Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas – The Protectors of the Nation

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas – The Protectors of the Nation Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas – The Protectors of the Nation

Class 7 History Chapter 11 Marathas – The Protectors of the Nation Textbook Questions and Answers

1. Name them:

Question 1.
They came from Afghanistan.
Answer:
The Pathans

Question 2.
They settled at the foothills of the Himalayas.
Answer:
The Rohillas

Question 3.
The brother of Nanasaheb Peshwa.
Answer:
Raghunathrao

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation

Question 4.
The chief of Jats at Mathura.
Answer:
Surajmaljat

Question 5.
Defeated the Nizam at Rakshasbhuvan near Paithan.
Answer:
Madhavrao

2.Write in brief about:

Question 1.
Raising the Maratha standard at Attack. Or Hoisting the Maratha standard at Attack.
Answer:

  • Najib Khan, the Rohillas chief could not tolerate the Maratha supremacy.
  • Najib Khan requested Abdali to invade India again. He captured Delhi.
  • He returned to Afghanistan and collected huge wealth.
  • Raghunathrao and Madhavrao Holkar marched to the North and captured Delhi.
  • They defeated Abdali’s officers and captured Punjab.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation

Question 2.
Conflict with the Afghans.
Or
Battle with the Afghans.
Answer:

  • In CE 1751, Ahmadshah Abdali conquered Punjab.
  • Due to that, the Mughals were facing threat from Abdali.
  • So they joined hands with the Marathas to protect Delhi.
  • The Emperor signed a treaty with Marathas in 1752.
  • As per the treaty, the Marathas agreed to protect the Mughal Empire.
  • The Maratha army marched towards Delhi.
  • As Abdali got this news, he returned to his native country (Afghanistan).
  • Due to the Maratha power, the threat of Abdali got subsided.

Question 3.
The after effects of the battle of Panipat.
Answer:

  • The Marathas were defeated.
  • The whole generation of Marathas were killed.
  • Many brave soldiers died on the battlefield.
  • It caused a great harm to the reputation of Marathas in Northern India.

3. Arrange chronologically:

  • The battle of Rakshasbhuvan
  • The death of Tipu Sultan
  • The death of Madhavrao Peshwa
  • The battle of Panipat
  • The battle of Buradi Ghat

Answer:

  • The battle of Buradi Ghat
  • The battle of Panipat
  • The battle of Rakshasbhuvan
  • The death of Madhavrao Peshwa
  • The death of Tipu Sultan.

4. Find the names of people in the chapter :

Question 1.
N _ n _ _ _ _ _ _
Answer:
Nanasaheb

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation

Question 2.
D _ _ _ _ _ _
Answer:
Dattaji

Question 3.
N _ _ _ _ _ _ _ _
Answer:
Nizamshah

Activity:

Find more information about the battle of Panipat on the internet and make a presentation in your class.

Class 7 History Chapter 11 Marathas – The Protectors of the Nation Additional Important Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the appropriate word from the options given below:

Question 1.
Ahmadshah Abdali was the Emperor of ______. (Mysore, Paithan, Afghanistan)
Answer:
Afghanistan

Question 2.
The chief of the Maratha artillery was ____. (Ibrahim khan, Hyder Ali, Najib Khan)
Answer:
Ibrahim khan

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation

Question 3.
The Marathas defeated _________ in a battle at Motitalao near Srirangapattan. (Hyder Ali, Ibrahim Khan, Abdali)
Answer:
Hyder Ali

Question 4.
Safadarjung was the Nawab of ______.(Mysore, Paithan, Ayodhya)
Answer:
Ayodhya

Question 5.
_____ the ruler of Afghanistan conquered Punjab in 1751 CE. (Ahmadshah Abdali, Rohillas, Hyder Ali)
Answer:
Ahmadshah Abdali

Question 6.
Nanasaheb sent ________ to the North to crush Abdali. (Sadashivraobhau, Surajmal Jat, Vishwasrao)
Answer:
Sadashivraobhau

Question 7.
Hyder Ali usurped the throne of _____ (Mysore, Paithan, Ayodhya)
Answer:
Mysore

Question 8.
______was a Rohilla chief. (Ibrahimkhan, Najibkhan, Ahmadshah)
Answer:
Najibkhan

Question 9.
Madhavrao defeated the Nizam at ______ near Paithan. (Srirangapattan, Rakshasbhuvan, Buradi Ghat)
Rakshasbhuvan

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation

Question 10.
After the death of Peshwa Nanasaheb, his son ________ succeeded him. (Bajirao II, Madhavrao, Vishwasrao)
Answer:
Madhavrao

Match the following:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
(1) The Nawab of Ayodhya (a) Raja Sawal Jaysingh.
(2) The Rohilla Chief (b) Safadarjung
(3) The Chief of the Jats (c) Najib Khan
(4) The chief of the Maratha artillery (d)  Surajmal

(e)  Ibrahim Khan Gardi

Answer:
1 – b
2 – c
3 – d
4 – e

Find the name of people in the chapter:

Question 1.
I _ _ _ h _ _ _ _ _ _
Answer:
Ibrahimkhan

Name them:

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation

Question 1.
He met a heroic death in the battle.
Answer:
Dattaji

Question 2.
He became Peshwa after Bajirao.
Answer:
Nanasaheb

Question 3.
They do not help Marathas in the Battle of Panipat.
Answer:
Jats and Rajputs

Question 4.
The army of the Marathas attacked Abdali on 14th January, 1761.
Answer:
Battle of Panipat

Question 5.
The Sultan who took advantage of the defeat of the Marathas at Panipat and attacked the Maratha territory in Karnataka.
Answer:
Sultan Hyder Ali

Question 6.
The death of this capable Peshwa caused a great loss to Maratha Kingdom.
Answer:
Peshwa Madhavrao

Question 7.
Understood that only Marathas can rule over the chaos in North and wished that Marathas should rule the North.
Answer:
Abdali and his heirs

Answer the following in one sentence:

Question 1.
Why did the Peshwa send Dattaji Shinde and Janakoji Shinde to the North?
Answer:
The Peshwa sent Dattaji Shinde and Janakoji Shinde to crush the power of Najibkhan and to get a firm hold over the Punjab.

Question 2.
Why did the Nawab of Ayodhya invite the Marathas?
Answer:
The Nawab invited the Marathas to subdue the Rohillas.

Question 3.
Who helped the wounded Maratha soldiers in the Panipat battle?
Answer:
Surajmal Jat, Queen Kishori helped the wounded Maratha soldiers in the Panipat battle.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation

Question 4.
When did the third battle of Panipat start?
Answer:
The Marathas attacked Abdali on 14th January, 1761 and the third battle of Panipat started.

Question 5.
What conditions were laid in the treaty signed between the Emperor and the Marathas in April 1752?
Answer:
According to this treaty, the Marathas agreed to protect the Mughal Empire from enemies like the Rohillas, Jats, Rajputs and Afghans, etc. In return, the Marathas got cash and the rights to collect Chauthai from a few regions of North (Punjab, Multan, Rajputana, Sindh and Rohilkhand).

Question 6.
With whom did Nanasaheb campaign against Abdali?
Answer:
Jayappa Shinde, Madhavrao Holkar along with Nanasaheb campaigned against Abdali.

Question 7.
Why did Hyder Ali attack Marathas when they were defeated at Panipat and they had become weak?
Answer:
Hyder Ali thought that the Marathas were defeated at Panipat and they had become weak and so he attacked them.

Question 8.
In which battle did the Marathas defeat Hyder Ali?
Answer:
In the battle at Moti Talav, near Srirangapattan

Question 9.
From where did the Pathans migrate and settle?
Answer:
The Pathans had migrated from Afghanistan and they settled near Ayodhya at the foot of the Himalayas.

Question 10.
How did the history of Maratha describe Madhavrao?
Answer:
Madhavrao is described as an honest, hardworking, determined and a caring administrator for the common people.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation

Answer in brief:

Question 1.
The battle of Panipat.
Answer:

  • Sadashivraobhau captured Delhi.
  • The third battle of Panipat started.
  • The Marathas attacked Abdali on 14th January, 1761.
  • A bullet hit Vishwasrao and he fell dead.
  • When Sadashivraobhau heard this, he attacked the enemy in madness, and disappeared from the battlefield.
  • The Maratha soldiers lost courage.
  • Abdali with the reserve contingent attacked the Marathas.
  • The Marathas got defeated.

Complete the following family tree of Peshwa:

Question 1.
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation 1
Answer:

  1. Balaji alias Nanasaheb
  2. Raghunathrao
  3. Madhavrao (Peshwa)
  4. Sawai Madhavrao (Peshwa)

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation

Question 2.
Find the name of people in the lesson in following grid:
Answer:
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 11 Marathas - The Protectors of the Nation 2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top