Maharashtra Board Class 10 English Solutions Unit 3.5 Unbeatable Super Mom-Mary Kom

Balbharti Maharashtra State Board Class 10 English Solutions Unit 3.5 Unbeatable Super Mom-Mary Kom Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 10 English Kumarbharati Textbook Solutions Unit 3.5 Unbeatable Super Mom-Mary Kom

Maharashtra Board Class 10 English Solutions Unit 3.5 Warming Up Questions and Answers

Unbeatable Super Mom Mary Kom English Workshop Question 1.
Discuss and find out the jobs which were done only by men in the past but nowadays women too have started doing them.
……………………………………………………………………….
……………………………………………………………………….
……………………………………………………………………….
……………………………………………………………………….
……………………………………………………………………….
Answer:
HR Manager, Finance Manager, Accountant, Auditor. Budget Analyst, Underwriter, Tax Examiner, Real Estate Agent, Media person, Psychotherapists, Advertising Manager, Event Manager, Social and Community Service Manager, Officer in the Civil Services, Officer in the Armed Forces, Commercial Airline, Pilot, Veterinarian, an Autorickshaw driver.

Maharashtra Board Solutions

Unbeatable Super Mom Mary Kom Question 2.
Complete the following web of India’s winning medals in Olympics.
Maharashtra Board Class 10 English Solutions Unit 3.5 Unbeatable Super Mom-Mary Kom 1
Answer:
Maharashtra Board Class 10 English Solutions Unit 3.5 Unbeatable Super Mom-Mary Kom 2

Unbeatable Super Mom-Mary Kom Question Answer Question 3.
The text is about a famous female boxer, Mary Kom, who has brought laurels to our country by winning many national and international boxing championships. Make a list of famous men and women boxers across the world. You can take help of internet or your school library to get this information to complete the table.

Name of boxer Gender Country
1.  Mary Kom
2. Maharashtra Board Solutions
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Female India

Answer:

Name of boxer Gander Country
1. Mary Kom Female India
2. Muhammad Ali Male US
3. Vijender Singh Male India
5. Dolph Lundgren Male Sweden
6. Holly Holm Female US
7. Natascha Ragosina Female Russia
8. Lucia Rijker Female The Netherlands
9. Dingko. Singh Male ; India

Unbeatable Super Mom-Mary Kom Class 10 English Workshop Questions and Answers Maharashtra Board

4.4 Unbeatable Super Mom – Mary Kom Question 1.
Choose the correct alternative and underline it.
(a) What is included in the text?
(i) story
(ii) speech
(iii) interview
(iv) poem
Answer:
(iii) interview

Maharashtra Board Solutions

(b) Which State does Mary Kom belong to?
(i) Maharashtra
(ii) Tamil Nadu
(iii) Kerala
(iv) Manipur
Answer:
(iv) Manipur

(c) Who inspired Mary Kom and other youngsters in Manipur to choose boxing as a career?
(i) Dingko Singh
(ii) Charles Atkinson
(iii) Mangte Tonpa Kom
(iv) Adams
Answer:
(i) Dingko Singh

(d) What does Mary Kom prefer being called?
(i) Super mom
(ii) Super boxer
(iii) Super woman
(iv) Super being
Answer:
(i) Super Mom

Question 2.
Go through the text again and find out the name of cities and their importance in Mary Kom’s life. One is given for you.
(a) Kangthei – Mary Kom’s birth place
(b) …………………….. – ……………………..
(c) …………………….. – ……………………..
(d) …………………….. – ……………………..
Answer:
Kangthei – Mary Kom’s birthplace.
Manipur – home state of Dingko Singh and Mary Korn
Bangkok – city that hosted the Asian games of 1998’
United States – Country that hosted the first AlBA Women’s World Boxing. Championship

Maharashtra Board Solutions

10th English Workshop 4.4 Question 3.
Go through the text again and complete the following sentences.
1. Mary Kom helped her parents with …………………………. .
2. The success of Dingko Singh inspired …………………………. .
3. Mary Kom made her debut at …………………………. .
4. We can get more gold medals if …………………………. .
5. Mary Kom was able to increase her weight by …………………………. .
6. Mary Kom is good at …………………………. .
7. Mary Kom loves to be …………………………. .
8. Mary Kom apologised the nation for …………………………. .
9. Kom’s parents were Her father was …………………………. .
10. Kom was the first woman boxer to …………………………. .
Answer:
(1) farm-related chores.
(2) many, youngsters in Manipur to try boxing.
(3) the first AIBA Women’s World Boxing Championship in the United States.
(4) more and more people take up sports as a full-time career.
(5) eating the right kind of healthy food rather than bad saturated fats.
(7) Mary Kom loves to be a mom, acknowledging that it is the best thing that has ever happened to her. cooking and other household work too.
(10) qualify and win a bronze medal in the 51 kg flyweight category of Boxing.

Unbeatable Super Mom Mary Kom 10th Std Question 4.
You will find some Acronyms (short forms) in the text. Go to the library or search the internet to find their full forms. Discuss with your partner. One is given for you.
(a) OGQ – Olympic Gold Quest
(b) IBN –
(c) MTV –
(d) YPA –
(e) AIBA –
(f) CNN
Answer:
(a) OGQ – Olympic Gold Quest
(b) IBN – Indian Broadcasting Network
(c) MTV – Music Television
(d) YPA – Yellow Pages Advertising
(e) AIBA – Association Internationale de Boxe Amateur (International Boxing Association)
(f) CNN – Cable News Network

Unbeatable Super Mom Mary Kom English Workshop Pdf Question 5.
Fill in the fact file of Mary Kom.
(a) Full name :
(b) Native of :
(c) Early life and interests :
(d) Special sports taken up :
(e) Inspired by :
(f) Coach :
(g) Early achievements :
(h) International achievements :
(i) Her passion :
(j) Future plans :
Answer:
(1) Gerund: cooking Sentence: Though I do not like cooking, I have to do it.
(2) I ate the right kind of food and gained weight.
(3) (a) fly + weight (b) sports + men
(4) “What do you prefer being called – Super Mom or Super Boxer?”
(5) (a) focussing (b) sparring
(б) I receive letters and picture souvenirs from my penpals all the year round.
(7) Imperative Sentence
(8) whenever, where, which, who
(g) Early achievements:

  • Manipur State Women’s Boxing Championship
  • Regional championship in West Bengal

(h) International achievements:

  • 2001: International debut at the first AIBA Women’s World Boxing Championship in United States – won the silver medal in the 48 kg category.
  • 2012: Bronze medal at the Olympics, flyweight (51 kg category)
  • five times World Amateur Boxing Champion

(i) Her passion: cooking
(j) Future plans: coaching Indian women

Maharashtra Board Solutions

10th Class English Workshop 4.4 Question 6.
Glance through the text and find the special qualities of Mary Kom. Complete the web by putting different qualities of Mary Kom in the boxes.
Answer:
Maharashtra Board Class 10 English Solutions Unit 3.5 Unbeatable Super Mom-Mary Kom 3

Unbeatable Super Mom Mary Kom Question Answer Question 7.
‘Super Mom’ refers to an excellent mother. Give three reasons why ‘super’ has been added to the word ‘mom’ as in the title.
1. ……………………………….
2. ……………………………….
3. ……………………………….
Answer:
(1) The word ‘Super’ is used to describe a person who aims for the highest standards of excellence. As a boxer Mary Kom aimed for the highest standards. As a result, she achieved success at the Olympics.

(2) When asked if she preferred the title ‘Super Mom’ to ‘Super Boxer’, she opted for the former. It was heroy to be a mother. In her words, it was the best thing that ever happened to her.

(3) This title gives us an idea of the priorities in Mary Korn’s life. Motherhood is her first preference. Hence the writer uses this word in the title.

Unbeatable Super Mum Mary Kom Question 8.
Answer the following questions in your own words.
(a) What makes the writer call Mary Kom ‘a legend’?
Answer:
The writer calls Mary Kom a legend not only because of her exceptional achievements as a woman boxer but also because of her truthful admission and apology to the nation about not being able to win the Gold at the Olympics.

(b) What prime quality did Mary Kom display during her first attempt in Olympic games? What was her bad luck?
Answer:
During her first attempt in the Olympic games, Mary Kom displayed the prime quality of underplaying the faults of others and taking on the blame for her losses upon herself. It was her bad luck that theudges did not press the buttons in her favour during her semi-final against Adams.

(c) What does Mary Kom suggest, for India to win more Olympic Gold Medals?
Answer:
Mary Kom suggests that more and more people should take up sports as a full-time career, so that India might win more Olympic Gold Medals

Maharashtra Board Solutions

4.4 Unbeatable Super Mom-Mary Kom Question 9.
Rearrange the facts below in their proper order, as per the text.
(a) Mary Kom made her first appearance at international level.
(b) She sparred with male boxers in Pune.
(c) Mary Kom won the Manipur State’s Women’s Boxing Championship.
(d) She won a bronze medal in the 2012 Olympics.
(e) Mary Kom decided to take up boxing.
Answer:
(e) Mary Kom decided to take up boxing.
(c) Mary Kom won the Manipur State Women’s Boxing Championship.
(b) She sparred with male boxers in Pune.
(a) Mary Kom made her first appearance at the international level.
(d) She won a bronze medal in the 2012 Olympics.

Unbeatable Super Mom Mary Kom English Question 10.
Mary Kom prepared rigorously to win many championships. Read the text again and make a list of various things done by Kom regarding her preparations.

  • Variety of preparations
  • Diet
  • Focus

Answer:

(i) Variety of preparations : coaching under Charles Atkinson
sparring with male boxers at Pune
(ii) Diet eating healthy foods, not saturated fats
(iii) Focus on what to eat

Unbeatable Super Mom Mary Kom Question Answer Question 11.
Make sentences of your own using the following words.
(a) debut : ……………………………….
(b) elation : ……………………………….
(c) sponsor : ……………………………….
(d) reinforced : ……………………………….
(e) humble surroundings : ……………………………….
Answer:
(a) debut – He wanted his daughter to make a debut as a dancer at the prestigious Manipuri Folk Festival.
(b) We received the news of our victory with great elation.
(c) sponsor: The college students wanted a sponsor for their fashion show.
(d) reinforced – His reputation as a brave soldier was reinforced by the many stories told about him by his comrades who fought alongside him.
(e) humble surroundings: Abraham Lincoln grew up in humble surroundings.

4.4 Unbeatable Super Mom – Mary Kom Question 12.
Find antonyms of the following words from the text.
(a) Arrogant x …………………
(b) Finally x …………………
(c) Depressed x …………………
(d) Disqualify x …………………
(e) Diffident x …………………
(f) Float x …………………
Answer:
(a) arrogant X humble
(b) finally X initially
(c) depressed x exhilarated
(d) disqualify X qualify
(e) diffident X confident
(f) float x sink

Maharashtra Board Solutions

Question 13.
Underline the subordinate clauses and state their kind.
(a) Enough has been said about this great warrior, who conqured the world. (Subordinate ………………… clause)
(b) The male boxers kindly practised with me whenever I required them. …………………
(c) I think that more people should take up sports as a full – time career …………………
(d) Do you think nutrition is a neglected area in Indian sports? …………………
(e) That’s the best thing, that has happened to me. …………………
(f) India managed just 6 medals in 2012 Olympics even though we are a nation of 1.3 billion people. …………………
Answer:
(a) Enough has been said about this great warrior who conquered the world. – Subordinate Adjective Clause
(b) The male boxers kindly practised with me whenever I required them – Adverb Clause of Time
(c) More and more people should take up sports as a career – Obligation
(b) nutrition is a neglected area in Indian sports? – Noun Clause.
(e) That’s the best thing that has happened to me. Subordinate Adjective Clause
(f) even though we are a nation of 1.3 billion people. – Adverb Clause of Concession.

Question 14.
(A) Pick out from the lesson the Verb forms of :
(a) qualification …………………
(b) negligence …………………
(c) company …………………
(d) decisions …………………
(e) practice …………………
(f) birth …………………
Answer:
(a) qualify
(b) neglect
(c) accompany.
(d) decisively
(e) practise
(f) born

(B) Pick out the Noun forms of :
(a) represent …………………
(b) change …………………
(c) prepare …………………
(d) achieve …………………
(e) aware …………………
(f) succeed …………………
Answer:
(a) representative
(b) change
(c) preparation
(d) achievement
(e) awareness
(f) success

(C) Pick out the Adjective forms of :
(a) favour …………………
(b) proportion …………………
(c) finance …………………
(d) nutrition …………………
(e) female …………………
(f) addition …………………
Answer:
(a) favourite
(b) proportionate
(c) financial
(d) nutritional
(e)  female, feminine
(f) additional

Maharashtra Board Solutions

Question 15.
Imagine that you are the Captain of your team. A famous cricketer is going to visit your school. You are assigned the task to conduct an interview of that famous cricketer. Frame a set of 10 questions that you will ask the cricketer. Take help of the points given below.
(a) Early life
(b) Interest in this field
(c) Inspiration
(d) Coaching and guidance
(e) Achievements/ Records
(f) Future plans
(g) Advice to youngsters
Answer:
Questions of the Interviewer:
Sir, welcome to our school. May I ask you a few questions? Thank you.
(1) Could you tell us something about your early life?
(2) Which field of sports were you interested in your early life?
(3) Who was your inspiration?
(4) Who was your coach and your guide during your early years of training?
(5) Which aspect of cricket. do you prefer batting, bowling or fielding?
(6)ust for the record, could you list your achievements and records?
(7) Surely you must have some future plans, What are they?
(8) What difficulties did .you face when you started your career?
(9) Who do you think is a model cricketer today?
(10) What is your advice to youngsters?

Question 16.
Write a short paragraph describing the life and work of Mary Kom. Take help of the points given below. You can take help of the fact file that you have prepared earlier (Activity 5).
(a) Early life
(b) Training
(c) Achievements
(d) Future Plans
Answer:
Mary Korn’s full name is Chungneijang Mary Kom Mangte. She hails from a village in Manipur. Her father was an ex-wrestler. Right from an early age, Mary Kom was interested in athletics and boxing. Finally she took up boxing, despite objections from her father. He was worried that boxing would mar her face and that would make it difficult for him to arrange a suitable marriage for her. She trained under Charles Atkinson and sparred with some of the finest male boxers in Pune.

Mary Kom has a list of National and International achievements. She won the Manipur State Women’s Boxing Championship. Then she won the Regional championship for boxing in West Bengal. She made her International debut in 2001 at the first AIBA Women’s World Boxing Championship in the United States. There she won the silver medal in the 48 kg category.

In 2012, she won the bronze medal at the Olympics in the flyweight (51kg category). She has been five times World Amateur Boxing Champion. She plans to take up coaching for women boxers with potential.

Question 17.
‘What men can do, women can do better.’
Divide your class in 2 groups. Let one group offer points ‘For the topic’ and the other, ‘Against the topic.’ Note down the points in your note books and expand the points in two separate write- ups, as views and counterviews. Suggest suitable titles for each.
Answer:
View: Men cannot compare to women Women have inherent qualities, not possessed by men, that enable them to do things better than men do. There was a time when certain professions or careers were considered the sole domain of men. In recent years, women have pooh-poohed the very idea.

Women have more patience and endurance than men. Hence when entrusted with any task, they stick it out and see it through. They are painstaking and focus on every detail. They are able to see the overall picture, unlike men who work for short-term benefits and instant solutions.

Women tend to communicate more effectively them men, focussing on how to create a solution that works for the group, talking through issues, and utilize non-verbal cues such as tone, emotion, and empathy whereas men tend to be more task-oriented, less communicative, and more isolated. Men have a more difficult time understanding emotions that are not explicitly verbalized, while women tend to intuit emotions and emotional cues.

Men tend to have a ‘fight or flight’ response to stress situations while women seem to approach these situations with a ‘tend or befriend’ strategy.

Hence women do very well as PR Managers, HR Managers, Psychologists, Psychiatrists, Counsellors, etc., – which were previously considered exclusive male-dominated fields of work.

Counterview: Men are the superior species With no disrespect or offence intended, when it comes to theob-front, men are superior to women. They have the discipline, the psychological assurance and presence and most important, the time to sit overtime and meet targets.

Women tend to be straightforward, outspoken and curt in their dealings with clients. Men are more polite, patient and considerate, especially with irate customers. This is because they are more hormonally stable and balanced than women. They tend to view things from a long-term viewpoint and are focused on the goals of the establishment they work for.

Men tend to process better in the left hemisphere of the brain while women tend to process equally well between the two hemispheres. This difference explains why men are generally stronger with left- brain activities and approach problem-solving from a task-oriented perspective.

Maharashtra Board Solutions

Question 18.
Two famous proverbs – ‘Actions speak louder than words’ and ‘Fortune favours the brave’ are best suited to the personality of Mary Kom. Form two groups in the class. Each group should write a paragraph on one proverb with reference to the life and achievements of Mary Kom.
Answer:
(1) Actions Speak Louder Than Words

Mary Korn’s life and personality exemplify the proverb ‘Actions speak louder than words’.

Right from an early age she was interested in athletics and boxing. Her father, a former wrestler, was against her entering the field of boxing for fear of disfigurement, but Mary Kom went ahead, trained rigorously, left her home-state and pursued her goal.

There are many who express desires and ambitions, but limit themselves to highfalutin talks. Mary Kom made her dreams a reality and went on to win a medal at the Olympics for India. Her wo^ds always echoed humility. She avoided blaming others for her losses, but took the responsibility upon herself.

Mary Korn’s life has been aourney of high-voltage action, despite the fact that she is by nature a shy, soft-spoken girl.

(2) Fortune Favours The Brave
It is not easy for a girl to enter and participate in a male-dominated field such as boxing. Mary Kom hailed from Manipur, which is a conservative state to say the least.

Mary Kom, however, was brave enough to challenge gender-bias, opposition from her father and the tough rigours of sparring with professional male boxers at Pune.

Her daring and courage were rewarded with awards and national recognition. But the icing on the cake was when she went on to win international events, finally culminating in winning the bronze medal at the 2012 Olympic event.

Lady luck had smiled on her for her persistence, her continual efforts and her unswerving focus on her goals. Indeed, Mary Kom has proyed by her life and her achievements that if one has the spirit of challenging odds, one will surely reap rich dividends.

Question 19.
Name the following:
(1) According to the writer, the great warrior who conquered the world: ……………………
(2) The State in which Mary Kom was born: ……………………
(3) The kind of farms in which Mary Korn’s parents were working as tenant farmers: ……………………
(4) The sportsman who inspired many youngsters in Manipur: ……………………
Answer:
(1) Mary Mangte Kom
(2) Manipur
(3) hum fields
(4) Dingko Singh

Question 20.
Complete the following sentences.
(a) Korn’s parents were …………………… who worked in …………………
(b) Mary Kom apologized to the nation …………………..
Answer:
(a) tenant farmers, hum fields.
(b) for not being able to win gold.

Question 21.
Complete the following:
Answer:
Maharashtra Board Class 10 English Solutions Unit 3.5 Unbeatable Super Mom-Mary Kom 4

Maharashtra Board Solutions

Question 22.
What was Mary Kom’s exceptional achievement?
Answer:
Mary Kom’s exceptional achievement was that In the 2012 Olympics, she became the first Indian woman boxer to qualify and win a bronze medal in the 51 kg flyweight category of Boxing.

Question 23.
What has added to Mary’s greatness as a boxing champion?
Answer:
As a boxing champion Mary’s greatness is reinforced by the way she’ apologised to the whole nation for not being able to win the gold.

Question 24.
Find antonyms of the following words from the passage:
(a) urban
(b) failure
(c) defeat
(d) weakened
(e) wealthy
Answer:
(a) urban X rural
(b) failure X success
(c) defeat X victory
(d) weakened X reinforced
(e) wealthy X poor

Question 25.
Pick out from the passage the verb forms of the following words: (The answers are given directly.)
(a) survival – ……………….
(b) recollection – ……………….
Answer:
(a) survive
(b) recollect
Question 26.
Pick out the noun forms from the passage:
(a) great ……………….
Answer:
(a) greatness.

Question 27.
She is a legend for sure and an idol for all sportswomen to look up to. (use ‘not only…. but also’)
Answer:
She is not only a legend for sure but also an idol for all sportswomen to look up to.

Question 28.
In the 2012 Olympics, Mary become the first Indian woman boxer to qualify and win a bronze medal. (Rewrite using ‘as well as’)
Answer:
In the 2012 Olympics, Mary became the first Indian woman boxer to qualify as well as win a bronze medal.

Maharashtra Board Solutions

Question 29.
What qualities do you think are required to become a good sports person?
Answer:
A good sportsperson should be hard working and persevering. He/She should be humble enough to accept defeat and amibtious enough to pursue success. He/She must have pride in his/her country and team. Above all, he/she must have the all-important sportsman spirit.

Question 30.
Choose the correct alternative for each question and underline it: (The answers are given directly and underlined.)
(a) What is the name of the interviewer?
(i) Sportskeeda
(ii) Taruka Srivastava
(iii) Charles Atkinson
(iv) Adams
Answer:
(ii) Taruka Srivastava

(b) Where did Mary Kom train?
(1) Manipur
(ii) the US
(iii) at home
(iv) Pune
Answer:
(iv) Pune

Question 31.
Say whether the following are True or False: (The answers are givemdirectly and underlined.)
Answer:
(a) Adams was Mary Kom’s friend.
(b) Charles Atkinson was Mary Kom’s coach.
(c) Theudges for Mary Kom’s semi-finals at the Olympics were fair.
(d) Charles Atkinson went along with Mary Kom for the Olympic finals.
Answer:
(a) False
(b) True
(c) False
(d) False

Question 32.
What failed to pressurize Mary Kom during the Olympics?
Answer:
During the Olympics, the fact that she was the only female representative from India in boxing failed to pressurize Mary Kom.

Maharashtra Board Solutions

Question 33.
How could Mary Kom manage without her coach at the Olympics?
Answer:
Mary Kom could manage because they had already done their homework and she was well- prepared.

Question 34.
Find antonyms of the following words from the passage:
(a) gain
Answer:
(a) gain x loss

Question 35.
Write one word for each of the following: (The answers are given directly.)
Answer:
(a) a person employed to report for a newspaper ……………………
(b) a person who wins a medal at an event ……………………
(c) a person who takes an interview of a celebrity ……………………
(d) a person whose interview is taken ……………………
Answer:
(a) correspondent
(b) medallist
(c) interviewer
(d) interviewee

Question 36.
Find the noun forms of the following words:
(a) decide
Answer:
(a) decide – decision

Question 37.
Find the adjective forms of the following words:
(a) confidence
(b) tactics
Answer:
(a) confidence – confident
(b) tactics – tactical

Question 38.
Rewrite as an exclamatory sentence:
I am really happy.
Answer:
How happy I am!

Question 39.
Rewrite using ‘but’: Although she carried power, she wasn’t very tactical.
Answer:
She carried power but she wasn’t very tactical.

Maharashtra Board Solutions

Question 40.
Fill in the blanks:
(a) Mary Kom had to gain ………… in order to fight in the 51 kg event
(b) In 2012, India won ………. medals in the Olympics.
(c) Mary Kom usually participated in the ………….. event.
(d) Mary Kom had decided to participate in the ………… event at the Olympics.
Answer:
(a) 3kg
(b) 6
(c) 48kg
(d) 51kg

Question 41.
What can help Indian sportsmen win more Olympic Medals?
Answer:
Mary Kom feels that if more corporates sponsored players, the players would not have any financial pressure and could focus on their games. This would help Indian sportsmen win more Olympic Medals.

Question 42.
Make sentences of your own using the following words:
(a) sponsor: The college students wanted a ………….. for their fashion show.
(b) a key factor: Heavy rain was …………… to our canceling the family picnic.
Answer:
(a) sponsor
(b) a key factor

Question 43.
Find the verb forms of:
(a) focus
(b) requirement
(c) weight
(d) health
Answer:
(a) focus – focus
(b) requirement – requIre
(c) weight – weigh
(d) health – healthy

Question 44.
What, according to you, are essential requirements for sportspersons in general?
Answer:
I think that sportspersons in general should spend all their time and energy practising and mastering the sport they are engaged in. They should also exercise daily in order to keep fit. The most important, however, is regulating the diet so as to ingest the best nutrition required by the body.

Question 45.
(1) Choose the correct alternative for each question and underline it:

(a) What is the full form of OGQ?
(i) Olympic Group Queries
(ii) Olympic Gold Quest
(iii) Overseas Guest Qualifications
(iv) Olympic Golf Qualifications
Answer:
(ii) Olympic Gold Quest

Maharashtra Board Solutions

Question 46.
Is Mary Kom more proud of being a boxer or a mother?
Answer:
Mary Kom is more proud of being a mother.

Question 47.
What did OGQ do for Mary Kom?
Answer:
OGQ helped Mary Kom out whenever she needed something.. By taking care of everything, it helped her focus on her boxing and kept her stress- free.

Question 48.
(1) Find antonyms from the passage for the following words:
(a) few
(b) modern
(c) worst
(d) indifferent
Answer:
(a) few x several
(b) modern x traditional
(c) worst x best
(d) indifferent x interested

Question 49.
Write the adjective forms of the following words:
(a) care
(b) tradition
(c) importance
(d) difficulty.
Answer:
(a) care – careful, careless
(b) tradition – traditional
(c) importance – important
(d) difficulty – difficult

Question 50.
The future is very bright. (Rewrite as an exclamatory sentence.)
Answer:
How bright the future is!

Question 51.
Underline the determiners: You have broken several stereotypes about the women in India.
Answer:
You have broken several stereotypes about the women in India.

Question 52.
(1) Pick out the gerund and make a sentence : I am good at cooking.
(2) Spot the errors and rewrite the correct sentence : I eaten the right kind of food and gains weight.
(3) Write the root words that form the following compound words : (а) flyweight (b) sportsmen
(4) Punctuate the sentence : what do you prefer being called super mom or super boxer
(5) Form present participles using the given words : (a) focus (b) spar
(6) Make a meaningful sentence using the phrase : ‘all the year round’.
(7) Identify the kind of sentence :ust let their mother box.
(8) Arrange the following words in alphabetical order : where, who, whenever, which
Answer:
(1) Gerund : cooking Sentence : Though I do not like cooking, I have to do it.
(2) I ate the right kind of food and gained weight.
(3) (a) fly + weight (b) sports + men
(4) “What do you prefer being called – Super Mom or Super Boxer?”
(5) (a) focussing (b) sparring
(б) I receive letters and picture souvenirs from my penpals all the year round.
(7) Imperative Sentence
(8) whenever, where, which, who

Maharashtra Board Solutions

Question 53.
(a) Rewrite using the simple future tense : I had to focus on what to eat.
(b) Rewrite beginning with the underlined part: OGQ played an important role in my success.
(c) Write a word register for the word ‘nutrition’.
(d) Write sentences to show the different meanings of the word ‘pretty’.
Answer:
(a) I will have to focus on what to eat.
(b) An important role was played by OGQ in my success.
(c) nutrition: diet, nourishment, wholesome, balanced, food, edibles, foodstuff, menu, sustenance.
(d) (1) The little child had a pretty face, (pleasing or attractive to the eye)
(2) It has been pretty hot this summer, (quite, but not extremely)

Question 54.
Change to the comparative degree: That’s the best thing that has happened to me.
Answer:
That’s better than any other thing that has happened to me.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top