Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 1 How Seasons Occur Part 1

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Part 1 Chapter 1 How Seasons Occur Part 1 Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Chapter 1 How Seasons Occur Part 1

Class 7 Geography Chapter 1 How Seasons Occur Part 1 InText Questions and Answers

1. Answer the following questions in one sentence:

Question 1.
How do day and nigbt occur on the earth?
Answer:
Day and night occur on the earth because of the earths rotation.

Question 2.
What term is used to describe the earth’s revolution around the sun?
Answer:
The term orbital motion is used to describe the earth’s revolution around the sun.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 1 How Seasons Occur Part 1

Question 3.
How long does the earth take to do so?
Answer:
The earth takes 365 days and 6 hours to complete one revolution.

Question 4.
In which hemispheres is our country located?
Answer:
Our country lies in the northeastern hemisphere.

Question 5.
Why don’t the sun’s rays fall perpendicularly at all places on the earth?
Answer:
The sun’s rays do not fall perpendicularly at all the places on the earth because the earth is not flat but spherical in shape.

2. Can you tell?

Records of the entries of sunrise and sunset for the month of June are given below. Answer the questions, that follow.

Date Sunrise Sunset  Day  Night Source of Information
19th June 06.01 19:18 13 Hrs. 16 Min. 10 Hrs. 44 Min. Time and date
20th June 06.02 19:18 13 Hrs. 16 Min. 10 Hrs. 44 Min. Time and date
21st June 06.02 19:18 13 Hrs. 16 Min. 10 Hrs. 44 Min. Time and date
22nd June 06.02 19:18 13 Hrs. 16 Min. 10 Hrs. 44 Min. Time and date
23rd June 06.02 19:19 13 Hrs. 16 Min. 10 Hrs. 44 Min. Time and date
24th June 06.02 19:19 13 Hrs. 16 Min. 10 Hrs. 44 Min. Time and date
25th June 06.03 19:19 13 Hrs. 16 Min. 10 Hrs. 44 Min. Time and date
26th June 06.03 19:19 13 Hrs. 16 Min. 10 Hrs. 44 Min. Time and date
27th June 06.03 19:19 13 Hrs. 15 Min. 10 Hrs. 45 Min. Time and date
28th June 06.04 19:19 13 Hrs. 15 Min. 10 Hrs. 45 Min. Time and date

Question 1.
Refer to the table above and state which are the longest days?
Answer:
The longest days are from 19th June to 26th June.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 1 How Seasons Occur Part 1

Question 2.
What difference do you notice in the duration of the nights from 19th June to 28th June?
Answer:
The duration of the nights keeps on increasing day by day.

Question 3.
What is the reason behind it?
Answer:
The sun is now moving southwards.

Question 4.
How did you find out the duration of the night?
Answer:
The duration of the day is subtracted from 24 hours to get the duration of the night.

Question 5.
Which two dates have days and nights of the same duration?
Answer:
March 22 and September 23 have the same duration of days and nights.

Question 6.
With the help of the table, you saw how the duration of the day and the night changes. Do you think such a change occurs everywhere on the earth?
Answer:
Yes, duration of day and night changes everywhere on the earth.

Question 7.
Use the above format to record the duration of daytime from 19th to 28th of every month from September to December.
Answer:
Students should expected to attempt the activity & answer on their own.

3. Think about it:

Question 1.
If the position of the shadow on the wall moves towards the north, in which direction does the location of sunrise or sunset appear to shift?
Answer:
If the position of the shadow on the wall moves towards the north, the location of sunrise or sunset will shift southwards.

Class 7 Geography Chapter 1 How Seasons Occur Part 1 Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks choosing the correct options from the brackets:

Question 1.
The earth’s _______ has enabled us to measure time in terms of days. (revolution, rotation, orbital motion)
Answer:
rotation

Question 2.
The earth rotates from _________ (north to south, east to west, west to east)
Answer:
west to east

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 1 How Seasons Occur Part 1

Question 3.
The Earth takes _______ hours to rotate around itself. (365,144, 24)
Answer:
24

Question 4.
India lies in the ____ hemisphere. (northeastern, northwestern, southeastern)
Answer:
northeastern

Question 5.
The ________of sunrise and the sunset on the horizon³ for the whole year keep on changing. (position, shadow, rotation)
Answer:
position

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top