Maharashtra Board Practice Set 14 Class 7 Maths Solutions Chapter 3 HCF and LCM

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 Maths Solutions covers the 7th Std Maths Practice Set 14 Answers Solutions Chapter 3 HCF and LCM.

HCF and LCM Class 7 Practice Set 14 Answers Solutions Chapter 3

Question 1.
Choose the right option.
i. The HCF of 120 and 150 is __
(A) 30
(B) 45
(C) 20
(D) 120
Solution:
(A) 30

Hint:
120 = 2 x 2 x 2 x 3 x 5
150 = 2 x 3 x 5 x 5
∴ HCF of 120 and 150 = 2 x 3 x 5 = 30

ii. The HCF of this pair of numbers is not 1.
(A) 13,17
(B) 29,20
(C) 40, 20
(D) 14, 15
Solution:
(C) 40, 20

Hint:
40 = 2 x 2 x 2 x 5
20 = 2 x 2 x 5
∴ HCF of 40 and 20 = 2 x 5 = 10

Question 2.
Find the HCF and LCM.
i. 14,28
ii. 32,16
iii. 17,102,170
iv. 23,69
v. 21,49,84
Solution:
i. 14 = 2 x 7
28 = 2 x 14
= 2 x 2 x 7
∴ HCF of 14 and 28 = 2 x 7
= 14
LCM of 14 and 28 = 2 x 2 x 7
= 28

ii. 32 = 2 x 16
= 2 x 2 x 8
= 2 x 2 x 2 x 4
= 2 x 2 x 2 x 2 x 2
16 = 2 x 8
= 2 x 2 x 4
= 2 x 2 x 2 x 2
∴ HCF of 32 and 16 = 2 x 2 x 2 x 2
= 16
∴ LCM of 32 and 16 = 2 x 2 x 2 x 2 x 2
= 32

iii. 17 = 17 x 1
102 = 2 x 51
= 2 x 3 x 17
170 = 2 x 85
= 2 x 5 x 17
∴ HCF of 17, 102 and 170 = 17
∴ LCM of 17, 102 and 170 = 17 x 2 x 3 x 5
= 510

iv. 23 = 23 x 1
69 = 3 x 23
∴ HCF of 23 and 69 = 23
∴ LCM of 23 and 69 = 23 x 3
= 69

v. 21 = 3 x 7
49 = 7 x 7
84 = 2 x 42
= 2 x 2 x 21
= 2 x 2 x 3 x 7
∴ HCF of 21, 49 and 84 = 7
∴ LCM of 21, 49 and 84 = 7 x 3 x 7 x 2 x 2
= 588

Question 3.
Find the LCM.
i. 36, 42
ii. 15, 25, 30
iii. 18, 42, 48
iv. 4, 12, 20
v. 24, 40, 80, 120
Solution:
i. 36, 42
Maharashtra Board Class 7 Maths Solutions Chapter 3 HCF and LCM Practice Set 14 1
∴ LCM of 36 and 42 = 2 x 3 x 2 x 3 x 7
= 252

ii. 15, 25, 30
Maharashtra Board Class 7 Maths Solutions Chapter 3 HCF and LCM Practice Set 14 2
∴ LCM of 15, 25 and 30 = 5 x 3 x 5 x 2
= 150

iii. 18, 42, 48
Maharashtra Board Class 7 Maths Solutions Chapter 3 HCF and LCM Practice Set 14 3
∴ LCM of 18,42 and 48 = 2 x 3 x 2 x 2 x 3 x 7 x 2
= 1008

iv. 4, 12, 20
Maharashtra Board Class 7 Maths Solutions Chapter 3 HCF and LCM Practice Set 14 4
∴ LCM of 4, 12 and 20 = 2 x 2 x 3 x 5
= 60

v. 24, 40, 80, 120
Maharashtra Board Class 7 Maths Solutions Chapter 3 HCF and LCM Practice Set 14 5
∴ LCM of 24, 40, 80 and 120 = 2 x 2 x 2 x 5 x 3 x 2
= 240

Question 4.
Find the smallest number which when divided by 8,9,10,15,20 gives a remainder of 5 every time.
Solution:
Here, the smallest number for division is LCM of 8, 9, 10,15 and 20.
8 = 2 x 2 x 2
9 = 3 x 3
10 = 2 x 5
15 = 3 x 5
20 = 2 x 2 x 5
LCM of given numbers = 2 x 2 x 2 x 3 x 3 x 5 = 360
∴ Required, smallest number = LCM + Remainder
= 360 + 5
= 365
∴ The required smallest number is 365.

Question 5.
Reduce the fractions \(\frac{348}{319}, \frac{221}{247}, \frac{437}{551}\) to the lowest terms.
Solution:
i.
Maharashtra Board Class 7 Maths Solutions Chapter 3 HCF and LCM Practice Set 14 6

ii.
Maharashtra Board Class 7 Maths Solutions Chapter 3 HCF and LCM Practice Set 14 7

iii.
Maharashtra Board Class 7 Maths Solutions Chapter 3 HCF and LCM Practice Set 14 8

Question 6.
The LCM and HCF of two numbers are 432 and 72 respectively. If one of the numbers is 216, what is the other?
Solution:
Here, LCM = 432, HCF = 72, First number = 216
First number x Second number = LCM x HCF
∴ 216 x Second number = 432 x 72
∴ Second number = \(\frac{432 \times 72}{216}=432 \times \frac{72}{216}=432 \times \frac{1}{3}=144\)
∴ The other number is 144.

Question 7.
The product of two two-digit numbers is 765 and their HCF is 3. What is their LCM?
Solution:
Here, HCF = 3, Product of the given numbers = 765
Now, HCF x LCM = Product of the given numbers
∴ 3 x LCM = 765
∴ LCM = \(\frac { 765 }{ 3 }\) = 255
∴ The LCM of the two two-digit numbers is 255.

Question 8.
A trader has three bundles of string 392 m, 308 m and 490 m long. What is the greatest length of string that the bundles can be cut up into without any left over string?
Solution:
The required greatest length of the string is the highest common factor (HCF) of 392, 308 and 490.
∴ 392 = 2 x 2 x 2 x 7 x 7
308 = 2 x 2 x 7 x 11
490 = 2 x 7 x 7 x 5
∴ HCF of 392, 308 and 490 = 2 x 7
= 14
∴ The required greatest length of the string is 14 m.
Maharashtra Board Class 7 Maths Solutions Chapter 3 HCF and LCM Practice Set 14 9

Question 9.
Which two consecutive even numbers have an LCM of 180?
Solution:
LCM of two consecutive even numbers = 180
But, HCF of two consecutive even numbers = 2
Now, product of the given number = HCF x LCM
= 2 x 180
= 360
To find the two consecutive even numbers, we have to factorize 360.
360 = 2 x 2 x 2 x 3 x 3 x 5
360 = (2 x 3 x 3) x (2 x 2 x 5)
= 18 x 20
∴ The two consecutive even numbers whose LCM is 180 are 18 and 20.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top