
What time is being described in the poem?
Answer:
Nighttime is being described in the poem.

Question 4.
Name the white and bright things mentioned in the poem.
Answer:
Lilies and daisies are the white and bright things mentioned in the poem.

2. Guess the meaning of the following from the context.

Question 1.
The garden still is alight with.
Answer:
The garden which has now become still (motionless) because the birds have gone into their nests is brightly lit up due to the presence of the showy lilies.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure

Question 2.
Dawn wakes the starling.
Answer:
As soon as it is dawn, the starling, a commonly found black bird wakes up. This is due to the darkness that has disappeared because of dawn or daybreak.

Question 3.
The meadow is wrapped in shadow.
Answer:
The meadow, where there is plenty of grass appears dark because the sun has set and there is only the shadow of the night falling on it.

3. Which is your favorite time of the day? Describe it in detail.

Question 1.
Which is your favourite time of the day? Describe it in detail.
Answer:
I like the morning time of the day as I feel fresh at daybreak. This feeling of freshness is due to the morning rays of the sun that bring hope in my life. I also look forward to the whole day’s activities, playtime and fun. (Answer may vary).

4. Vist a library. Find and read stories and poems by Edith Hesbit.

Question 1.
Visit a library. Find and read stories and poems by Edith Hesbit.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure

5. Draw word webs for the following.

Question 1.
Begin with the given word and go on writing as many other words associated with it, as you can. Use these words to write other related words to form a word web.
Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure 1
Answer:
Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure 1.1

6. An activity.

Question 1.
Speak fust, think faster!
Form groups of 4-6. Discuss each of the following topics. Then each person in the group should choose a topic and speak about it for one minute. Try to say us many sentences as you can in that time.
Answer:
a. What may happen ………………..
1. I may study …………….
As I have to go out during the weekend and then I may not have enough time to complete my studies. I have decided to be hardworking and sincere so that I may excel in my studies and achieve satisfaction.

2. A bird may fly into the classroom ………….
It may possibly get hurt due to the presence of the fan. It may have to be taken care of. It is better that I try to see to it that it does not enter the classroom so that it does not get wounded.

3. The Principal may call me …………..
The Principal may call me as I had expressed my wish to stand for the post of Commander in the school elections. I may be given an opportunity to compete with my friends. I may select the Lion as my logo. I feel I may be elected as Commander or Vice-commander.

4. It may rain ………………..
It may rain as the sky appears very cloudy right now. It may pour heavily and we are eagerly looking forward to it because only then we will have enough water supply to last for the whole year. The water supply may help the farmer tremendously in cultivating the crops to be supplied to the country’s population.

5. Dog may chase a cat.
A dog may chase a cat as it is the way of nature. The cat has been hiding behind the car, running around looking for rats. The dog has been on the lookout for the cat which was the cutest and the tiniest of the lot.

6. A king ……………. kingdom
A king may lose his kingdom. If he does not do justice, his subjects may lose faith in him. They may not love or respect him and even may not want him as their ruler anymore. The king must try to regain the trust of his subjects by being just and noble.

7. My friend …………….. read
My friend may give a storybook to read. He mentioned that the book was very interesting and had a captivating story. The characters in the book were unforgettable and described beautifully. The story is set in a mountainside village with a description of natural scenery. Hence, I feel that I may get that book to read during this weekend.

8. Mother may make idlis today.
Mother may make idlis today as we are going to have all my cousins at home for dinner. My mom is a very good cook. She prepares very tasty chutney and sambhar too. She has bought the ingredients like coconut and coriander, etc. So, I have strong feeling that she may make idlis tonight.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure

b. What is not likely to happen or will never happen?

1. It won’t …………… classroom.
It won’t rain in the classroom even though it is on the top floor because we have a concrete ceiling over our heads. It is pouring cats and dogs outside. I have a strong temptation to go out of my classroom and get wet in the rain and dance and enjoy because it is absolutely very clear that however hard we try, it will never rain in the classroom.

2. I won’t ever …………… dinosaur
I won’t ever see a dinosaur even if I dream of seeing it. This is a sad fact and a reality too because the dinosaurs have been clearly wiped away from the surface of the earth and not a single one is alive today as they could not adapt themselves to the changing environment. So, it is very sad to accept that I won’t ever see a live dinosaur.

3. The sun …………….. east.

The sun will never set in the east. Every phenomenon follows the law of nature and as per the law of nature that the sun always rises in the east and sets in the west. This is due to rotation of the earth – and not the revolution of the sun. If these natural phenomena followed other schedules, things on earth would be very difficult and may go haywire.

c. Imagine yourself to be in a particular environment. Write your own ideas.

He says, “Come on, Monu” ………. Monu tries to strike a balance but is tilting the cycle to one side and falls down. He is only slightly hurt because of his uncle’s presence. His uncle holds him while falling. So, he has only a few bruises. Once again, he is trying hard to balance with a strong determination. Monu does manage to ride the bicycle without falling, but oh only a short distance is covered and Monu is back to square one.. .i.e., the same position as earlier.

Class 6 English Chapter 4.1 Sleep, My Treasure Additional Important Questions and Answers

Answer the following questions.

Question 1.
What had made the birds tired?
Answer:
The long day’s fun and pleasure has made the birds feel tired.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure

Question 2.
Where are the birds heading to, at the end of their long day?
Answer:
At the end of the long tiring day, the birds are heading to their nests.

Question 3.
What is the garden still alight with?
Answer:
The garden is still alight with freshly bloomed; merry and live lilies.

Question 4.
What are the daisies in the garden doing?
Answer:
The daisies in the garden are fast asleep.

Reading Skills and Poetic Device.

Question 1.
What does dawn do?
Answer:
Dawn (early morning) wakes the starling, a commonly seen black bird.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure

Question 2.
What does the sparrow do at daybreak?
Answer:
The sparrow starts moving slightly at the break of day to indicate that he has woken from his sleep.

Question 3.
What has happened to the meadows?
Answer:
The meadow is totally wrapped (covered) in the shadow of the night.

Question 4.
Till what time is the mother telling the child to remain asleep?
Answer:
The mother is telling the child to remain asleep till the daisies awaken themselves at dawn.

Question 5.
Pick out the rhyming words from the poem.
Answer:

  • 1st stanza: treasure – pleasure; creep – asleep; is – lilies
  • 2nd stanza: darling – starling; break – wake; meadow – shadow

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure

Question 6.
Add a rhyming word of your own to each of the pairs given above.
Answer:
e.g.: treasure – pleasure – measure

Do you know:

Mother’s Day is a time to honour mother, grandmother, great grandmother for their contribution to family. It honours motherhood, material bonds and the influence of mother in society. It is celebrated in the second week of may., in almost 46 countries. It is an annual event but is held at different dates in the calendar, depending on the country.

Sleep, My Treasure Summary in English

The mother in the poem is putting her baby to sleep. The mother is addressing the baby as her ‘treasure’. She says that the birds are very tired due to the long day’s pleasure of doing a lot of work. Hence, they move slowly and quietly to their nests. Since all the birds have gone to their nests, the garden is still and no movement is seen anywhere, yet it is brightly lit up and appears lively due to the showy lily flowers. In contrast, all the daisies that had earlier bloomed in the garden are fast asleep.
As the mother is telling the baby to go to sleep, she also mentions that dawn wakes up the black birds. The sparrow starts moving and stirs itself when he sees dawn, but the whole meadow is covered in the shadow of the night. The baby too must sleep till it is daybreak and till the time the daisies wake up.

Introduction:

The ‘treasure’ in the poem is the baby who is being addressed by the mother. The mother is describing the night and telling the child to sleep. The mother is also telling the child to wake up in the morning while describing how the beautiful morning scenario would be.

Maharashtra Board Class 6 English Solutions Chapter 4.1 Sleep, My Treasure

Glossary:

  1. pleasure (n) – enjoyment, happiness or satisfaction
  2. treasure (n) – something that is precious lighly valued, (here) – the baby/child
  3. creep (v) – move slowly without any noise
  4. still (adj) – staying in the same position without moving
  5. alight (v) – brightly lit up
  6. stirs (v) – wakes up, moves slightly
  7. wrapped – covered

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top