Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

   

Balbharti Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

Question 1.
Write the time shown in each clock in the box given below it.
(1) Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 1
Answer:
25 minutes past 2

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

(2) Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 2
Answer:
50 minutes past 7

(3) Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 3
Answer:
5 minutes past 8

(4) Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 4
Answer:
40 minutes past 4

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

Question 2.
Draw the hands of the clock to show the time given in the box.
(1) Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 5
Four-thirty
Answer:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 19

(2) Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 6
Quarter past nine
Answer:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 20

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

(3) Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 7
Quarter to five
Answer:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 21

(4) Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 8
20 minutes past 11
Answer:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 22

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

Question 3.
If a bus that leaves Nashik at 5 o’clock in the morning reaches Pune that same day at ten-thirty in the morning, how long does the journey take?
Solution:

Hrs. Min.
10
– 5
30
00
5 30

∴ Bus took 5 hrs 30 min

Question 4.
A play that was to start at nine fifteen at night was delayed by half an hour because of a power outage. What time did the play start?
Solution:

Hrs. Min.
9
+
15
30
9 45

∴ Play started 9:45 at night

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

Question 5.
If a train leaves Mumbai at ten-fifteen at night and reaches Nagpur at one forty the next afternoon, how long does the journey take?
Solution:
Ten fifteen at night to 12 mid night is

Hrs. Min.
1 2 -10 0 0 1 5
1 4 5

12 mid night to next 1:40 afternoon = 13 hours 40 minutes
Total times

Hrs. Min.
1
+ 13
45
40
15 25

∴ Total time of the journey is 15 hrs. 25 min:

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

Learning about seconds

This clock is showing 5 minutes past 3. We know this because of the position of the hour and minute hands. There is another hand in the picture called the second hand. This hand moves swiftly. The second is a very small unit used to measure time less than a minute.

The face of a clock is a circle divided into 60 equal parts. When the second-hand moves one part, it takes one second. When it completes one round of the clock face, it moves across all 60 parts. This takes 60 seconds. In the same time, the minute hand moves one place, which means that one minute is over.

It means that, 1 minute is equal to 60 seconds.

1 minute = 60 seconds

The clock in the picture above shows 5 minutes and 50 seconds past 3.

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 10 20 minutes and 10 seconds past 7
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 11 15 minutes and 40 seconds past 10

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

Seconds are used on various occasions such as measuring temperature with a thermometer, measuring heartbeats or timing a race.

Ante meridiem and post meridiem

Shripati was sitting at home at night, tired. There were guests at home. They asked, “You must have worked very hard in the fields today. How long were you working?”

Shripati said, “I was in the field from six o’clock to eight o’clock.” Someone asked, “You’re this tired even though you were in the field for only two hours?”

Shripati said, “No, no, I was in the field from 6 in the morning till 8 at night! Now tell me how many hours I spent in the field.”

The guests had not understood what Shripati said at first. To avoid such mistakes, it has been internationally agreed that as the clock strikes 12 midnight, one day ends and the next day begins. From that moment on, the clock shows the time for the next day. When one hour passes after 12 midnight, it is 1’o’clock. After that, it is 2, 3, 4, …, 12 o’clock in serial order. After 12 noon, again it is 1, 2, 3, …, 12 o’clock in serial order. The time before 12 noon is stated as ante meridiem or am. The time after 12 noon is stated as post meridiem or pm.
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 12

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

This method of measuring time is called the 12 hour clock.

Shripati was in the field from 6 am to 8 pm or for 14 hours.

The 24 hour clock
The 24 hour clock is used to avoid this division of the day into ante meridiem and post meridiem. This method is used in timetables for trains, planes, buses and long distance boat journeys. In this method, instead of starting again from 1, 2, 3 after 12 noon, we continue with 13, 14, 15,…,24. In a 24 hour digital watch, time is shown only in the form of numbers. It does not have hands. In such a clock, 20 minutes past 6 in the morning is shown as ‘6:20’ and 20 minutes past 6 in the evening is shown as ‘18:20’.

23:59 means 59 minutes after 23 and one minute later, 24 hours will be complete. The digital clock will show this time as 00:00 at midnight and the day will change. At that time, a 12 hour clock shows 12 midnight.

Study the following table to see how different times of the day are shown in the 12 hour and 24 hour clocks.
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 13

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

The timetables of some trains going from Badnera to Nagpur are given below. Observe the use of the 24 hour clock in the timetable.
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 14

Measuring Time Problem Set 43 Additional Important Questions and Answers

Write the time shown in each clock in the box given below it.
(1) Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 15
Answer:
15 minutes past 6

(2) Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 16
Answer:
30 minutes past 9

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

Draw the hands of the clock to sho the time given in the box.
(1) 5 minutes to four
Answer:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 17

(2) 35 minutes past to 2
Answer:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43 18

(3) Sujata left home 6:30 and returned at 11. How much time did she spend away from home?
Solution:

Hrs. Min*
11
– 6
00
30
4 30

∴ 4 hrs. 30min. spent away from home.

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 10 Measuring Time Problem Set 43

(4) A speech that started at 4:20 in the afternoon ended at 5:45. How long was the speech?
Solution:

Hrs. Min.
5
+ 4
4.5
20
1 25

∴ Speech was for 1 hr. 25 min.

Leave a Comment