Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 3 Comparing a Globe and a Map; Field Visits

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Geography Solutions Chapter 3 Comparing a Globe and a Map; Field Visits Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 3 Comparing a Globe and a Map; Field Visits

Class 6 Geography Chapter 3 Comparing a Globe and a Map; Field Visits Textbook Questions and Answers

Question 1.
What characteristics of two and three dimensional devices did you note?
Answer:
Two-dimensional objects have length and width and its product is area. Three-dimensional objects have length, width and height and its product is volume.

Question 2.
What features can be shown on a very small globe?
Answer:
On a very small globe the entire earth can be represented.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 3 Comparing a Globe and a Map; Field Visits

Question 3.
Which device will be suitable for understanding the concept of day and night on the earth?
Answer:
The globe is suitable for understanding the concept of day and night on the earth.

Question 4.
Which device will be useful to show your village/city?
Answer:
A map can be useful to show a village/city.

Question 5.
Which device can be easily carried from one place to another?
Answer:
A map can be easily carried from one place to another.

Activity:

Make two groups. Each group should ask the other group to find the locations of different places on the globe. You may also do this with a map.

Class 6 Geography Chapter 3 Comparing a Globe and a Map; Field Visits Textbook Questions and Answers

Study the world map, a map of India and the globe and answer the following questions:
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 3 Comparing a Globe and a Map Field Visits 1

Question 1.
Which device is flat?
Answer:
The world map and map of India are flat.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 3 Comparing a Globe and a Map; Field Visits

Question 2.
Which device is spherical?
Answer:
The globe is spherical.

Question 3.
Which of these devices allows you to see the entire area of the earth at the same time?
Answer:
The globe allows us to see the entire area of the earth at the same time.

Question 4.
Which device allows you to see only one side of the earth at a time?
Answer:
The map allows us to see only one side of the earth at a time.

Question 5.
Which device can be used for studying a particular region in detail?
Answer:
A map can be used for studying a particular region in detail.

Question 6.
Which device can be called a model of the earth?
Answer:
The globe can be called a model of the earth.

Class 6 Geography Chapter 3 Comparing a Globe and a Map; Field Visits Textbook Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct option from the brackets:

Question 1.
Map is ______ dimensional whereas a globe is ______ dimensional. (one, tvo, three, four)
Answer:
two, three

Question 2.
______ is a representative model of theentire earth. (map, sphere, globe)
Answer:
Globe

Question 3.
A field visit is an important method of studying ________.(political science, geography, history)
Answer:
geography

Question 4. _______ is the largest operational globe in the world. (EARTHA, Earth, Earthia)
Answer:
EARTHA

Name the following:

Question 1.
Two objects which are two-dimensional.
Answer:
Map, land

Question 2.
Two objects which are three-dimensional.
Answer:
Globe, duster

Question 3.
Two places for students to be taken for field visit.
Answer:
Post office, mall

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 3 Comparing a Globe and a Map; Field Visits

Question 4.
Place where EARTHA is housed.
Answer:
Yarmouth in the State of Maine in the United States of America.

Answer the following questions in detail:

Question 1.
How is a field visit an important method of studying geography?
Answer:

  • A field visit helps us to understand the geographical and social conditions of a place.
  • It provides an opportunity to directly interact with the local people and understand their problems.

Question 2.
Write a note on – EARTHA.
Answer:

  • EARTHA is the largest operational globe in the world.
  • It is housed at Yarmouth in the State of Maine in the United State of America.
  • The rotation and revolution speed of this globe is maintained as per that of the earth.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 3 Comparing a Globe and a Map; Field Visits

Question 3.
How is a map drawn?
Answer:
Various steps to draw a map:

  • A wire globe is prepared.
  • A source of light is placed inside the globe.
  • Thereafter projection of the wire graticule is obtained on a paper
  • This projection is used to drawmaps.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top