# Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 2

Balbharti Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 2 Textbook Exercise Important Questions and Answers.

## Maharashtra State Board Class 5 Maths Solutions Chapter 2 Number Work Problem Set 2

Question 1.
Using the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 write ten each of two-, three-, four- and five-digit numbers. Read the numbers.

 Two-digit numbers Reading a number 37 Thirty-seven 80 Eighty 49 Forty-nine 65 Sixty-five 28 Twenty-eight 54 Fifty-four 92 Ninety-two 71 Seventy-one 16 Sixteen 22 Twenty-two Three-digit numbers Reading a number 504 Five hundred and four 386 Three hundred eighty-six 430 Four hundred thirty 891 Eight hundred ninety-one 615 Six hundred fifteen 267 Two hundred sixty-seven 900 Nine hundred 173 One hundred seventy-three 766 Seven hundred sixty-six 258 Two hundred and fifty-eight Four-digit numbers Reading a number 3,817 Three thousand eight hundred and seventeen 4,059 Four thousand fifty-nine 9,611 Nine thousand six hundred and eleven 7,413 Seven thousand four hundred thirteen 5,608 Five thousand six hundred and eight Four-digit numbers Reading a number 2,009 Two thousand and nine 6,420 Six thousand four hundred and twenty 1,357 One thousand three hundred and fifty-seven 8,172 Eight thousand one hundred and seventy-two 6,156     – Six thousand one hundred and fifty-six Five-digit numbers Reading a number 41,309 Forty-one thousand, three hundred and nine 68,527 Sixty-eight thousand five hundred and twenty seven 50,348 Fifty thousand three hundred and forty eight 76,052 Seventy-six thousand and fifty-two 21,546 Twenty-one thousand five hundred and forty-six 10,358 Ten thousand three hundred and fifty-eight 94,215 Ninety-four thousand two hundred and fifteen 36,104 Thirty-six thousand one hundred and four 89,157 Eighty-nine thousand one hundred and fifty-seven 72,560 Seventy-two thousand five hundred and sixty

Question 2.
Fill in the blanks in the table below.

 Devnagari numerals International numerals Number written in words (1) २,३५९ 2,359 Two thousand three hundred and fifty nine (2) ३२,७५६ 32,756 Thirty two thousand seven hundred and fifty Six (3) ६७,८५९ 67,859 Sixty seven thousand eight hundred and fifty Nine (4) १,०३४ 1,034 One thousand and thirty four (5) २७,८९५ 27,895 Twenty seven thousand eight hundred and ninety five

Question 3.
As a part of the ‘Avoid Plastic Project’, Zilla Parishad schools made and provided paper bags to provision stores and greengrocers. Read the talukawise numbers of the bags and write the numbers in words.

 Talukas No. of Bags Numbers in words Kopargaon 12,740 Twelve thousand seven hundred and forty Shevgaon 28,095 Twenty-eight thousand and ninety-five Karjat 31,608 Thirty-one thousand six hundred and eight Sangamner 10,792 Ten thousand seven hundred and ninety-two

Question 4.
How many rupees do they make?
(1) 20 notes of 1000 rupees, 5 notes of 100 rupees and 14 notes of 10 rupees.
(2) 15 notes of 1000 rupees, 12 notes of 100 rupees, 8 notes of 10 rupees and 5 coins of 1 rupee.

Question 5.
Write the biggest and the smallest five-digit numbers that can be made using the digits 4, 5, 0, 3, 7 only once.
Biggest five digit number is 75,430 Smallest five digit number is 30,457

Question 6.
The names of some places and their populations are given below. Use this information to answer the questions that follow.

Tala : 40,642
Moregaon : 87,012
Velhe : 54,497
Ashti : 76,201
Washi : 92,173

(1) Which place has the greatest population? What is its population?
(2) Which place, Morwada or Moregaon, has the greater population?
(3) Which place has the smallest population? How much is it?
(1) Washi has the greatest population. Population of Washi is 92,173
(2) Moregaon has the greater population.
(3) Gaganbawada has the smallest population. Its population is 35,777

Introducing six-digit numbers
Teacher : How much, do you think, is the price of a four-wheeler?
Ajay : Maybe about six or seven lakh rupees.
Teacher : Do you know exactly how much one lakh is?
Ajay : It’s a lot, isn’t it? More than even ten thousand, right?
Teacher : Yes, indeed ! Let’s find out just how much. What is 999 + 1?
Ajay : One thousand.
Teacher : You have learnt to write 99000, too. Now, if you add 1000 to that, you will get one hundred thousand. That’s what we call one lakh.
Vijay : 9999+1 is 10,000 (ten thousand). We had made the ten thousands place for it. Can we make a place for one lakh too in the same way?
Teacher : Yes, of course. Carry out the addition 99,999 + 1 and see what you get.

Here we keep carrying over till we have to make a place for the ‘lakh’ on the left of the ten thousands place. And we write the last carried over one in that place. The sum we get is read as ‘one lakh’.
Vijay : Kishakaka bought a second-hand car for two and a half lakh rupees.
Ajay : How much is two and a half lakh?
Teacher : One lakh is 100 thousand. So, half a lakh is 50 thousand. Because, half of 100 is 50.

Vijay : That means two and a half lakh is 2 lakh 50 thousand.
Teacher : Now write this number in figures.
Vijay : 2,50,000.
Teacher : We have seen that a hundred thousand is 1 lakh. If we have 1000 notes of 100 rupees, how many rupees would they make?
Vijay : 1000 notes of 100 rupees would make 1 lakh rupees.

(1) 2,35,705 : two lakh thirty-five thousand seven hundred and five
(2) 8,00,363 : eight lakh three hundred and sixty-three
(3) 3,07,899 : three lakh seven thousand eight hundred and ninety-nine
(4) 9,00,049 : nine lakh forty-nine
(5) 5,30,735 : five lakh thirty thousand seven hundred and thirty-five

Writing six-digit numbers in figures
(1) Eight lakh, nine thousand and forty-three : There are 8 lakhs in this number. There are no ten thousands, so we write 0 in that place. As there are 9 thousands, we write 9 in the thousands place. We write 0 in the hundreds place as there are no hundreds. Forty-three is equal to 4 tens and 3 units, so in the tens and units places we write 4 and 3 respectively. In figures : 8,09,043.

When writing numbers in figures, write the digit in the highest place first and then, in each of the next smaller places, write the proper digit from 1 to 9. Write 0, if there is no digit in that place. For example, if the number eight lakh, nine thousand and forty-three is written as ‘89043’, it is wrong. It should be written as 8,09,043. Here, we have to write zero in the ten thousands place.

(2) Four lakh, twenty thousand, five hundred : In this figure, there aren’t any thousands in the thousands place, so we write 0 in it. Since there are five hundreds, we write 5 in the hundreds place. There are no tens and units, hence, we write 0 in those places. In figures : 4,20,500.

Question 1.
Fill in the blanks in the table below:

 Devnagari numerals International numerals The number written in words (1) ५,५१८ 5,518 Five thousand five hundred and eighteen (2) ४९,८०९ 49,809 Forty-nine thousand eight hundred and nine (3) ७,२५६ 7,256 Seven thousand two hundred and fifty-six

Question 2.
Solve the following:

(1) In an election, the First candidate received 58,735 votes, the Second candidate received 65,500, the Third candidate received 85,450 and the Fourth candidate got 09,689 votes. Read the numbers of the votes and write the numbers in words.
First candidate – 58,735 – Fifty-eight thousand seven hundred and thirty-five
Second candidate – 65,500 – Sixty-five thousand five hundred
Third candidate – 85,450 – Eighty-five thousand four hundred and fifty
Fourth candidate – 09,689 – Nine thousand six hundred and eighty-nine

Question 3.
How many rupees do they make?
*(1) 10 notes of 2,000 rupees, 5 notes of 100 rupees and 14 notes of 10 rupees.
Solution:
10 notes of 2,000 rupees = 10 x 2,000 ₹ 20,000
5 notes of 100 rupees = 5 x 100 = ₹ 500
14 notes of 10 rupees = 14 x 10 = ₹ 140
Total = ₹ 20,640

∴ They make, twenty thousand, six hundred and forty.

*(2) 7 notes of 2,000 rupees, 12 notes of loo rupees, 8 notes of 10 rupees and 5 coins of 1 rupee
Solution:
7 notes of 2,000 rupees = 7 x 2,000 = ₹ 14,000
12 notes of 100 rupees = 12 x 100 = ₹ 1,200
8 notes of 10 rupees = 8 x 10 = ₹ 80
5 coins of 1 rupee = 5 x 1 = ₹ 5
Total = ₹ 15,285

∴ They make, fifteen thousand, two hundred and eighty five.

(3) 4 notes of 2,000 rupees, 6 notes of 100 rupees and 12 notes of 10 rupees
Solution:
4 notes of 2,000 rupees = 4 x 2,000 = ₹ 8,000
6 notes of 100 rupees = 6 x 100 = ₹ 600
12 notes of 10 rupees = 12 x 10 = ₹ 120
Total = ₹ 8,720

∴ They make, eight thousand, seven hundred and twenty.

(4) 5 notes of 2,000 rupees, 9 notes of 500 rupees, 8 notes of 100 rupees, 7 notes of 50 rupees, 6 notes of 20 rupees and 5 note of 10 rupees
Solution:
5 notes of 2,000 rupees 5 x 2,000 = ₹ 10,000
9 notes of 500 rupees = 9 x 500 = ₹ 4,500
8 notes of 100 rupees = 8 x 100 = ₹ 800
7 notes of 50 rupees = 7 x 50 = ₹ 350
6 notes of 20 rupees = 6 x 20 = ₹ 120
5 notes of 10 rupees = 5 x 10 = ₹ 50
Total = ₹ 15,820

∴ They make, fifteen thousand, eight hundred and twenty.

*Question 4.
Write the biggest and the smallest numbers using all the given digits in every number. Use each digit only once.
(1) 4, 8, 0, 2, 6, 5;
(2) 2, 6, 7, 1, 4;
(3) 5, 9, 6, 1, 4, 3;
(4) 9, 4, 1, 3, 6;
(5) 5, 3, 0, 0, 2