Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Class 7 History Chapter 12 Progression of the Empire Textbook Questions and Answers

1. Answer in one word:

Question 1.
She took the charge of the Indore administration.
Answer:
Ahilyabai Holkar

Question 2.
The most capable and brave man in Nagpurkar Bhosale family.
Answer:
Raghuji

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Question 3.
He reinstated the Emperor on the throne of Delhi.
Answer:
Mahadji Shinde

Question 4.
He managed politics in the South.
Answer:
Nana Phadnavis

2. Arrange chronologically:

  • The battle of Ashti.
  • Maratha dominance over Odisha.
  • The British hoisted the Union Jack in Pune.

Answer:

  • Maratha dominance over Odisha.
  • The battle of Ashti.
  • The British hoisted the Union Jack in Pune.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

3. Write briefly:

Question 1.
The work done by Ahilyabai Holkar.
Answer:

  • She created new laws for agricultural tax and tax recovery.
  • She brought barren land under cultivation.
  • Dug wells for farmers.
  • She promoted trade and industry.
  • Built water reservoirs.
  • She constructed mandirs, ghats, matts and dharamshalas.
  • Provided water facilities over India.
  • She brought cultural integration in the country.

Question 2.
The valour shown by Mahadji Shinde.
Answer:
(a) He played a major role in re-establishing the Maratha power in the North after the defeat of the Marathas at Panipat.

(b) He realised that guerilla tactics would not be any more useful so he trained and modernised his army under a French military expert de Boigne.

(c) With this trained army, he defeated the Rohillas, the Jats, the Rajputs and the Bundellas.

(d) Mahadji managed the difficult affairs with strong determination and looked after the Delhi affairs during CE 1784 to CE 1794.
The Mughal Emperor honoured him with the title Vakil-i-Mutlak.

Question 3.
The Maratha rule in Gujarat.
Answer:
(a) General Khanderao Dabhade and his son laid the foundation of Maratha power in Gujarat.

(b) After the death of Khanderao, his wife Umabai took the charge, bravely fought the battle with Mughal Sardar at Ahmadabad and captured a fort.

(c) The Gaikwads made Vadodara their centre of power.

4. Discuss the reasons behind the end of the Maratha rule.
Answer:
The reasons behind the end of Maratha rule were:

(a) After the death of Mahadji Shinde and Nana Phadnavis, the Maratha power started declining.

(b) Raghunathrao’s son, Bajirao II the Peshwa did not have leadership qualities which could create solidarity among the Maratha Sardars.

(c) Maratha power got weakened due to these differences among the Maratha Sardars.

(d) The supremacy of the Marathas declined in the North and the South during the period of Bajirao II.

(e) The British dethroned the Maratha power and became the rulers

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Activity:

Create a pictorial chart to show the families that contributed to the expansion of the Maratha power. Exhibit it in your school.

Class 7 History Chapter 12 Progression of the Empire Additional Important Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the appropriate word from the options given below:

Question 1.
The Gaikwads made _______ in Gujarat a seat of their power. (Vadodara, Ahmadabad, Surat)
Answer:
Vadodara

Question 2.
_____ was the founder of the Holkar rule in Indore. (Mahadji, Malharrao, Raghunathrao)
Answer:
Malharrao

Question 3.
_____ managed to take care of the politics in the South. (Nana Phadnavis, Kanhoji, Khanderao)
Answer:
Nana Phadnavis

Question 4.
________ strengthened the naval power of Shivaji. (Patwardhan, Bhosale of Nagpur,Kanhoji Tulaji Angre)
Answer:
Kanhoji Tulaji Angre

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Question 5.
During the reign of _____ there was a complete breakdown of the Maratha power. (Ahilyabai, Bhosale, Bajirao-ll)
Answer:
Bajirao-ll

Question 6.
_____ laid the foundation of Maratha power in Gujarat. (Khanderao Dabhade, Madhavrao, Raghuji)
Answer:
Khanderao

Question 7.
Malharrao Holkar was well versed in ________ (Sword fighting, Martial art, Guerrilla Warfare)
Answer:
Guerrilla warfare

Question 8.
The British managed to get the rights of the _______ of the Bengal region. (Diwani, Chauthai, Sardeshmukhi)
Answer:
Diwani

Question 9.
Delhi was under the influence of Maratha power till ______. (1803 CE, 1807 CE, 1819 CE)
Answer:
1803 CE

Question 10.
British defeated the Marathas in the battle of Ashti in Solapur in _________. (CE 1818, CE 1820, CE 1814)
Answer:
1818 CE

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Match the following:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
(1) Khanderao Dabhade’s wife (a)  Raghuji Bhosale
(2) The most capable and brave Maratha Sardar. (b) Umabai
(3) Mahadji’s death (c) Akhilyabai Holkar
(4) She played a role in the judiciary (d) Wanawadi
(e) Wadgaon

Answer:
1 – b
2 – a
3 – d
4 – c

Answer in one word:

Question 1.
Title conferred to Mahadji Shinde.
Answer:
Vakil-i-Mutlak (Chief agent of the Emperor)

Question 2.
An expert in guerilla tactics.
Answer:
Mahadji Shinde

Question 3.
She was the wife of Khanderao, Malharrao’s son.
Answer:
Ahilyabai Holkar

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Question 4.
Managed the supremacy in the South.
Answer:
Nana Phadnavis

Question 5.
Peshwa who didn’t have leadership qualities.
Answer:
Bajirao II

Question 6.
Appointed as Sardar in the North.
Answer:
Ranoji Shinde

Answer in one or two sentences:

Question 1.
Which regions were given as jagirs to Parasoji by Shahu Maharaj?
Answer:
Varhad and Gondawan were given to Parasoji by Shahu Maharaj.

Question 2.
What rights were assigned to Raghuji?
Answer:
Raghuji Bhosale was assigned the Chauthai rights of Bengal, Bihar and Odisha.

Question 3.
Who laid the foundation of the Maratha power in Gujarat?
Answer:
Khanderao Dabhade and his son Trimbakrao laid the foundation of the Maratha power in Gujarat.

Question 4.
Why did Mahadji Shinde train his army?
Answer:
Mahadji Shinde trained his army because the Marathas generally used the guerrilla tactics in 1 the hilly regions of the South. But would not be
suitable in the plains of the North.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Question 5.
What was the contribution of Punyashloka Ahilyabai?
Answer:
(a) Punyashloka Ahilyabai ruled for twenty-eight years and enhanced the Maratha prestige in the North.
(b) She brought peace and order in her kingdom and made her people happy.

Question 6.
What was crystal clear amongst the British and Marathas?
Answer:
It was crystal clear that whoever will rule India will be ultimately decided by the war between the Marathas and the British.

Give reason:

Question 1.
Mahadji Shinde conferred the title of Vakil-i- Mutlak (Chief agent of the Emperor).
Answer:
British wanted to take the Delhi Emperor in their captivity. Even though the conditions were unfavourable, Mahadji Shinde defeated the British and again reinstated the Emperor on the throne. The Emperor was pleased with his bravery and conferred the title of Vakili- Mutlak. (Chief Agent of the Emperor).

Question 2.
The Maratha Sardars became successful in establishing the supremacy in North and South India.
Answer:
After the death of Madhavrao Peshwa, the Maratha Empire went in a disarray, Nana Phadnavis and Mahadji Shinde brought it back to normal. Mahadji was busy in the North to establish the supremacy of Marathas, Nana Phadnavis managed to take care of the politics in South. Leadership and capability helped the Maratha power to reach to a new pinnacle. Hence the Maratha Sardar became successful in establishing the supremacy in north and south India.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Question 3.
The supremacy of Marathas in the North and the South declined in the times of Bajirao II.
Answer:
Bajirao II became the Peshwa. He didn’t have any leadership qualities. On the contrary he had many vices. He couldn’t create solidarity amongst the Maratha Sardars. Because of many such reasons, the supremacy of the Maratha power in the North and the South declined in the times of Bajirao II.

Write short notes on:

Question 1.
Malharrao Holkar
Answer:

  • He was the founder of the Holkar rule at Indore.
  • He served the Maratha kingdom for a long time.
  • He was expert in guerilla warfare.
  • He proved his valour in the eras of Bajirao I and Nanasaheb Peshwa.
  • He played a major role in establishing the supremacy of the Marathas in Malwa and Rajputana.
  • He greatly helped Madhavrao Peshwa in re-establishing the Maratha supremacy after the defeat at Panipat.

Question 2.
Mahadji Shinde
Answer:

  • Madhavrao Peshwa was conferred the title of Vakil-i-Mutlak by the Emperor. He was brave and an astute statesmen.
  • After the Maratha defeat at Panipat, he played a major role in re-establishing the Maratha dominance and prestige in the Northern India.
  • He realised that the guerilla tactics of Marathas would not be useful in the plains of the northern region.
  • He trained his army under the French military expert de-Boigne and updated his artillery.
  • With the help of his trained army, he subdued the Rohillas, Jats, Rajputs, Bundellas, etc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top