Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

Class 7 English Chapter 1.3 In Time of Silver Rain Textbook Questions and Answers

1. Find the pairs of rhyming words used at the end of the lines in the poem.

Question 1.
Find the pairs of rhyming words used at the end of the lines in the poem.
Answer:

Rain heads wings cry
Again spreads sing sky
Plain spring

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

2. Read the poem aloud using proper intonation.

Question 1.
Read the poem aloud using proper intonation.

3. If you were to draw a landscape on the basis of this poem, what elements will you show in It? What colours will you use?

Question 1.
If you were to draw a landscape on the basis of this poem, what elements will you show in It? What colours will you use?
Answer:
If I were to draw a landscape on the basis of this poem, I would show elements like a patch of lush green grass stretching far and wide, small flowers growing all over the plain tossing their heads, brightly coloured butterflies happily fluttering, a rainbow stretching across the sky.

I would also show a tree-lined road, and under the blue sky I would show boys and girls walking down the road enjoying themselves in the rain. I would use all sorts of colours. Green being promment, I would also use shades of bright colours to depict life, liveliness and joy in nature during spring.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

4. The special arrangement of short lines makes you think about every detail. If you write the sentences In the usual manner, It does not have the same effect. For example, the first stanza would be something like ‘The earth puis forth new life again: green grasses grow and flowers lift their heads and the wonder of life spreads all over the plain in time of silver rain.’
Now try the following:
Write one or two sentences about something beautiful, using your own experience or imagination. Then rearrange the words In the sentences In a poetic form. You may write about a beautiful day, a beautiful night, a stream, a crop standing in a field, a graceful bird or animal, etc.
Answer:

  • A beautiful night
  • The people were enjoying
  • When the clouds were making noise and thundering.
  • But I was sitting along with no one aside.
  • My feelings were at night just like a sea tide.
  • It started raining and I cried
  • It started raining and I cried

5. Fill in the following blanks with reference to the poem.

Question 1.
‘In time of rain when spring and life are ……….., the butterflies lift ……….. wings to catch a ……….. cry and trees put forth …….. leaves to sing in ………… beneath the sky as ……….. boys and girls too ……… singing down the roadway’.
Answer:
In time of rain when rain and life are new, the butterflies lift silken wings to catch a rainbow cry and trees put forth new leaves to sing in joy beneath the sky as passing boys and girls too go singing down the roadway.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

6. Think and answer :

Question a.
Is the poet talking about heavy rains in the rainy season or ram that has come after a long time?
Answer:
The poet is talking about rain that has come after a long time.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

Question b.
Are the boys and girls happy that it is raining?
Answer:
Yes, the poet says that the boys and girls are singing as they pass down the roadway in the rain, so they are obviously happy that it is raining.

7. Find out the following with the help of your teacher and the internet.
Seasonal Rains (monsoon) in India and other countries.
Rain in countries like UK which experience spring-summer-autumn-winter.

Question 1.
Find out the following with the help of your teacher and the internet.
Seasonal Rains (monsoon) in India and other countries.
Rain in countries like UK which experience spring-summer-autumn-winter.
Answer:
We get seasonal rain monsoon the starting of June. some times it will receive very high rainfall in some coastal areas states like Kerala – Goa – Karnataka – Odisha etc. This states are receives high rain fall from starting to ending og June. some states have received monsoon in the July. And it continues with heavy rains and winds also.

In United Kingdom the month of June, July and August which is the summer season, and it is very hottest season with long sunny days. autumn can be dry but sometimes occational rains and winds also come.

  • Average rainfall in the months of winter December to February is 80 mm.
  • Average rainfall in the month of spring March to May is 55 mm.
  • Average rainfall in the month of Summer June to August is – 60 mm.
  • Average rainfall in the month of autumn September to November is 85 mm.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

8. Talk about your favourite season. (A one-minute activity.)

Question 1.
Talk about your favourite season. (A one-minute activity.)
Answer:
My favourite season is winter as with the cold that it brings, it also brings an opportunity to sit by the fire-place and read my favourite book. The snow-clad landscapes look divine and radiate peace. What a pleasure it is to eat in this season! Keeping myself warm under the quilt and sharing roasted peanuts with my siblings is a passtime that brings immense joy.

9. Language Study: Alliteration: When the same sound occurs at the beginning of two or more words in the same line, it is called alliteration.
Example: Nayna needs new notebooks.
Find an example of alliteration from the poem.
Collect other examples of alliteration.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

Class 7 English Chapter 1.3 In Time of Silver Rain Additional Important Questions and Answers

Think and answer.

Question 1.
Why does the poet say that life is new when it rains?
Answer:
The poet says that life is new when it rains because after the hot and dry summer, the flora and fauna come back to their former, lively and wonderful forms. People feel refreshed by rain as it provides a relief. Rain restores the energy and colour of the nature that get drained out during the harsh summers.

Answer the following questions.

Question 1.
What is the poem about?
Answer:
The poem is about the changes that take place in nature at the onset of spring, especially when it rains. It also talks about the joy that spring brings along with it.

Question 2.
What do the boys and girls do in happiness?
Answer:
The boys and girls sing in happiness as they pass down the roadway.

Question 3.
Give two examples of imagery used by the poet.
Answer:

  1. Butterflies lift their wings to catch a rainbow cry.
  2. Green grasses grow and flowers lift their heads.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

Reading Skills and Poetic Device

Read the following extract and do the activities.

Simple Factual Questions:

Question 1.
Fill in the web with all that happens in nature during the time of new rain.
Answer:
Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain 1

Complex Factual Questions:

Question 1.
Which elements of nature are mentioned in the given extract?
Answer:
The elements of nature that are mentioned in the given extract are grass, trees, butterflies, rainbow, sky and flowers.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

Question 2.
Why do the butterflies lift their silver wings?
Answer:
Butterflies lift their silver wings to catch a rainbow.

Question 3.
Which line in the poem tells us that the spring season has just begun?
Answer:
The line “In time of silver rain when spring and life are new” tells us that the spring season has just begun.

Question 4.
Who go singing down the roadway?
Answer:
The boys and girls go singing down the roadway.

Question 5.
Describe in your own words what happens during the time of silver rain.
Answer:
During the time of silver rain, the face of the earth completely changes. The earth puts forth new life, green grasses are seen on the surface. The flowers lift their heads in happiness. The butterflies lift their silky wings and trees put forth new leaves. The boys and girls are happy and go round singing. Thus everywhere we can see new life.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

Poetic Device:

Question 1.
Pick out an example of Alliteration from the extract.
Answer:
Green grasses grow.

Question 2.
Give rhyming words of your own.
Answer:

  • life – knife
  • rain – main
  • grow – throw
  • spring – bring

Question 3.
Name and explain the figures of speech in the following lines.
Question i.
And overall the plain The wonder spreads
Answer:
Inversion: The word order has been changed. The correct order is “And the wonder spreads all over the plains”.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

Question ii.
Of life, Of life, Of life!
Answer:
Repetition: The words ‘Of life’ are repeated thrice for better poetic effect.

Question ii.
And flowers lift their heads.
Answer:
Personification: The flowers are given the human quality of lifting their heads.

Question iv.
The butterflies lift silken wings To catch a rainbow cry
Answer:
Personification: The butterflies are given the human quality of catching.

Question v.
And trees put forth New leaves to sing In joy beneath the sky
Answer:
Personification: Leaves are given the human quality of singing for a better poetic effect.

Question vi.
As down the roadway Passing boys and girls Go singing, too
Answer:
Inversion: The word order has been changed. The correct word order is ‘As passing boys and girls, too, go singing down the roadway’.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

Question 4.
Give the adjective used to describe ’rain’.
Answer:
’Silver1 is the adjective used to describe ’rain’.

Question 5.
Give the rhyme scheme of the first verse.
Answer:
a b a c d a d

In Time of Silver Rain Summary in English

The poem is an expression of joy and beauty of nature that spring brings, along with it filling our hearts with wonderment at the newness of life.

Paraphrase:

In the poem “In Time of Silver Rain” the poet Langston Hughes paints a vivid imagery of rains during springtime. He elaborates in his simple yet effective style, the majestic spread of life in nature. Grass and flowers stretching across green vistas act as symbols of newness in nature. The coming of rain in springtime invites butterflies that flutter around in the hope of catching a rainbow.

The trees give birth to new leaves to express their joy. The happiness in nature is so contagious that it extends to human beings as well. The boys and girls sing merrily as they walk down the road in the rains at the onset of spring season.

Maharashtra Board Class 7 English Solutions Chapter 1.3 In Time of Silver Rain

Glossary:

  1. spring (n) – a season
  2. put forth (v) – to bring out
  3. beneath (prep) – under
  4. joy (n) – happiness
  5. forth (adv) – away, forwards
  6. spreads (v) – disperses widely, scatters
  7. silken (adj) – like silkc

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top