Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41

   

Balbharti Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41 Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41

Question 1.
Convert the following into decimal fractions and add them.

(1) ‘One and a half metre’ and ‘two and a half metres’
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 1

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41

(2) ‘Five and three quarter rupees’ and ‘seven and a quarter rupees’
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 2

(3) ‘Six and a half metres’ and ‘three and three quarter metres’.
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 3

Question 2.
(1) 23.4 + 87.9
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 6

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41

(2) 35.74 + 816.6
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 7

(3) 6.95 + 74.88
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 8

(4) 41.03 + 9.98
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 9

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41

Question 3.
(1) 51.4 cm + 68.5 cm
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 12

(2) 94.7 m + 1738.45 m
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 13

(3) 5158.75 + `841.25
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 14

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41

Subtraction of decimal fractions

Study the subtraction of decimal fractions given below.
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41 1

8 hundredths cannot be subtracted from 1 hundredth, so 1 tenth (or 10 hundredths) from 4 tenths are borrowed. The borrowed 10 hundredths and the original one hundredth make 11 hundredths. 11 hundredths minus 8 hundredths are 3 hundredths. They are written in the hundredths place under the line. The rest of the subtraction is carried out using the same method.

Decimal Fractions Problem Set 41 Additional Important Questions and Answers

Convert the following into decimal fractions and add them.

(1) ‘Fourteen and a half rupees’ and ‘Fifteen and a half rupees’.
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 4

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41

(2) ‘Three quarters’ and ‘a half’
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 5

Add the following:

(1) 37.84 + 12.16
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 10

(2) 328.69 + 84.84
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 11

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41

Solve the following:

(1) 304.86 m + 70.94 m
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 15

(2) 79.56 cm + 19.65 cm
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 16

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 41

(3) ₹ 64.79 + ₹  49.5
Solution:
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 9 Decimal Fractions Problem Set 40 17

Leave a Comment