Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16

Balbharti Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16 Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16

Question 1.
From a total of 10,000 rupees, Anna donated 7,000 rupees to a school. The remaining amount was to be divided equally among six students as the ‘all-round student’ prize. What was the amount of each prize?
Solution:
1 0 0 0 0 Total rupees

7 0 0 0 rupees donated
_______
3 0 0 0 remained
_______
This amount was divided among 6 students 500
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16 1
Answer:
Amount of the prize is ₹ 500.

Question 2.
An amount of 260 rupees each was collected from 50 students for a picnic. If 11,450 rupees were spent for the picnic, what is the amount left over?
Solution:
₹ 2 6 0 Collected from 1 student
x
5 0 No. of students
0 0 0
+
1 3 0 0 0
1 3 0 0 0 Rupees, collected amount

1 1 4 5 0 Rupees spent
1 5 5 0 Rupees left over
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16 2
Answer:
1,550 Rupees leftover

Question 3.
A shopkeeper bought a sack of 50kg of sugar for 1750 rupees. As the price of sugar fell, he had to sell it at the rate of 32 rupees per kilo. How much less money did he get than he had spent?
Solution:
₹ 3 2 Sale price of 1 kg
x
5 0 kg sold
0 0
+
1 6 0 0
1 6 0 0 Amount received
₹ 1 7 5 0 Purchased price

₹ 1 6 0 0 Obtained price
₹ 1 5 0 Lesshegot
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16 3
Answer:
₹ 150 less he got than he had spent

Question 4.
A shopkeeper bought 7 pressure cookers at the rate of 1870 rupees per cooker. He sold them all for a total of 14,230 rupees. Did he get less or more money than he had spent?
Solution:
₹ 1 8 7 0 Purchase price of 1 cooker
x
7 No. of cookers
₹ 1 3 0 9 0 Purchase price
₹ 1 4 2 3 0 Sell price

₹ 1 3 0 9 0 Purchase price
₹ 0 1 1 4 0 he got more
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16 4
Answer:
₹ 1,140 he got more

Question 5.
Fourteen families in a Society together bought 8 sacks of wheat, each weighing 98 kilos. If they shared all the wheat equally, what was the share of each family?
Solution:
9 8 Kilo weight of 1 sack
x
8 No. of sacks
7 8 4 Kilo
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16 5
Answer:
Share of each family = 56 kilo

Question 6.
The capacity of an overhead water tank is 3000 litres. There are 16 families living in this building. If each family uses 225 litres every day, will the tank filled to capacity be enough for all the families? If not, what will the daily shortfall be?
Solution:
₹ 2 2 5 Litres uses 1 family
x 1 6 No. of families
1 3 5 0
+
2 2 5 0
3 6 0 0 Litres required

3 0 0 0 Litres capacity
6 0 0 Litres daily shortfall
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16 6
Answer:
600 litres is daily shortfall

Multiplication and Division Problem Set 16 Additional Important Questions and Answers

Solve the following word problems:

(1) A farmer brought 250 trays of tomatoes seedlings. Each tray had 48 seedlings. He planted all the seedlings in his field, putting 25 in a row. How many rows of tomatoes did he plant?
Solution:
₹ 2 5 0 Tray of tomatoes seedlings
x
4 8 Seedlings in 1 tray
2 0 0 0
+
1 0 0 0 0
1 2 0 0 0 Total no. of seedlings
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16 7
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 4 Multiplication and Division Problem Set 16 8
Answer:
The number of rows is 480.

Q.l. Solve the following :
Multiply :
(1) 438 x 76
(2) 594 x 208
(3) 3467 x 926
(4) 3581 x 87
(5) 425 x 87
(6) 579 x 49
Answer:
(1) 33,288
(2) 1,23,552
(3) 32,10,442
(4) 3,11,547
(5) 36,975
(6) 28,371

Solve the following and write the quotient and remainder:

(1) 1345 ÷ 37
(2) 9682 ÷ 83
(3) 6371 ÷ 42
(4) 72534 ÷ 23
(5) 1284 ÷ 32
(6) 63240 ÷ 37
Answer:
(1) Quotient 36, Remainder 13
(2) Quotient 116, Remainder 54
(3) Quotient 151, Remainder 29
(4) Quotient 3153, Remainder 15
(5) Quotient 40, Remainder 4
(6) Quotient 1709, Remainder 7

Fill in the blanks :

(1) 88 x 17; 17 is called …………………………. and 88 is called
(2) Product of the greatest three-digit number and smaller two-digit number is ………………………… .
(3) Multiplicand and multiplier are interchanged the product remains the ………………………… .
(4) While multiplying by tens digit, we have to put in the units place ………………………… .
Answer:
(1) multiplier, multiplicand
(2) 99,900
(3) same
(4) zero

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top