Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

   

Balbharti Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 1.
Add the following :
(1) 2 hours 30 minutes + 4 hours 55 minutes
Solution:

Hrs. Min.
1
2
+ 4
3 0
5 5
7 2 5

85 minutes = 1 hr 25 min

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

(2) 3 hours 50 minutes + 4 hours 20 minutes
Solution:

Hrs. Min.
3
+ 4
5 0
2 0
7 7 0
8 1 0

70 minutes = 1 hr 10 min.

(3) 3 hours 45 minutes + 1 hour 35 minutes
Solution:

Hrs. Min.
3
+ 1
4 5
3 5
4 8 0
5 2 0

80 minutes = 1 hr 20 min

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

(4) 4 hours 15 minutes + 2 hours 50 minutes
Solution:

Min.
4
+ 2
1 5
5 0
6 6 5
7 0 5

65 minutes = 1 hr 05 min

Question 2.
Subtract the following :
(1) 3 hours 10 minutes – 2 hours 40 minutes

Hrs. Min.
2 60 + 10
3
– 2
1 0
4 0
0 3 0

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

(2) 5 hours 20 minutes – 2 hours 35 minutes
Solution:

Hrs. Min.
4 60 + 20
5
– 2
20
3 5
2 4 5

(3) 4 hours 25 minutes – 1 hour 55 minutes

Hrs. Min.
3 60 + 25
4
– 1
25
5 5
2 3 0

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

(4) 6 hours 15 minutes – 2 hours 45 minutes

Hrs. Min.
5 60 + 15
6
– 2
15
4 5
3 3 0

Question 3.
A government office opens at 7 in the morning and closes at 3 in the afternoon. How long is this office open?
Solution:

Hrs. Min.
1 5
– 7
0 0 Closing time
0 0 Opening time
8 0 0

∴ Office remain open for 8 hours

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 4.
A movie starts at 45 minutes past 3 in the afternoon and finishes two and a half hours later. At what time does the movie end?
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 1
∴ Movie ends at 6:15 in the evening

Question 5.
Sakharam was ploughing the field from 8 in the morning. At 12:30 in the afternoon, he stopped and started for home. He reached home at 1:30. How long was he ploughing the field? How long did it take him to reach home from the field?
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 2
∴ He ploughed for 4:30 hrs. He took 1 hour to reach home.

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 6.
Rambhau started the water pump at ten-thirty at night and put it off the same night at a quarter to twelve. How long was the water pump on?
Solution:
Quater to 12 is 11:45 pm
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 3
∴ pump was on for 1 hour 15 minutes

Question 7.
Geeta taught in the classroom for 2 hours and 25 minutes in the morning and 1 hour and 45 minutes in the afternoon. How long was she teaching in all?
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 4
∴ Total teaching of Geeta was for 4 hrs 10 min.

Question 8.
If a bank is open for business from 10 in the morning to 4:30 in the evening, how long is it open?
Solution:
Here, in 24 hours clock, 4:30 in the evening = 16:30
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 5
∴ Bank opens for 6 hrs 30 min.

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 9.
If a shop is open from 9:30 am to 10 pm, how long is it open?
Solution:
Here, 10 pm in 24 hours clock is 22:00
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 6
∴ Shop opens for 12 hours 30 minutes

Question 10.
If the Maharashtra Express leaving from Kolhapur at 15:30 arrives at Gondia the next day at 20:15, how long is the journey from Kolhapur to Gondia?
Solution:
15:30 to next 15:30 is 24 hours
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 7
24 hours + 4 hr. 45 min. = 28 hr. 45 min.
∴ jurney from Koihapur to Gondiya is 28 hours and 45 minutes.

Measuring Time Problem Set 45 Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Add the following.

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

(1) 5 hours 25 minutes + 2 hours 35 minutes
Solution:

Hrs. Min.
5
+ 2
2 5
3 5
7 6 0
8 0 0

60 minutes = 1 hr

(2) 6 hours 55 minutes + 2 hours 15 minutes
Solution:

Hrs. Min.
6
+ 2
5 5
1 5
8 7 0
9 1 0

70 minutes = 1 hr. 10 min

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 2.
Subtract the following.

(1) 7 hours 30 minutes – 4 hours 50 minutes
Solution:

Hrs. Min.
6 60 + 30
7
– 4
3 0
5 0
2 4 0

(2) 2 hours 35 minutes – 1 hour 40 minutes
Solution:

Hrs. Min.
1 60 + 35
2
– 1
3 5
4 0
0 5 5

Question 3.
Solve the following:

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

(1) Supriya left for a picnic at 7:15 am. She came back at 6:45 pm. How long was she out for the picnic?
Here 6:45 pm = 18:45 (In 24 hours clock)
Solution:

Hrs. Min.
1 8
– 7
4 5
1 5
1 1 3 0

∴ Total time of picnic is 11:30 hrs.

(2) In Dave’s school, the tree planting ceremony started at 10:00 in the morning and got over at 13:45. How long did the ceremony go on?
Solution:

Hrs. Min.
1 3
– 1 0
4 5
1 5
3 4 5

∴ Ceremony of planting tree go on for 3 hrs 45 min

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 4.
Write the time shown in each clock in the box given below it.
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 8
Answer:
35 minutes past 3

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 9
Answer:
Five minutes to 5

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 10
Answer:
Quarter to 2

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 11
Answer:
Half past eight

Question 5.
Draw the hands of the clock to show the time given in the box.
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 12
Answer:
Quater past 6

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 13
Answer:
50 minutes past 1

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 14
Answer:
Half past 3

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45 15
Answer:
5 minutes to 5

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 6.
The time below is given by the 12 hour clock. Write the same by the 24 hour clock.
(1) 45 minutes past 8 in the morning.
(2) 30 minutes past 2 in the evening.
(3) 50 minutes past 7 in the evening.
(4) 15 minutes past 11 in the evening.
(5) 25 minutes past after midnight.
(6) 25 minutes past 12 in afternoon.
Answer:
(1) 8:45
(2) 114:30
(3) 19:50
(4) 23:15
(5) 00:25
(6) 12:25

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 7.
Match the following.

‘A’ ‘B’
(1) 7:20 am (a) 13:20
(2) 1:20 pm (b) 22:10
(3) 6:10 pm (c) 7:20
(4) 10:10 pm (d) 6:10
(5) 6:10 am (e) 18:10

Answer:
(1 – c),
(2 – a),
(3 – e),
(4 – b),
(5 – d)

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 8.
Add the following.
(1) 3 hours 40 minutes + 2 hours 55 minutes
(2) 5 hours 25 minutes + 4 hours 35 minutes
(3) 6 hours 45 minutes + 1 hour 30 minutes
(4) 7 hours 50 minutes + 2 hours 30 minutes
(5) 9 hours 10 minutes + 3 hours 20 minutes
(6) 15 hours 45 minutes + 20 hours 15 minutes
Answer:
(1) 6 hrs 35 min
(2) 10 hrs
(3) 8 hrs 15 min
(4) 10 hrs 20 min
(5) 12 hrs 30 min
(6) 36 hours

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 9.
Subtract the following.
(1) 4 hours 20 minutes – 1 hour 30 minutes
(2) 3 hours 25 minutes – 1 hour 45 minutes
(3) 5 hours 10 minutes – 2 hours 40 minutes
(4) 2 hours 15 minutes – 50 minutes
(5) 9 hours 10 minutes – 6 hours 10 minutes
(6) 17 hours 30 minutes – 5 hours 25 minutes
Answer:
(1) 2 hours 50 minutes
(2) 1 hour 40 minutes
(3) 2 hours 30 minutes
(4) 1 hour 25 minutes
(5) 3 hours
(6) 12 hours 05 minutes

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45

Question 10.
Solve the following word problems.
(1) A play started at 9:50 at night and finished at 11:45 the same night. What was the duration of the play?
(2) Ramu went out at 10:45 in the morning and came back home at 7 pm. How long he was out of the home?
(3) Local train started from the Virar station at 8:35 am and reached at Churchgate at 10:30 am. Find the journey time taken by the train.
(4) Anita started her homework at 5:45 pm and completed the work at 7:30 pm. How much time is taken by Anita for the homework? Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 45
(5) One day test started at 9:15 am and the test ends at 4-.10 in the evening. How much time was taken for this test?
(6) Seema travelled for 2 hours and 20 minutes by train and 1 hour 30 niinutes by bus. What the total time of her journey?
(7) A train that starts from Mumbai at 17:50 reaches Nira at 2:10. How long does the Mumbai – Nira journey take?
Answer:
(1) 1 hour 55 minutes
(2) 8 hrs 15 min
(3) 1 hr 55 min
(4) 1 hr 45 min
(5) 6 hrs 55 min
(6) 3 hrs 50 min
(7) 8 hrs 20 min

Leave a Comment