Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Chapter 8 Quadrilateral: Constructions and Types Practice Set 8.3

Balbharti Maharashtra State Board Class 8 Maths Solutions covers the Practice Set 8.3 8th Std Maths Answers Solutions Chapter 8 Quadrilateral: Constructions and Types.

Practice Set 8.3 8th Std Maths Answers Chapter 8 Quadrilateral: Constructions and Types

Question 1.
Measures of opposite angles of a parallelogram are (3x – 2)° and (50 – x)°. Find the measure of its each angle.
Solution:
Let ₹PQRS be the parallelogram.
m∠Q = (3x – 2)° and m∠S = (50 – x)°
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Chapter 8 Quadrilateral Constructions and Types Practice Set 8.3 1
m∠Q = m∠S
…..(i)
[Opposite angles of a parallelogram are congruent]
∴ 3x – 2 = 50 – x
∴ 3x + x = 50 + 2
∴ 4x = 52
∴ x = \(\frac { 52 }{ 4 }\)
∴ x = 13
Now, m∠Q = (3x – 2)°
= (3 x 13 – 2)° = (39 – 2)° = 37°
∴ m∠S = m∠Q = 37° …[From(i)]
m∠P + m∠Q = 180°
….[Adjacent angles of a parallelogram are supplementary]
∴ m∠P + 37° = 180°
∴ m∠P = 180° – 37° = 143°
∴ m∠R = m∠P = 143°
…..[Opposite angles of a parallelogram are congruent]
∴ The measures of the angles of the parallelogram are 37°, 143°, 37° and 143°.

Question 2.
Referring the given figure of a parallelogram, write the answers of questions given below.
i. If l(WZ) = 4.5 cm, then l(XY) = ?
ii. If l(YZ) = 8.2 cm, then l(XW) = ?
iii. If l(OX) = 2.5 cm, then l(OZ) = ?
iv. If l(WO) = 3.3 cm, then l(WY) = ?
v. If m∠WZY = 120°, then m∠WXY = ? and m∠XWZ = ?
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Chapter 8 Quadrilateral Constructions and Types Practice Set 8.3 2
Solution:
i. l(WZ) = 4.5 cm … [Given]
l(X Y) = l(WZ) ….[Opposite sides of a parallelogram are congrument ]
∴ l(X Y) = 4.5cm

ii. l(YZ) = 8.2 cm …[Given]
l(XW) = l(YZ)
…[Opposite sides of a parallelogram are congruent]
∴ l(XW) = 8.2cm … [Given]

iii. l(OX) = 2.5 cm …[Given]
l(OZ) = l(OX)
….[Diagonals of a parallelogram bisect each other]
∴ l(OZ) = 2.5cm

iv. l(WO) = 3.3 cm … [Given]
l(WO) = \(\frac { 1 }{ 2 }\) l(WY)
….[Diagonals of a parallelogram bisect each other]
∴ 3.3 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) l(WY)
∴ 3.3 x 2 = l(WY)
∴ l(WY) = 6.6cm

v. m∠WZY =120° … [Given]
m∠WXY = m∠WZY
…..[Opposite angles of a parallelogram are congrument]
∴ m∠WXY = 120° …(i)
m∠XWZ + m∠WXY = 180°
….[Adjacent angles of a parallelogram are supplementary]
∴ m∠XWZ + 120° = 180° … [From (i)]
∴ m∠XWZ = 180°- 120°
∴ m∠XWZ = 60°

Question 3.
Construct a parallelogram ABCD such that l(BC) = 7 cm, m∠ABC = 40°, l(AB) = 3 cm
Solution:
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Chapter 8 Quadrilateral Constructions and Types Practice Set 8.3 3
Opposite sides of a parallelogram are congruent.
∴ l(AB) = l(CD) = 3cm
l(BC) = l(AD) = 7 cm
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Chapter 8 Quadrilateral Constructions and Types Practice Set 8.3 4

Question 4.
Ratio of consecutive angles of a quadrilateral is 1 : 2 : 3 : 4. Find the measure of its each angle. Write with reason, what type of a quadrilateral it is.
Solution:
Let ₹PQRS be the quadrilateral.
Ratio of consecutive angles of a quadrilateral is 1 : 2 : 3 : 4.
Let the common multiple be x.
∴m∠P = x°, m∠Q = 2x°, m∠R = 3x° and m∠S = 4x°
In ₹PQRS,
m∠P + m∠Q + m∠R + m∠S = 360°
…[Sum of the measures of the angles of a quadrilateral is 360°]
∴x° + 2x° + 3x° + 4x° = 360°
∴10 x° = 360°
∴x° = \(\frac { 360 }{ 10 }\)
∴x° = 36°
∴m∠P = x° = 36°
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Chapter 8 Quadrilateral Constructions and Types Practice Set 8.3 5
m∠Q = 2x° = 2 × 36° = 72°
m∠R = 3x° = 3 × 36° = 108° and
m∠S = 4x° = 4 × 36° = 144°
∴The measures of the angles of the quadrilateral are 36°, 72°, 108°, 144°.
Here, m∠P + m∠S = 36° + 144° = 180°
Since, interior angles are supplementary,
∴side PQ || side SR
m∠P + m∠Q = 36° + 72° = 108° ≠ 180°
∴side PS is not parallel to side QR.
Since, one pair of opposite sides of the given quadrilateral is parallel.
∴The given quadrilateral is a trapezium.

Question 5.
Construct ₹BARC such that
l(BA) = l(BC) = 4.2 cm, l(AC) = 6.0 cm, l(AR) = l(CR) = 5.6 cm
Solution:
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Chapter 8 Quadrilateral Constructions and Types Practice Set 8.3 6

Question 6.
Construct ₹PQRS, such that l(PQ) = 3.5 cm, l(QR) = 5.6 cm, l(RS) = 3.5 cm, m∠Q = 110°, m∠R = 70°. If it is given that ₹PQRS is a parallelogram, which of the given information is unnecessary?
Solution:
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Chapter 8 Quadrilateral Constructions and Types Practice Set 8.3 7

  1. Since, the opposite sides of a parallelogram are congruent.
    ∴ Either l(PQ) or l(SR) is required.
  2. To construct a parallelogram lengths of adjacent sides and measure of one angle is required.
    ∴ Either l(PQ) and m∠Q or l(SR) and m∠R is the unnecessary information given in the question.

Maharashtra Board Class 8 Maths Chapter 8 Quadrilateral: Constructions and Types Practice Set 8.3 Intext Questions and Activities

Question 1.
Draw a parallelogram PQRS. Take two rulers of different widths, place one ruler horizontally and draw lines along its edges. Now place the other ruler in slant position over the lines drawn and draw lines along its edges. We get a parallelogram. Draw the diagonals of it and name the point of intersection as T.

  1. Measure the opposite angles of the parallelogram.
  2. Measure the lengths of opposite sides.
  3. Measure the lengths of diagonals.
  4. Measure the lengths of parts of the diagonals made by point T. (Textbook pg. no. 47)

Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Chapter 8 Quadrilateral Constructions and Types Practice Set 8.3 8

Solution:
[Students should attempt the above activities on their own.]

Question 2.
In the given figure of ₹ABCD, verify with a divider that seg AB ≅ seg CB and seg AD ≅ seg CD. Similarly measure ∠BAD and ∠BCD and verify that they are congruent. (Textbook pg. no. 48)
Maharashtra Board Class 8 Maths Solutions Chapter 8 Quadrilateral Constructions and Types Practice Set 8.3 9
Solution:
[Students should attempt the above activities on their own.]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top