Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Class 7 Science Chapter 5 Food Safety Textbook Questions and Answers

1. Complete the following statements by using the correct option from those given below.
(Irradiation, dehydration, pasteurization, natural, chemical)

Question a.
Drying the food grains from farms under the hot sun is called …………. .
Answer:
dehydration

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question b.
Materials like milk are instantly cooled after heating up to a certain high temperature. This method of food preservation is called ……….. .
Answer:
pasteurization

Question c.
Salt is a ……….. type of food preservative.
Answer:
natural

Question d.
Vinegar is a …………. type of food preservative.
Answer:
chemical

2. Answer the following questions in your own words. 

Question a.
How is milk pasteurised?
Answer:
Boil the milk at 80°C for 15 minutes and cool it quickly. This destroys the microbes present in the milk and it can remain for a longer duration. This process is called pasteurization of milk.

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question b.
Why should we not consume adulterated food materials?
Answer:
Different types of adulterants affect our health in different ways. Some adulterants cause abdominal discomfort or poisoning while some may affect the functioning of some organs if consumed over a long period of time or even cause cancer.

Question c.
What precautions do your parents take to keep foodstuffs safe?
Answer:
Our parents take following care to keep foodstuffs safe

  1. Drying of grains.
  2. Boiling of milk, soups and curries from time to time.
  3. Refrigeration of vegetables, fruits, milk and cooked food.
  4. Candying of jams.
  5. Use natural preservatives like oil, spices, neem leaves, salt, etc.
  6. Use chemical preservatives in sauces, ketchups, pickles, jams and squashes.

Question d.
How does food spoilage occur? Which are the various factors spoiling the food?
Answer:
Food spoilage is the process in which food deteriorates to the point in which it is not edible to humans or its quality of edibility becomes reduced.
Following are the factors for spoiling of food:

  1. Bacteria causes food to spoil
  2. Incorrect storage may spoil the food.
  3. Infestation by pests.
  4. Chemical reaction takes place in food and it gets spoiled.

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question e.
Which methods of food preservation would you use?
Answer:
I use following methods to preserve the food:

  1. Freezing
  2. Boiling
  3. Salting of pickles
  4. drying of grains
  5. candying of jams.

3. What shall we do?

Question a.
There are vendors selling uncovered sweet-meats in open places in the market.
Answer:
We should tell them to sell the covered sweets because uncovered sweets are harmful to eat because it contains dust, dirt and germs. And buyers also should not purchase these uncovered sweets.

Question b.
A ‘pani-puriwala’ is serving the panipuri with dirty hands.
Answer:
We should tell him to wear gloves before serving panipuri because dirty hands contain dirt and germs which are harmful to us.

Question c.
We have purchased a large quantity of fruits and vegetables.
Answer:
We should keep them in refrigerator because in refrigerator, due to low temperature, fruits and vegetables do not spoil and biological and chemical reactions in fruits and vegetables are slowed down at low temperature.

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question d.
We need to protect foodstuffs from pests like rats, cockroaches, wall-lizards etc.
Answer:

  1. If we do not protect foodstuffs from pests like rats, cockroaches, wall-lizards etc. then the food get spoiled by them and germs carried by them enters into the food.
  2. If we eat this food then we may get food poisoning and we fall sick so we need to protect foodstuffs from pests like rat, cockroaches, wall lizards etc.

4. Find the odd-man-out. 

Question a.
Salt, vinegar, citric acid, sodium benzoate.
Answer:
Salt

Question b.
Lakhi dal, brick dust, metanyl yellow, turmeric powder.
Answer:
Turmeric powder

Question c.
Banana, apple, guava, almond.
Answer:
Almond

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question d.
Storing, freezing, settling, drying
Answer:
Storing

5. Complete the chart below.

Question a.
Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety 1
Answer:

Foodstuff Adulterant
1. Turmeric powder Metanil yellow
2. Black pepper Dried papaya seeds
3. Rava Iron filings
4. Honey Sugar, water and jaggery

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

6. Explain why this happens and suggest possible remedies.

Question a.
Qualitative wastage of food.
Answer:
Qualitative wastage of food happens due to wrong methods of protecting food, excessive use of food preservatives, over-cooking, washing the vegetables after cutting them, mis¬handling of fruits like grapes and mangoes, miscalculation of the time required to transport food from producers to consumers are some of the reasons of qualitative wastage of food.
Possible remedies:

  1. Avoid overcooking of food.
  2. Store grains and other perishable foodstuffs like vegetables, fruits, milk etc. using proper methods.
  3. Wash fruits and vegetables before cutting it.

Question b.
The cooked rice is underdone.
Answer:
Sometimes in a hurry if we cook the rice it is underdone.
Possible remedies: Use proper pressure cooker to cook the rice.

Question c.
The wheat that was bought is a bit moist.
Answer:
Sometimes due to sudden rain, wheat gets a bit moist. Possible remedies: Do not store the moist wheat, it gets spoiled due to fungus so first sundry it and then store in a clean and dry container to avoid microbial growth.

Question d.
The taste of yoghurt is too sour/slightly bitter.
Answer:
The taste of yoghurt is too sour/slightly bitter means it is spoiled. This happens if it is not kept in the refrigerator.
Possible remedies:- Always keep the yoghurt in refrigerator to avoid biological and chemical reactions in food materials.

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question e.
Cut fruits turned black.
Answer:
Fruit contains an enzyme called polyphenol oxidase or tyrosinase that reacts with oxygen. The oxidation reaction basically forms a sort of rust on the surface of fruits so it turns black.
Possible remedies:

  1. Coat the fruits with sugar syrup
  2. Add lemon juice on fruits.

7. Give reasons.

Question 1.
Food remains safe at 5° Celsius.
Answer:
Food remains safe at 5° Celsius because at 5°C, micro-organisms stop growing.

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 2.
Nowadays, food is served in buffet style during large gatherings.
Answer:
Nowadays, food is served buffet style during large gatherings because due to buffet style quantitative wastage of food can be avoided, as people take only as much as they could eat.

Project:

Question 1.
Go to your kitchen und take notes about the food safety measures and the food wastage you see there.

Question 2.
In a science exhibition demonstrate the various methods of detecting food adulteration.

Class 7 Science Chapter 5 Food Safety Important Questions and Answers

Complete the following statements by using the correct option from those given below.
(Irradiation, dehydration, pasteurization, natural, chemical)

Question 1.
………………………. is celebrated as “World Food Day”.
Answer:
16th October

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 2.
FSSAI means ………………………. .
Answer:
Food Safety and Standardization Authority of India

Question 3.
………………………. gas is filled in tight packets of potato wafers.
Answer:
Nitrogen

Question 4.
Common name of acetic acid is ……………………….
Answer:
Vinegar

Question 5.
………………………. is sprayed on the gunny bags containing food grains.
Answer:
Melathion

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 6.
………………………. is used in smoking method.
Answer:
Aluminium phosphide

Question 7.
………………………. and ………………………. are emitted by radioactive isotopes in irradiation method.
Answer:
X – rays, gamma rays

Question 8.
In Maharashtra, irradiation plants have been installed at ………………………. for onions and potatoes and at for spices and condiments.
Answer:
Lasalgaon, Navi Mumbai

Question 9.
………………………. found the pasteurisation method.
Answer:
Louis Pasteur

Question 10.
………………………. adulterant is added to turmeric powder.
Answer:
Metanyl yellow

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 11.
………………………. adulterant is added to red chilly powder.
Answer:
Brickdust

Question 12.
………………………. is used to make fruits more attractive.
Answer:
calcium carbide

Question 13.
………………………. and ………………………. harmful chemicals are mixed with cold drinks.
Answer:
carbonated soda, phosphoric acid

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 14.
Shopkeepers change the of the ………………………. food packets fo avoid a financial loss.
Answer:
expiry date

Question 15.
Milk vendors add ………………………. to the milk to appear as higher fat content.
Answer:
urea

Question 16.
The shelf life of potatoes and onions ………………………. due to slowed-down of sprouting.
Answer:
increases

Question 17.
Serving too much food to guests at traditional feasts and banquets leads to ………………………. wastage of food.
Answer:
Quantitative

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 18.
Miscalculation of the time required to transport food from producers to consumers leads to ……………………… . wastage of food.
Answer:
Qualitative

Question 19.
Prevention of food spoilage by microbial growth and infestation by pests is called ………………………. .
Answer:
food protection

Question 20.
………………………. is an example of a chemical preservative.
Answer:
Sodium benzoate.

Say whether True or False,, Correct and rewrite the false statement.

Question 1.
To prevent adulteration of food, it is inspected by the “Food and Drug Administration department of the government”.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 2.
Overcooking of food increases the quality of food.
Answer:
False. Over cooking of food spoils it

Question 3.
Peanuts become rancid then, it is not good to eat.
Answer:
True

Question 4.
Oil and ghee contain fats.
Answer:
True

Question 5.
Prevention of food spoilage by microbial growth and infestation by pests is called food wastage.
Answer:
False. Prevention of food spoilage by microbial growth and infestation by pests is called food protection.

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 6.
Serve yourself only as much as you can eat.
Answer:
True

Question 7.
Salt, sugar and oil are naturally available preservatives.
Answer:
True

Question 8.
Pickles can be preserved by salting.
Answer:
True

Question 9.
Milk vendors add urea to the milk so that it appears to have higher fat content.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 10.
Shelf life of fruits and vegetables decreases by gamma rays emitted by radio-active isotopes.
Answer:
False. Shelf life of fruits and ‘ vegetables increases by gamma rays emitted by radioactive isotopes.

Give scientific reasons.

Question 1.
Refrigerators are used in the kitchen.
Answer:

  1. Biological and chemical reactions in food materials are slowed down at low temperature.
  2. As a result food remains in good condition for a longer period. Therefore refrigerators are used in the kitchen.

Question 2.
Potatoes and onions are treated with gamma rays.
Answer:
Potatoes and onions are treated with gamma rays because irradiation with gamma rays prevents their wastage due to sprouting and increases their shelf life.

Question 3.
Grains are sun-dried.
Answer:
Grains are sun-dried to preserve them because on sun drying their water content gets reduced and hence they last longer.

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 4.
We boil milk from time to time.
Answer:
We boil milk from time to time to kill microorganisms in it and thus prevent it from getting spoilt.

Question 5.
Jams or pickles get spoilt if their jars are not sealed properly.
Answer:
If the jar is not sealed properly, micro¬organisms from the air enter in the jar and start growing on the food. Oxygen in the air helps the micro-organisms and fungi to grow faster and hence bring about the spoilage of the jams and pickles.

Question 6.
Some vendors add urea to the milk.
Answer:
Some vendors add urea to the milk so that it appears to have higher fat content.

Question 7.
Food wastage should be avoided.
Answer:
In countries like India, the food requirement is plenty and people do not get proper meals even once in a day. If food is not wasted then it could have met the need of many others. Therefore, food should not be wasted and proper measures should be implemented to stop quantitative and qualitative wastage of food.

Question 8.
Adulterated food should not be consumed.’
Answer:

  1. The health of all people is endangered by food adulteration.
  2. Different types of adulterants affect our health in different ways.
  3. Some adulterants cause abdominal discomfort or poisoning, while some may affect the functioning of some organs if consumed over a long period of time or even cause cancer.

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Can you tell?

Answer the following questions:

Question 1.
How and where food is wasted?
Answer:
Quantitative wastage of food:
1. Wrong methods of farming like hand sowing of, ts seeds, inadequate threshing, improper storage and wrong methods of distribution are some reasons for quantitative wastage of food.

2. Besides, much food is wasted as a result of the custom of offering and serving too much food to guests at traditional feasts or banquets.

3. Had it not been wasted, all this food could have met the need of many others Qualitative wastage of food: Using wrong methods of protecting food, excessive use of food preservatives, over-cooking, washing the vegetables after cutting them, mis-handling of fruits like grapes and mangoes, mis-calculation of the time required to transport food from producers to consumers, are some of the causes of quantitative wastage of food.

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety

Question 2.
How is the food adulterated?
Answer:
Food is adulterated by the following ways:

  1. Removal of some important components of food. e.g. removal of fat content of milk, essence of cloves, cardamoms, etc.
  2. Mixing of a low quality inedible or cheaper material or harmful colour with food.
  3. Mixing of some harmful materials like small stones, fine sand, iron filings, urea, dung of horse, sawdust etc.

How will you find out if food has been adulterated?

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions Chapter 5 Food Safety 2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top