Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Class 6 Geography Chapter 9 Energy Resources Textbook Questions and Answers

A. What resource will have to be used for the following work:

Question 1.
Rohan wants to fly a kite.
Answer:
Wind Energy

Question 2.
People in an Adivasi hamlet have to be protected from the cold.
Answer:
Wood

Question 3.
Cooking on a picnic.
Answer:
Wood

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Question 4.
Salma wants to iron her clothes.
Answer:
Electricity

Question 5.
Starting a railway-engine.
Answer:
Thermal Energy

Question 6.
Heating water for a bath.
Answer:
Electricity

Question 7.
After sunset, making light available inside the house.
Answer:
Electricity

B. Answer the following questions:

Question 1.
Which energy resources does man use the most? Why?
Answer:
(i) The energy resource we use the most is oil as it has a wide array of uses. It is used as fuel which includes petrol, diesel, kerosene, jet fuel, LPG gas, etc.

(ii) It is also used in cosmetics, medicines, paints, lubricants, etc.

Question 2.
Why are energy resources needed?
Answer:

  • The demand for energy resources is increasing due to growing population, urbanisation and growing needs of man.
  • Energy resources are needed to prepare food, generate electricity, to propel vehicles and for other domestic and industrial needs.
  • We engage in various activities to fulfill our needs, for which we need energy from natural resources.
  • Our life will come to a standstill without resources like petrol, wind, natural gas, sunlight, besides other resources.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Question 3.
Why do we need to use environment friendly energy resources?
Answer:

  • There are many energy resources which are environment-friendly, which are renewable and which aid in harnessing natural processes.
  • When we use environment-friendly energy sources such as solar energy, wind energy, energy from waste, etc.
  • We are contributing towards environment conservation, preservation and protection.
  • This will help in reducing the deterioration of environment due to use of non-eco friendly energy resources apart from reducing problems arising from pollution caused due to burning of fossil fuels and biomass energy, climate change, etc.
  • Environment-friendly resources will not only lead to sustainable development but also provide energy security which is the need of the hour.

C. Explain the differences using the points in the brackets:
(availability, environment-friendliness,advantages and drawbacks)

Question 1.
Mineral oil and solar energy
Answer:

Points Mineral oil Solar energy
Availability (i) Limited in nature as it does not last perpetually. (i) Availability depends on the intensity of sunrays and the duration of sunshine.
Environment-friendliness (i)  It is not environment friendly as its generation leads to pollution.
(ii)  Being highly inflammable it may cause damage to the environment.
(i) Being pollution-free this is an environment-friendly source of energy.
Advantages (i)  Cheap source of energy.
(ii)  Aids in thermal and atomic power generation.
(i)  A solution to global warming.
(ii)  Cost effective, provides energy security.
Drawbacks (i)  Pollutes the environment.
(ii)  Highly inflammable.
(i)  Solar panels stop producing electricity after sunset.
(ii)  Expensive to store this energy.

Question 2.
Hydel power and power from geothermal source
Answer:

Points Hydel power Power from geothermal sources
Availability (i) Obtained from the kinetic energy of running water which is easily available. (i) Underground heat is utilized to generate power and it is inexhaustible.
Environment-friendliness (i) Does not cause any degradation of the environment. (i) It is an exhaustible energy resource that causes minimum pollution.
Advantages (i) Reuse of water is possible. Easy availability of water in most places. Energy generation is pollution-free. (i) If used on a large scale and more efficiently it may reduce global warming.
Disadvantages (i) When water is not available it can’t produce electricity.
(ii) Humans, flora, and fauna may lose natural habitat when hydel power plants are set up.
(i) Only a few sites have the potential to establish geothermal power plants.
(ii) High installation cost is involved. (iii) The energy generation capacity is too small.

Activity:

Show the power generation centres on an outline map of India. Write about one of them. Supplement the information with pictures.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Class 6 Geography Chapter 9 Energy Resources InText Questions and Answers

Can you tell?

Observe the pictures and answer the questions:
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources 1
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources 2
Question 1.
Which energy resource is used in figure 1 to obtain light?
Answer:
Kerosene.

Question 2.
Where does this resource come from?
Answer:
It is found under the land surface and also below the ocean floor.

Question 3.
Figure 2 shows fuel being filled in a motor car. From where was the energy resource brought to the pump?
Answer:
Fuel comes to the pump from petroleum refinery, an industrial process plant where crude oil is being processed and refined.

Question 4.
Figure 3 shows Malati with her pinwheel and her father winnowing grain. Who is helping both of them?
Answer:
Wind energy.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Question 5.
Which energy resource is used for lighting a lamp, running a rickshaw and heating oil as shown in figure 5?
Answer:
LPG is used for lighting a lamp and heating oil and CNG is used for running a rickshaw.

Question 6.
What are the various purposes for which man use sunlight?
Answer:
For growing foodgrains, drying clothes, heating water and cooking food, to generate electricity and for multiple other uses we use sunlight.

Question 7.
For which of the above energy resources do we have to spend money?
Answer:
We have to spend money for mineral oil and natural gas.

Observe the map and answer the questions given below:
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources 3
Question 1.
Name the states which have coal fields
Answer:
Odisha, Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, West Bengal and Gujarat.

Question 2.
Name the mineral oil field in the Arabian Sea.
Answer:
Mumbai High.

Question 3.
Name two states which have coal fields on a large scale.
Answer:

  • Chhattisgarh
  • Jharkhand

Question 4.
Which mineral oil fields are located in North¬east India?
Answer:
Makum, Digboi, Naharkatiya, Nunmati, Lakhani.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Question 5.
The reserves of which mineral are found in the Godavari Basin?
Answer:
Coal reserves are found in the Godavari Basin.

Question 6.
Which of the states have mineral reserves in the Godavari basin?
Answer:
Telangana, Chhattisgarh, Maharashtra and Madhya Pradesh.

Question 7.
Name four hydel power stations in our state.
Answer:
Koyna Hydroelectric project, Jayakwadi Hydroelectric project, Sardar Sarovar Hydroelectric project, Warna Hydroelectric project.

Question 8.
What kind of energy is produced with the help of the devices shown in the photograph?
(Pg. 59 Text Book)
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources 4
Answer:
Solar Energy is generated.

Class 6 Geography Chapter 9 Energy Resources Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks choosing the correct options:

Question 1.
In ______ it is necessary to bumthe energy resources directly to generate electricity, (geo-thermal power stations, thermal power stations, hydel power stations)
Answer:
thermal power stations

Question 2.
In villages, ______ is used on a large scale for cooking on earthen stoves. (wood, kerosene, liquid petroleum gas)
Answer:
wood

Question 3.
Low quality coal is used for _________ .(industries, thermal power station, cooking)
Answer:
cooking

Question 4.
High quality coal is used in ________.(geo-thermal power stations, thermal power stations, hydel power stations)
geo-thermal power stations

Question 5.
Mineral oil is obtained from under land surface and also ________.(below the ocean floor, on the land surface, decomposed plants and animals)
Answer:
below the ocean floor

Question 6.
Mineral oil reserves are ________ in nature. (limited, unlimited, low)
Answer:
limited

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Question 7.
________ oil is in great demand. (Coal, Mineral, Gas)
Answer:
Mineral

Question 8.
Mineral oil is also called _________.(magic oil, priceless treasure, black gold)
Answer:
black gold

Question 9.
__________ originate from the remains of dead plants and animals. (Bio-fuels, Hydel power, Kinetic energy)
Answer:
Bio-fuels

Question 10.
________is used in sailboats. (Solar energy, Wind energy, Geo-thermal energy)
Answer:
Wind energy

Question 11.
For power generation a wind speed of 40 to _______ is required. (90 kmph, 100 kmph, 50 kmph)
Answer:
50 kmph

Question 12.
Intensity of solar energy is the maximum in the ______ zone. (torrid, temperate, frigid)
Answer:
torrid

Question 13.
______ can be used on a large scale in a peninsular country like India. (Tidal energy, Geo-thermal, Wind energy)
Answer:
Tidal energy

Question 14.
Underground heat is utilised to generate _________.(hydel power, tidal energy, geo-thermal energy)
Answer:
geo-thermal energy

Match the pairs correctly:

Question 1.

Column A Column B
(1) Hydel power (a) power generated with the help of the speed and force of waves
(2) Atomic energy (b) power obtained from the kinetic energy of running water
(3) Tidal energy (c) underground heat is utilised to generate power
(4) Geo-thermal energy (d) splitting of the atoms of minerals like uranium and thorium
(5) Wind energy (e) solar energy
(f) kinetic energy

Answer:
1 – b
2 – d
3 – a
4 – c
5 – f

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

State whether the following statements are true or false, correct the wrong statement:

Question 1.
All substance-based energy resources are conventional.
Answer:
False. Except for atomic energy, all other resources are conventional.

Question 2.
In the long run, process-based energy resources are environment-friendly.
Answer:
True

Question 3.
Kinetic energy can be used to generate power or electricity.
Answer:
True

Question 4.
Low quality coal is used in industries.
Answer:
False. Low quality Ooal is used in cooking while high-quality coal is used in industries.

Question 5.
Hydel power is not an environmental-friendly energy resource.
Answer:
False. Hydel power obtained from the kinetic energy of running water does not cause any degradation of the environment so it is environment-friendly.

Question 6.
Solar energy is maximum in the torrid zone.
Answer:
True

Question 7.
Tidal energy is pollution free and everlasting.
Answer:
True

Name the following:

Question 1.
Two examples of substance-based energy resources:
Answer:

  • Coal
  • Mineral oil

Question 2.
Two examples of process based energy resources.
Answer:

  • Sun
  • Wind

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Question 3.
Energy resources which originate from the remains of dead plants and animals:
Answer:
Bio-fuels

Question 4.
Two countries which use atomic energy:
Answer:

  • India
  • USA

Question 5.
Two hydel power stations of India:
Answer:

  • Bhakra-Nangal in the Punjab
  • Koyna in Maharashtra

Question 6.
States in India where windmills have been erected:
Answer:

  • Maharashtra
  • Karnataka

Question 7.
Devices which can be run on solar power:
Answer:

  • Lamps
  • Heaters

Question 8.
Two places where hot water springs are seen:
Answer:

  • Vajreshwari in Maharashtra
  • Manikaran in Himachal Pradesh

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
How are energy resources classified?
Answer:
Energy resources can be classified in many ways such as conventional – non-conventional, biotic – abiotic, renewable – non-renewable, substance-based – process-based, etc.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Question 2.
Write any one difference between: Substance-based energy resources and process based energy resources.
Answer:
Generation of substance-based energy resources leads to pollution while that of process based energy resource is pollution free.

Question 3.
Write any one use of kinetic energy.
Answer:
Kinetic energy can be used to generate power or electricity.

Question 4.
How was coal formed?
Answer:
Long ago, plant and animal remains got buried due to earth movements and they were then decomposed due to pressure and heat, leaving behind the element carbon and this is how coal was formed.

Question 5.
Apart from mineral oil what else is found in mineral oil wells?
Answer:
In most of the mineral oil wells, apart from minerals, natural gas is also found.

Question 6.
Which are the biotic waste materials from which biogas is generated?
Answer:
Biogas is generated from biotic waste material such as faeces of animals, dead leaves, shells, etc.

Question 7.
Why have some farmers raised biogas plants in their own yards?
Answer:
Some farmers have raised biogas plants in their own yards to cater to their domestic needs.

Question 8.
Which is the major problem faced by major metropolitan cities?
Answer:
Waste disposal is the major problem faced by major metropolitan cities.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Question 9.
How is wind energy used to generate electricity?
Answer:
Due to speed of the wind, the windmills turn, generating kinetic energy which in turn is further converted into electricity.

Question 10.
What does generation of solar power depend on?
Answer:
The generation of solar power depends on the intensity of sunrays and the duration of sunshine.

Question 11.
Which are the movements of ocean water that go on continuously?
Answer:
Sea waves and tides are the movements of ocean water that go on continuously

Give geographical reasons for the following statements:

Question 1.
Several changes took place in the use of energy resources and devices.
Answer:

  • We engage in various activities to fulfill our needs, for which we need energy.
  • In the past, human labour and animals were used for many tasks.
  • Gradually man’s needs increased and with it, several changes took place in the use of energy resource and devices.

Question 2.
The cost of mineral oil is very high.
Answer:

  • Mineral oil reserves are limited in nature.
  • However, this oil is in great demand. Hence its cost is very high.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Question 3.
Mineral oil is called ‘black gold’.
Answer:
Mineral oil is called ‘black gold’ because it has a blackish colour and it is costly.

Question 4.
In India, there is a lot of scope for using solar energy.
Answer:

  • We get light and heat from the sun.
  • We have seen that intensity of solar energy is the maximum in the torrid zone.
  • India which is in the torrid zone, therefore, has a lot of scope for using solar energy.

Question 5.
Process-based energy resources are environment-friendly.
Answer:
The process-based energy resources cause minimum pollution. So, process-based energy resources are environment-friendly.

Answer in 2-3 sentences:

Question 1.
Energy from waste material can help solve the problem of waste disposal in cities. Explain.
Answer:

  • Waste is generated daily on a very large scale in a big metropolitan cities.
  • Waste disposal is a major problem in such places.
  • This waste can be segregated to use the biotic component to generate gas which can be used to generate power.
  • In the future, this may help to solve the problem of waste disposal in cities

Question 2.
Explain the term atomic energy.
Answer:

  • Splitting of the atoms of minerals like uranium and thorium can be used for power generation.
  • In this process, using very small quantities of minerals, energy can be generated on a very large scale.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 9 Energy Resources

Question 3.
How must we use energy resources?
Answer:

  • Energy resources must be used very carefully.
  • The demand for energy is increasing all the time due to growing population, urbanisation and growing needs of man. ,
  • It is necessary to use alternative and non- conventional energy resources to meet these needs.
  • It is also necessary to use energy frugally.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top