Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 4

Balbharti Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 4 Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 4

Question 1.
Read the numbers and write them in words.
(1) 25,79,899
(2) 30,70,506
(3) 45,71,504
(4) 21,09,900
(5) 43,07,854
(6) 50,00,000
(7) 60,00,010
(8) 70,00,100
(9) 80,01,000
(10) 90,10,000
(11) 91,00,000
(12) 99,99,999
Answer:
(1) Twenty-five lakh, seventy-nine thousand, eight hundred and ninety-nine.
(2) Thirty lakh, seventy thousand, five hundred and six.
(3) Forty-five lakh, seventy-one thousand, five hundred and four.
(4) Twenty-one lakh, nine thousand, nine hundred.
(5) Forty-three lakh, seven thousand, eight hundred and fifty-four.
(6) Fifty lakh.
(7) Sixty lakh and ten.
(8) Seventy lakh and one hundred.
(9) Eighty lakh and one thousand
(10) Ninety lakh and ten thousand
(11) Ninety-one lakh
(12) Ninety-nine lakh, ninety-nine thousand, nine hundred and ninety-nine.

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 2

Question 2.
Given below are the deposits made in the Women’s Co-operative Credit Societies of some districts. Read those figures.
Pune : ₹ 94,29,408
Nashik : ₹ 61,07,187
Nagpur : ₹ 46,53,570
Ahmadnagar : ₹ 45,43,159
Aurangabad : ₹ 37,01,282
Yavatmal : ₹ 27,72,348
Sindhudurg : ₹ 58,49,651
Answer:
Rupees ninety-four lakh, twenty-nine thousand, four hundred and eight.
Rupees sixty-one lakh, seven thousand, one hundred and eighty-seven
Rupees forty-six lakh, fifty-three thousand, five hundred and seventy.
Rupees forty-five lakh, forty-three thousand one hundred and fifty-nine.
Rupees thirty-seven lakh, one thousand, two hundred and eighty-two.
Rupees twenty-seven lakh, seventy two thousand, three hundred and forty-eight.
Rupees fifty-eight lakh, forty-nine thousand, six hundred and fifty-one.

The expanded form of a number and the place value of digits

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 2

Teacher : Look at the place value of each of the digits in the number 27,65, 043.
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 4 1
Hamid : When we write the place values of the digits as an addition, we get the expanded form of the number. So, the expanded form of the number 27,65,043 is 20,00,000 + 7,00,000 + 60,000 + 5,000 + 0 + 40 + 3.

Teacher : Now tell me the expanded form of 95,04,506.

Soni : 90,00,000 + 5,00,000 + 0 + 4,000 + 500 + 0 + 6.

Teacher : Good! It can also be written as 90,00,000 + 5,00,000 + 4,000 + 500 + 6. Now write the number from the expanded form that I give you. 4,00,000 + 90,000 + 200

Asha : Here, we have 4 in the lakhs place, 9 in the ten thousands place and 2 in the hundreds place. There are no digits in the ten thousands place and in the tens and units places. Hence, we write 0 in those places. Therefore, the number is 4,90,200.

Teacher : Tell me the place value of the underlined digit in the number 59,30,478.
Soni : The underlined digit is 5. The digit is in the ten lakhs place. Hence, its place value is 50,00,000 or fifty lakhs.

Roman Numerals Problem Set 4 Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Read the numbers and write them in words:

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 2

(1) 80,91,001
Answer:
Eighty lakh, ninety-one thousand and one.

(2) 50,50,505
Answer:
Fifty lakh, fifty thousand, five hundred and five.

(3) 68,06,086
Answer:
Sixty-eight lakh, six thousand and eighty- six.

Question 2.
Given below are the deposits made in the Women’s Co-operative Credit Societies of some districts. Read those figures.

(1) Thane : 75,14,365
Answer:
Rupees seventy-five lakh, fourteen thousand, three hundred and sixty-five.

(2) Jalgaon : 39,42,180
Answer:
Rupees thirty-nine lakh, forty-two thousand, one hundred and eighty.

(3) Kalyan : 37,40,509
Answer:
Rupees thirty-seven lakh, forty thousand, five hundred and nine.

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 2

(4) Kolhapur: 16,05,430
Answer:
Rupees sixteen lakh, five thousand, four hundred and thirty.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top