Maharashtra Board Class 10 English Solutions Unit 4.1 A Thing of Beauty is a Joy For Ever

Balbharti Maharashtra State Board Class 10 English Solutions Unit 4.1 A Thing of Beauty is a Joy For Ever Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 10 English Kumarbharati Textbook Solutions Unit 4.1 A Thing of Beauty is a Joy For Ever

Maharashtra Board Class 10 English Solutions Unit 4.1 Warming Up Questions and Answers

A Thing Of Beauty Is A Joy Forever Question 1.
(A) Fill in the Acrostic with names of things related to Nature.
B …………………..
E …………………..
A …………………..
U …………………..
T …………………..
Y …………………..
Answer:
Birds
Earth
Animals
Uranus
Trees
Yam

(B) Make a list of 10 words related to the word ‘joy’, for example, happiness.
1. …………………..
2. …………………..
3. …………………..
4. …………………..
5. …………………..
6. …………………..
7. …………………..
8. …………………..
9. …………………..
10. ………………….
Answer:
happiness,
pleasure,
ecstasy,
delight,
rapture,
jubilation,
elation,
exultation,
glee,
euphoria.

Maharashtra Board Solutions

A Thing Of Beauty Important Questions Question 2.
Recollect a picnic or a trip to a spot of natural beauty (a hill station/ a beach/forest area etc.) when you were younger.
Write four beautiful unforgettable scenes that left a deep impact on you.
(1) …………………………………………………………
(2) …………………………………………………………
(3) …………………………………………………………
(4) …………………………………………………………
Answer:
(1) The setting sun disappearing behind the hills.
(2) The river shining deep down in the valley.
(3) The early morning mist.
(4) The rain water trickling down from the leaves.

A Thing Of Beauty Is A Joy Forever Poem Question 3.
‘Meter’ in poetry is a pattern of stressed and unstressed syllables in lines of a poem. It gives rhythm to the poem.

Read the poem below aloud and with any colored pen/ pencil put stress-marks ( ‘ ) on those syllables that are stressed in the words of the poetic lines.

THE steadfast coursing of the stars,
The waves that ripple to the shore,
The vigorous trees which year by year
Spread upwards more and more ;
The jewel forming in the mine,
The snow that falls so soft and light,
The rising and the setting sun,
The growing glooms of night,
All natural things both live and move
In natural peace that is their own ;
Only in our disordered life
Almost is she unknown.

A Thing Of Beauty Extract Questions Question 4.
Consonance and Assonance
Consonance : Repetition of consonant sounds within a word, phrase or a short sentence.
For example : pitter-patter/ chuckle-fickle/ sick-duck/ Betty bought some bitter butter
Answer:
Consonance: (Repetition of consonant sounds within a word, phrase or a short sentences)
(1) The steadfast coursing of the stars
(2) The waves that ripple to the shore
(3) The snow that falls so soft and light
(4) The rising and the setting sun
(5) All natural things both live and move.

Assonance : Repetition of vowel sounds within a word/ phrase/ sentence.
For example : Jack had a bag.
Men sell metal- kettle.
Let the engineer steer without fear.
Answer:
Assonance: (Repetition of vowel sounds within a word/phrase/sentence.)
(1) The vigorous trees which year by year
(2) Spread upwards more and more
(3) Theewel forming in the mine
(4) Only in our disordered life.

Maharashtra Board Solutions

Thing of Beauty is a Joy For Ever Class 10 English Workshop Questions and Answers Maharashtra Board

A Thing Of Beauty Question Answer Question 1.
Read the poem and fill in the table.

Sr. No. Expressions of Beauty (joy) Expressions of sorrow
1
2
3
4
5
6

Answer:

Expressions of Beauty (Joy) Expressions of Sorrow
1. A bower quiet for us 1. Spite of despondence
2. Are we wreathing a flowery band 2. Of the inhuman dearth of noble natures
3. Sproutingashadyboon 3. Of the gloomy days
4. Daffodils with the green world they live in 4. Of all the unhealthy and o’er-darkened ways
5. Clear rills that for themselves a cooling covert make 5. Our dark spirits
6. Mid forest brake, rich with a sprinkling ‘ of fair musk-rose blooms

A Thing Of Beauty Is Joy Forever Question 2.
Answer in your own words.
(a) What is the impact of a beautiful thing on us?
(b) What does a thing of beauty keep in store, for us?
(c) Who are the mighty dead? Why are they attributed with ‘grandeur’?
(d) How does the memory of a beautiful visual scene become a joy forever?
Answer:
(a) A beautiful thing gives us happiness, relaxation and peace. It inspires us and makes us love life despite troubles and sufferings.
(b) A thing of beauty provides shelter and comfort in many ways. It is like a shady place under a tree where we can rest. It helps all living creatures to sleep peacefully, have good dreams and also good health.
(c) The memory of a beautiful visual scene leaves a lasting impression on us. It is a permanent source of joy and inspiration to five our lives despite the trials and tribulations. The pleasure and happiness given by it never fades away but keeps on increasing.
(d) The mighty dead are the brave men who have sacrificed their lives for a purpose. They Eire an inspiration to all of us because of their innumerable sacrifices. They are attributed with grandeur because of their noble deeds.

Maharashtra Board Solutions

A Thing Of Beauty Is A Joy Forever Question And Answer Question 3.
Pick out and rewrite 5 lines that contain Imagery.
For example :
(a) we are wreathing a flowery band…
(b) …………………………………………
(c) …………………………………………
(d) …………………………………………
(e) …………………………………………
Answer:
(a) we are wreathing a flowery band
(b) trees old and young, sprouting a shady boon
(c) and such are daffodils with the green world they live in
(d) and clear rills that for themselves a cooling covert make
(e) the mid forest brake, rich with a sprinkling of fair musk-rose blooms

Thing Of Beauty Question Answers Question 4.
Choose the correct Figure of speech that occurs in the following lines. Justify your choice.
(a) ………………….. but still we keep a bower quiet for us
(i) Simile
(ii) Irony
(iii) Metaphor
Answer:
(iii) Metaphor

(b) Some shape of beauty moves away the pall …………………..
(i) Personification
(ii) Alliteration
(iii) Hyperbole
Answer:
(ii) Alliteration

(c) A thing of beauty is a joy for ever …………………..
(i) Epigram
(ii) Antithesis
(iii) Climax
Answer:
(i) Epigram

(d) Trees old and young, sprouting a shady boon.
(i) Exclamation
(ii) Personification
(iii) Antithesis
Answer:
(iii) Antithesis

Maharashtra Board Solutions

The Thing Of Beauty Is A Joy Forever Question 5.
From the poem pick out words that we do not use often in modern times. They should match the meanings given below.
(a) gift …………………..
(b) the next day …………………..
(c) a protective spot ………………….. (for animals)
(d) a cool shady spot ………………….. under tall trees.
(e) ferns …………………..
(f) edge …………………..
(g) depression …………………..
(h) cover for the dead …………………..
(i) streams …………………..
(j) poetry …………………..
Answer:
(a) gift – boon
(b) the next day – morrow
(c) a protective spot for animals – covert
(d) a cool shady spot bower under tall trees
(e) ferns – brake
(f) edge – brink
(g) depression – despondence
(h) cover for the dead – pall
(i) streams-rills
(j) poetry – poesy

A Thing Of Beauty Is A Joy For Ever Question 6.
Copy the first 8 lines and mark the stressed syllables using a coloured pen.

A Thing Of Beauty Is A Joy Question 7.
Read the poem and write-
(a) The rhyme scheme of the following lines.
Lines 1 to 8 …………………..
Last stanza …………………..
Answer:
Rhyme scheme of lines 1 – 8: aabb, ccdd
Rhyme scheme of the last stanza: aabbc.

(b) (i) The number of stressed syllables (Rhythm) in the line.
A thing of beauty is a joy forever. ………………….
Answer:
A thing of beauty is a joy forever. The title of the poem

(ii) Does the poem retain a steady rhythm throughout?
Answer:
Yes.

(c) Give four examples of each. Pick the lines from the poem.
(i) Consonance:
(1) ………………….
(2) ………………….
(3) ………………….
(4) ………………….
Answer:
(1) A flowery band to bind us to the earth
(2) For simple sheep; and such are the daffodils
(3) With the green world they live in; and clear rills.
(4) All lovely tales that we have heard or read

Maharashtra Board Solutions

(ii) Assonance :
(1) ………………….
(2) ………………….
(3) ………………….
(4) ………………….
Answer:
(1) A thing of beauty is joy forever
(2) Pass into nothingness, but still will keep
(3) And such too is the grandeur of the dooms
(4) That whether there be shine or gloom o’ercast

I Think Of Beauty Is A Joy Forever Question 8.
Go through the poem again and write in your notebook an appreciation of the poem in the paragraph format. (Refer to page no. 5 )
Answer:
Point Format
(for understandig)
The title of the poem : ‘A Thing of Beauty Is a Joy Forever’
The poet : John Keats
Rhyme schenie: aabb; rhyming couplets
Figures of speech : EpIgram, Metaphor, Antithesis, etc.
Theme/Central idea: Beautiful things give unending pleasure and can change our lives.

Paragraph Format
The poem ‘A Thing of Beauty is aoy Forever’ byohn Keats is taken from a longer poem ‘Endymion’ based on Greek Mythology.

The rhyme scheme of the poem is aabb; that is, the poem is written in rhyming couplets. There Eire many figures of speech, like Metaphor, Antithesis, etc. but the one that stands out is Epigram. The line A thing of beauty is aoy forever’, is a pithy saying expressing the idea of beauty in a clever way.

The important thing that the poet tells us is that beautiful things last forever and give us immense i happiness. They give unending pleasure and can change our lives.

Question 9.
Project :
Collect from various sources proverbs or maxims related to the ‘beauty of nature.’ Make a chart/ poster with the same. Decorate it with images, drawings, pictures, and put it up by turns in your class.

Question 10.
List the things of beauty mentioned in the extract.
Answer:
The things of beauty include a quiet bower, the heavenly bodies like the sun and the moon, the old and young trees that provide cool shelter to sheep, daffodils with greenery around them, clear streams that make cool thickets for themselves and ferns with musk-roses scattered in between.

Maharashtra Board Solutions

Question 11.
List the things that cause suffering and pain.
Answer:
The things that cause suffering and pain are despondence and despair, shortage of noble people, hot season, gloomy days and the unhealthy and darkened ways of life (trials and difficulties of life).

Question 12.
Choose the correct figures of speech that occur in the following lines.ustify your choice.
(1) ….but still we keep a bower quiet for us….
(a) Simile (b) Irony (c) Metaphor
Answer:
Metaphor – bower stands for rest and peace

Question 13.
Some shape of beauty moves away the pall
(a) Personification (b) Alliteration (c) Hyperbole
Answer:
Alliteration – Repetition of the sound of the letter ‘s’.
Personification – beauty is given the human quality of moving away the pall. *

Question 14.
A thing of beauty is aoy forever….
(a) Epigram (b) Antithesis (c) Climax
Answer:
Epigram – the sentence is a short, pithy statement.

Question 15.
Trees old and young, sprouting a shady boon.
(a) Exclamation (b) Personification (c) Antithesis
Answer:
Antithesis – the use of opposite words, old and young, in the same line.

Question 16.
The number of stressed syllables in the line: A thing of beauty is joy forever;

Answer:
5

Question 17.
List the things of beauty mentioned in the extract.
Answer:
The things of beauty mentioned in the extract are: lovely tales of valour, endless fountains, immortal drink, trees that whisper, passionate poetry and cheering light.

Question 18.
Fill in the web with what passion poesy can do to you:
Answer:
Maharashtra Board Class 10 English Solutions Unit 4.1 A Thing of Beauty is a Joy For Ever 1

Question 19.
List the things which express sorrow from the extract:
Answer:
(i) dooms
(ii) glooms o’ercast/clouds of gloom
(iii) die (iv) dead.

Maharashtra Board Solutions

Question 20.
Pick out and write the lines that contain imagery.
Answer:
(i) grandeur of the dooms ;
(ii) An endless fountain of immortal drink ;
(iii) Pouring onto us from the heaven’s brink
(iv) trees that whisper around a temple

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top