Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13

Balbharti Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13

Question 1.
Solve the following mixed word problems:

1. The Forest Department planted 23,078 trees of khair, 19,476 of behada besides trees of several other kinds. If the Department planted 50,000 trees altogether, how many trees were neither of khair nor of behada?
Solution:
2 3 0 7 8 Trees of khair
+
1 9 4 7 6 Trees of behada
4 2 5 5 4 Trees of khair and behada
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 1

5 0 0 0 0 Total trees planted

4 2 5 5 4 Khair and behada trees planted
7 4 4 6 Other kind of trees planted
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 2
Answer:
7,446 trees planted other than khair and behada trees.

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13

2. A city has a population of 37,04,926. If this includes 11,24,069 men and 10,96,478 women, what is the number of children in the city?
Solution:
1 1 2 4 0 6 9 Men
+
1 0 9 6 4 7 8 Women
2 2 2 0 5 4 7 Total of men and women
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 3

3 7 0 4 9 2 6 Total population

2 2 2 0 5 4 7 Men and women
1 4 8 4 3 7 9 No. of children
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 4
Answer:
Number of children in the city is 14,84,379.

3. The management of a certain factory had 25,40,600 rupees in the labour welfare fund. From this fund, 12,37,865 rupees were used for medical expenses, 8,42,317 rupees were spent on the education of the workers’ children and the remaining was put aside for a canteen. How much money was put aside for the canteen?
Solution:
₹ 1 2 3 7 8 6 5 Medical expenses
₹ 8 4 2 3 1 7 Education for workers children
₹ 2080182 Spent for medical and education.
₹ 2 5 4 0 6 0 0 Labour welfare fund
₹ 2 0 8 0 1 8 2 Medical & education
₹ 4 6 0 4 1 8 Kept a side for canteen
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 5
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 6
Answer:
₹ 4,60,418 put aside for the canteen,

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13

4. For a three-day cricket match, 13,608 tickets were sold on the first day and 8,955 on the second day. If, altogether, 36,563 tickets were sold in three days, how many were sold on the third day?
Solution:
1 3 6 0 8 Tickets sold on 1st day
+
8 9 5 5 Ticket sold on 2nd day
2 2 5 6 3 Tickets sold on 1st and 2nd day
3 6 5 6 3 Tickets sold in 3 days

2 2 5 6 3 Tickets sold in 2 days
1 4 0 0 0 Tickets sold on 3rd day
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 7
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 8
Answer:
₹ 14,000 tickets sold on the third day.

Addition and Subtraction Problem Set 13 Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Solve the following mixed word problems:

(1) A man had ₹ 1,65,346 in the bank. He deposited ₹ 2,47,190 in the bank, then he gave a cheque of ₹ 3,18,649 to Ashutosh. How much’is the balance in the bank now?
Solution:
₹ 1 6 5 3 4 6 Had in the bank
+
₹ 2 4 7 1 9 0 Deposited in the bank
₹ 4 1 2 5 3 6 Total balance
₹ 4 1 2 5 3 6 Total

₹ 3 1 8 6 4 9 Gave to Ashutosh
₹ 9 3 8 8 7 Balance in the bank
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 9
Answer:
Balance in the bank ₹ 93,887.

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13

(2) Vighanesh had ₹ 36,28,500 from this amount he gave ₹ 15,04,930 to his wife and ₹ 10,13,825to his son. How much amount left with him?
Solution:
₹ 3 6 2 8 5 0 0 Vighanesh had

₹ 1 5 0 4 9 3 0 given to wife
₹ 2 1 2 3 5 7 0 Total

₹ 2 1 2 3 5 7 0 Balance

₹ 1 0 1 3 8 2 5 Gave to son
₹ 1 1 0 9 7 4 5 Left with him
Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13 10
Answer:
₹ 11,09,745 left with Vighanesh.

Question 2.
Add the following:

(1) 3 0 5 8 3
+
1 2 3 2 9
_____________
_____________
Answer:
42912

(2) 4 5 3 7 8
+
4 4 6 2 2
_____________
_____________
Answer:
90000

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13

(3) 7 5 0 3 8
+
1 7 4 1 8
_____________
_____________
Answer:
92456

(4) 2 2 1 0 5
+
3 9 6 5 1
_____________
_____________
Answer:
61756

Question 3.
Add the following:
(1) 63,348 + 74,35,631
(2) 9,65,247 + 3,28,925
(3) 7,61,856 + 1,45,437
(4) 33,23,057 + 35,28,436
(5) 3,451 + 62,507 + 3,40,678
(6) 48 + 38,41,705 + 98,314
(7) 25,38,781 + 328 + 16,508
(8) 29,145 + 40,37,615 + 8,70,469
Answer:
(1) 74,98,979
(2) 12,94,172
(3) 9,07,293
(4) 68,51,493
(5) 4,06,636
(6) 39,40,065
(7) 25,55,617
(8) 49,37,229

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13

Question 4.
Match the equal numbers in three columns

Column (A) Column (B) Column (C)
(1) Thirteen thousand plus two hundred (a) 304 + 500 (i) 80,704
(2) Eight thousand plus seventy (b) 13,000 + 200 (ii) 804
(3) Three hundred and four plus five hundred (c) 80,000 + 704 (iii) 8070
(4) Eighty thousand plus seven hundred and four (d) 8,000 + 70 (iv) 13,200

Answer:
(1) b – iv
(2) d – iii
(3) a – ii
(4) c – i

Question 5.
Subtract the following:

(1) 7 6 3 8 5

5 7 6 3 7
____________
____________
Answer:
18,748

(2) 5 6 0 4 7

3 2 3 7 8
____________
____________
Answer:
23,669

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13

(3) 8 2 3 5 6

4 1 5 6 3 9
____________
____________
Answer:
36,927

(4) 4 5 4 2 9

3 5 9 6 8
____________
____________
Answer:
04,788

(5) 7 4 3 5 0 8

4 1 5 6 3 9
____________
____________
Answer:
3,27,869

(6) 2 4 8 1 3 6 7

1 7 8 4 2 7 8
____________
____________
Answer:
6,97,089

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13

(7) 5 9 3 1 6 6 5

4 3 6 5 7 4 9
____________
____________
Answer:
19,79,109

(8) 8 0 5 1 4 3 6

4 3 6 5 7 4 9
____________
____________
Answer:
36,85,687

Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 3 Addition and Subtraction Problem Set 13

Question 6.
Solve the following examples :
(1) (a) 64,83,217 – 23,94,128 + 16,84,579
(b) 36,94,523 + 28,17,689 – 50,49,876
(c) 83,47,215 – 38,58,386 – 25,74,978
(d) 3,72,190 + 2,18,310 – 1,56,900
(e) 36,00,800 – 27,91,978 – 3,01,005
(f) 51,51,515 – 5,55,555 + 6,66,006
Answer:
(a) 57,73,668
(b) 14,62,336
(c) 19,13,851
(d) 4,33,600
(e) 5,07,817
(f) 52,61,966

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top