Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

Class 7 History Chapter 6 Conflict with the Mughals Textbook Questions and Answers

1. Arrange in chornological order:

Conflict With The Mughals Std 7 Answers Question 1.
(i) Southern campaign of Shivaji Maharaj
(ii) Raid on Lai Mahal
(iii) Escape from Agra
(iv) Coronation
(v) Treaty of Purandar
(vi) Shaistakhan’s invasion
Answer:
(i) Shaistakhan’s invasion
(ii) Raid on Lai Mahal
(iii) Treaty of Purandar
(iv) Escape from Agra
(v) Coronation
(vi) Southern campaign of Shivaji Maharaj

2. Find the names from the chapter:

Conflict With The Mughals Std 7 Question Answer Question 1.
A dictionary containing Sanskrit alternatives.
Answer: Rajya – vyavahara – kosha

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

Conflict With The Mughals Std 7 Question 2.
He won Trimbakgad.
Answer:
Moropant Pingale

Class 7 History Chapter Question 3.
This Sardar was defeated at Vani-Dindori.
Answer:
Sardar Daudkhan

Conflict With The Mughals Questions And Answers Question 4.
A place where the British, Dutch and French had their factories.
Answer:
Surat

3. Write about these in your own words:

Conflict With Mughals Question 1.
Shivaji Maharaj’s preparation for the > coronation.
Answer:
(i) The famous learned Pandit Gagabhatt was invited to conduct the coronation of Shivaji Maharaj.

(ii) Invitations were sent to learned Brahmans of all parts of India.

(iii) Shivaji visited the famous temples in Maharashtra and distributed clothes and other things among the Brahmans.

(iv) A gold plated steel/stool was prepared with precious ornaments was brought for Shivaji Maharaj.

(v) Holy water from seven sacred rivers Yamuna, Indus, Ganga, Godavari, Kaveri and Krishna was brought and kept in a gold vessel.

(vi) A special royal umbrella of cloth with gold fringes and pearls was prepared.

(vii) Special scarlet robes for Shivaji Maharaj was prepared.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

Question 2.
The Coronation of Shivaji Maharaj.
Answer:
(i) Shivaji Maharaj felt that it was necessary to entitle himself as a king.

(ii) A formal coronation ceremony was organized.

(iii) Many learned Brahmans from all parts of India came. Even Ambassadors from all over India came to witness the ceremony.

(iv) On 6th June, 1674, Shivaji got up early in the morning, worshipped the gods and took blessing from the priests.

(v) He was dressed up in a special scarlet robe and precious ornaments

(vi) The Brahmans chanted Mantras and blessed Shivaji.

(vii) Gagabhatt held the royal umbrella over the Maharaj’s head, and poured the holy water from seven rivers.

(viii) Special coins were minted-a gold coin called Hon and a copper coin called Shivrai.

(ix) A dictionary showing Sanskrit meaning for Persian words was prepared. It is called Rajya- vyavahara-kosha.

Question 3.
Escape from Agra.
Answer:
(i) Shivaji Maharaj pretended to be ill.

(ii) He complained of severe pain in the stomach. Doctors were called. They started treating the patient, Shivaji.

(iii) He started sending out huge baskets of sweets to Sadhus and Maulavis for his quick recovery. In the beginning, the guard outside would examine the baskets.

(iv) In the course of time, they got tired of this daily routine and stopped it.

(v) One evening, Shivaji made Hiroji sleep in his bed and asked Madari to manage his feat.

(vi) Then Shivaji Maharaj and Sambhaji Raje hid themselves in two of the many baskets that were going out.

(vii) The baskets were supposed to contain sweets and allowed to pass unchecked.

(viii) At a place previously fixed, Shivaji Maharaj and Sambhaji Raje got out of the baskets and adroitly escaped from Agra and reached Maharashtra safely after a few days.

Question 4.
Shivaji Maharaj’s Campaign of the South.
Answer:
(i) After the coronation ceremony, Shivaji went to the South at Golconda.
(ii) He made friendship with Qutubshah.
(iii) He captured the forts like Bangalore, Hoskote, Jinji, Vellore, etc. and some territories of Adilshah.
(iv) He appointed Raghunath Narayan Hanamante the chief officer to look after these territories.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

4. Give reasons:

Question 1.
Shivaji Maharaj entered into the ‘Treaty of Purandar’.
Answer:
(i) Aurangzeb sent a powerful Sardar, Jaisingh to defeat Shivaji Maharaj.
(ii) He started a naval campaign against Maharaj.
(iii) Jaisingh and Dilerkhan siege the fort of Purandar.
(iv) The Mughals siege the Fort of Purandar.
(v) Murarbaji Deshpande fought with courage but died a hero’s death.

Question 2.
Shivaji Maharaj took an aggressive stand against the Mughals.
Answer:
(i) The Treaty of Purandar meant a great loss of wealth and humiliation for the Marathas.
(ii) Shivaji Maharaj wanted to recapture the forts and territories given to the Mughals as per the Purandar treaty.
(iii) In order to earn the reputation, Shivaji Maharaj took an aggressive stand against the Mughals.

Activities:

How do you prepare for the special programmes on Independence Day/ Republic Day ? Make a list with help of your teacher.
Visit a historical place in your neighbourhood and write a report on your visit.

Class 7 History Chapter 6 Conflict with the Mughals InText Questions and Answers

Do you remember?

Question 1.
Which Indian king started a new calendar?
Answer:
King Vikramaditya started the Vikrama Sam vat Era after defeating the Shakas in 57-58 BC and Shivaji Maharaj also started Rajyabhisheka Shaka (the coronation era in 1674).

Gather information:

Question 1.
Find out how Shivaji Maharaj escaped from his house arrest at Agra.
Answer:
(i) In 1666, Aurangzeb invited Shivaji to Agra, along with his nine-year-old son Sambhaji and a few of his trusted people.

(ii) Aurangzeb’s plan was to send Shivaji to Kandahar, now in Afghanistan, to consolidate the Mughal empire’s north-western frontier.

(iii) However, in the court, on 12th May 1666, Aurangzeb made Shivaji stand behind military commanders of his court.

(iv) Shivaji took offence and stormed out of court, and was promptly placed under house arrest under the watch of Faulad Khan, Kotwal of Agra.

(v) Shivaji pretended severe illness and requested to send most of his group back to the Deccan and conveyed his wish to distribute some sweets to the poor as offerings for getting well.

(vi) Thereafter, on his request, he was allowed to send daily shipments of sweets and gifts to saints, fakirs, and temples in Agra as offerings for his health.

(vii) The Kotwal was requested that the boxes of sweets should be touched by Maharaj himself as a custom and hence all the boxes were strictly checked.

(viii) According to the Mughal documents, after several days and weeks of sending out boxes containing sweets, Shivaji, disguised as labourer carrying sweet basket escaped on 17 August 1666.

(ix) Sambhaji, being a child had no restrictions and was sent out of the prison camp before Shivaji escaped.

(x) After escaping Shivaji and his son fled to the Deccan disguised as sadhus.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

Class 7 History Chapter 6 Conflict with the Mughals Additional Important Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the appropriate words from the options given below:

Question 1.
The Killedar of the fort of Chakan was ____ (Vyankoji, Firangoji Narsala, Murarbaji Deshpande)
Answer:
Firangoji Narsala

Question 2.
Shaistakhan set up his camp at Lalmahal in ________ (Pune, Satara, Agra)
Answer:
Pune

Question 3.
The treaty of ______ was signed between Jaisingh and Shivaji. (Pune, Bengal, Purandar)
Answer:
Purandar

Question 4.
Shivaji helped Jaisingh against _______ (Adilshah, Aurangzeb, Qutubshah)
Answer:
Adilshah

Question 5.
The Mughals captured the fort of _________ (Jinji, Chakan, Raigad)
Answer:
Chakan

Question 6.
In the raid, ________ lost his fingers (Shaistakhan, Jaisingh, Afzalkhan)
Answer:
Shaistakhan

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

Question 7.
_______ was the Subhedar of Surat. (Dilerkhan, Inayat Khan, Shaistakhan)
Answer:
Inayat Khan

Question 8.
______died a heroic death, while defending the Purandar fort. (Firangoji Narsala, Raghunath Narayan, Murarbaji Deshpande)
Answer:
Murarbaji

Question 9.
Shivaji Maharaj passed away at Fort ______ on 3rd April, 1680. (Purandar, Chakan, Raigad)
Answer:
Raigad

Question 10.
______, a learned Pandit crowned Shivaji Maharaj on his first coronation. (Pandit Gagabhatt, Nischalpuri Gosavi, Firangoji Narsala)
Answer:
Gagabhatt

Question 11.
Shivaji Maharaj had his second coronation performed under the guidance of ______. (Krishnaji Anant Sabhasad, Nischalpuri Gosavi, Pandit Gagabhatt)
Answer:
Nischalpuri Gosavi

Match the columns:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
(1) Treaty of Purandar

(2) Shivaji’s coronation

(3) Karnataka campaign

(4) Shivaji raided Lai Mahal

(a) April 1663

(b)  October 1677

(c) June, 1674

(d)  June 1651

Answer:
1 – d
2 – c
3 – b
4 – a

Question 2.

Column ‘A’ Column ‘B’
(1) Mann (a) A monument
(2) Hon (b) Unit of measurement
(3) Shivrai (c) a gold coin
(4) Samadhi (d) a copper coin

Answer:
1 – b
2 – c
3 – d
4 – a

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

Arrange in chronological order:

Question 1.
(i) Shivaji Maharaj’s campaign to the South
(ii) The treaty of Purandar
(iii) Shivaji Maharaj’s death in Raigad
(iv) Shivaji Maharaj’s coronation
Answer:
(i) The treaty of Purandar
(ii) Shivaji Maharaj’s coronation
(iii) Shivaji Maharaj’s campaign to the South
(iv) Shivaji Maharaj’s death in Raigad

Find the names from the chapter:

Question 1.
A learned Pandit who crowned Shivaji Maharaj at Raigad.
Answer:
Gagabhatt

Question 2.
This treaty was signed between Jaisingh and Shivaji Maharaj.
Answer:
The Treaty of Purandar

Question 3.
It was a rich city. Shivaji Maharaj raided it and obtained plenty of wealth.
Answer:
Surat

Question 4.
He took shelter in the southern part of Jinji.
Answer:
Chhatrapati Rajaram Maharaj.

Question 5.
It is a world famous library.
Answer:
The Saraswati Mahal

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

Answer in one or two sentences:

Question 1.
Whom did Aurangzeb send to curb Shivaji Maharaj?
Answer:
Aurangzeb sent Jaisingh, an experienced and powerful Rajput Sardar against Shivaji Maharaj.

Question 2.
What were the terms of the ‘Treaty of Purandar’?
Answer:
According to the terms of the treaty, Shivaji Maharaj gave twenty-three of his forts along with adjoining territories yielding an annual revenue of four lakh hons. He also assured the Mughals, of help against Adilshah.

Question 3.
How did Aurangzeb treat Shivaji Maharaj at his Darbar in Agra?
Answer:
Aurangzeb did not treat Shivaji Maharaj with due honour at his court and gave vent to his anger.

Question 4.
When and where was Shivaji Maharaj coronated? Who crowned him?
Answer:
On 6th June, 1674, Gagabhatt a learned Pandit crowned Shivaji Maharaj at Raigad.

Question 5.
What was inscribed on the special coins minted on the occasion of the coronation?
Answer:
Shri Raja Shiva Chhatrapati was inscribed on . the special coins minted on the occasion of the coronation.

Question 6.
Which dictionary was prepared on the special occasion of coronation?
Answer:
A dictionary showing Sanskrit alternatives for Persian words was prepared. It is called ‘Rajya- vyavahara-kosha’.

Question 7.
What did Sabhasad, a chronicler, write about Shivaji Maharaj?
Answer:
Sabhasad wrote “It was no mean achievement for a Maratha King to become such a great Chhatrapati”.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

Question 8.
What was the objective of Jaisingh’s invasion?
Answer:
The objective of Jaisingh’s invasion was to curb the increasing activities of Shivaji Maharaj and then to turn to Adilshahi.

Question 9.
Under whose guidance was the second coronation performed?
Answer:
Shivaji Maharaj’s second coronation was performed under the guidance of Nischalpuri Gosavi.

Question 10.
What was encouraged by rulers of Tanjavur?
Answer:
Rulers of Tanjavur encouraged art and learning.
The Saraswati Mahal Library in Tanjavur is world famous.

Give reasons:

Question 1.
Shaistakhan suffered great humiliation.
Answer:
(i) Shaistakhan invaded Pune and set up his camp at Lai Mahal in Pune, where Shivaji Maharaj lived in his childhood.
(ii) His forces looted the people.
(iii) Shivaji Maharaj decided to raid Lai Mahal.
(iv) On the night of 5th April, 1663, along with his band of soldiers, Shivaji Maharaj raided Lai Mahal.
(v) In this raid, Shaistakhan lost his fingers hence suffered great humiliation.

Question 2.
Shivaji Maharaj decided to attack/raid Surat.
Answer:
(i) Shivaji Maharaj wanted to teach the Mughals a lesson as Shaistakhan had ravaged large territories of the Swaraj.
(ii) Surat was a big trade centre and a port under Mughal control.
(iii) The British, Dutch and French laid their factories in Surat.
(iv) Maximum revenue was being generated by this city for the emperor.
(v) It was a rich city.
(vi) Maharaj marched to Surat.
(vii) The Subhedar of Surat could not put up any resistance.
(viii) Maharaj obtained plenty of wealth from Surat without bothering the common people.
(ix) This campaign was a stunning blow to Emperor Aurangzeb’s prestige.
(x) This campaign of Surat was completely successful.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals

Question 3.
Shivaji Maharaj raided Lai MahaL
Answer:
(i) Shaistakhan had set up his camp at Lai Mahal ,in Pune where Shivaji Maharaj had lived in his childhood.
(ii) Shaistakhan’s army looted the people in the Pune region for two years.
(iii) This had an adverse effect on the morale of people.
(iv) Therefore Shivaji Maharaj raided Lai Mahal.

Complete the following:

Question 1.
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals 1
Answer:
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals 3

Question 2.
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals 2
Answer:
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 6 Conflict with the Mughals 4

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top