Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.6 A Collage

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 English Solutions Chapter 1.6 A Collage Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 English Solutions Chapter 1.6 A Collage

Class 7 English Chapter 1.6 A Collage Textbook Questions and Answers

Answer the following questions.

Question 1.
What did Swami Vivekanand make the world aware of?
Answer:
Swami Vivekanand made the world aware of the greatness of Indian Philosophy.

Question 2.
Why did Swami Vivekanand receive a standing ovation at the Parliament of World’s religions?
Answer:
At the Parliament of World’s religions, Swami Vivekanand began his speech with “Sisters and brothers of America!”. For these words, he received a standing ovation.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.6 A Collage

Question 3.
What did Swami Vivekanand emphasize upon?
Answer:
Swami Vivekanand emphasized the importance of selflessness and service to mankind.

Question 4.
What is Swami Vivekanand regarded as?
Answer:
Swami Vivekanand is regarded as a patriotic saint.

Question 5.
What is a collage?
Answer:
A collage is a collection of various materials such as pictures, articles and quotes, put together in an artistic and creative manner.

Question 6.
What does the collage given in the textbook talk about?
Answer:
The collage talks about Swami Vivekananda and displays a few famous quotes by him.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.6 A Collage

Question 7.
What can you include in a collage?
Answer:
Photographs, pictures, famous quotes/lines and information about a particular person can be included in a collage.

Question 8.
A mosaic is similar to a collage. Can you say how?
Answer:
A mosaic is a design that is formed by putting pieces of colourful glass, stones or tiles together in a creative manner/pattern, which sounds similar to a collage i.e. a collection of various pictures and quotes, put together in an artistic way.

Question 9.
Where can you see the collage pattern being used?
Answer:
The collage pattern can be seen in paintings, architectural work and photography.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.6 A Collage

Explain the quotes.

Question 1.
Arise! Awake! And stop not until the goal is reached.
Answer:
The given quote says that one should rise up to achieve one’s goal and until it is achieved, one should not stop to rest. Achieving one’s goal should be a relentless affair.

Question 2.
Talk to yourself atleast once in a day… otherwise you may miss a meeting with an excellent person in the world.
Answer:
The given quote says that each one of us is unique and excellent in our own way. We spend most of our lives talking to others but forget to have a conversation with ourselves and hence do not realize our own qualities.

Question 3.
Fill the brain with high thoughts, highest ideals. Place them day and night before you and out of that will come great work.
Answer:
High thoughts and high ideals act as an inspiration to achieve higher goals. Reading the life and work of great men motivates us to believe in ourselves. The outcome of which is great work.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.6 A Collage

Question 4.
Take up one idea. Make that one idea your life – think of it, live on that idea. Let the brain, muscles, nerves every part of your body, be full of that idea, and just leave every other idea alone. This is way of success.
Answer:
Swami Vivekanand through these lines tells us to eat, sleep and breathe our dreams. We must focus on that one dream so much that it becomes our very life. Only when we completely focus our energy on that one dream and give our heart and soul to it, can we be successful.

Question 5.
Whatever you think, that you will be. If you think yourself weak, weak you will be. If you think yourself strong, strong you will be.
Answer:
The given lines emphasize the importance of thoughts. The quality of our thoughts determine the quality of our lives because we are what our thoughts are. So by carefully choosing empowering thoughts, we can become what we wish to become.

A Collage Summary in English

The lesson, presented in the form of a collage, talks about Swami Vivekanand, his beliefs, his work and his contribution. The lesson also has some of his famous quotes, each of which has a deep meaning to it.

Introduction:

A collage is a piece of art made by sticking various different materials such as photographs and pieces of paper or fabric on to a background.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.6 A Collage

Glossary:

  1. philosophy (n) – a theory or attitude that acts as a guiding principle for behaviour
  2. emphasize (v) – give special importance to something
  3. patriotic (adj) – having or expressingdevotion to one’s country
  4. inspirational (adj) – something that encourages and inspires
  5. ideal (n) – a principle
  6. standing ovation (n) – display of appreciation by standing up and clapping continuously
  7. collage (n) – a piece of art made by sticking various different materials such as photographs or pieces of paper or fabric ontoa larger and firmer surface.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top